Skip to content

De la Festivalul de Film de la Venetia, “Miracol”, filmul lui Bogdan Apetri primeste cronici foarte bune in presa internationala. Apetri si actorul din rolul principal, Emanuel Parvu, ne spun cum s-a vazut filmul in festival.

“Miracol” cel de-al treilea lung metraj al regizorului Bogdan George Apetri a avut premiera mondiala  in urma cu cateva zile la Festivalul  de film de la Venetia, iar reactiile internationale sunt foarte frumoase.

Filmul prezinta in doua capitole distincte povestea unei calugarite (Ioana Bulgarin) pentru care o deplasare in afara manastirii inseamna si un context in care devine victima, si a unui politist (Emanuel Parvu) care ancheteaza cazul calugaritei.

Criticul Owen Gleiberman scrie in Variety ca filmul lui Apetri este “unul dintre cele mai  bune filme pe care le-am vazut in Festivalul de Film de la Venetia” si il descrie drept “un portret neobisnuit si sumbrul al tarii ca un loc al sufletelor nemultumite ingropate in ramasitele socialismului” in care „regizorul livreaza publicului intamplari cruciale intr-o alta ordine decat te-ai astepta”. 

“Miracol” este cel de-al doilea film din trilogia care are in centru viata unei sectii de politie dintr-un oras de provincie, primul film fiind “Neidentificat” – premiat in acest an atat la TIFF, cat si la Festivalul Anonimul.

“M-a bucurat mult premiera de la Veneția pentru ca, in primul rand, a fost primul contact al filmului cu publicul in general. Dar si mai mult, m-am bucurat de prezenta unei parti a familiei noastre aici – o parte din actori si o parte din echipa tehnica – pentru ca filmul e al tuturor celor care lucreaza din greu la el, nu doar al regizorului. Astept cu si mai mare drag atât ca restul echipei sa vada filmul, cat si contactul cu publicul din tara, în februarie”, spune regizorul Bogdan Apetri pentru urban.ro.

Emanuel Parvu, interpretul rolului principal – politistul anchetator Marius, “singurul rol de om bun pe care l-am facut pana acum” dupa cum marturisea intr-un interviu – spune, de la Venetia, pentru Urban.ro: “Senzatia de ecran mare la un festival atât de mare este coplesitoare. Am preferat sa astept, sa nu vad ce am facut, sa astept sa vina ecranul mare. Sunt foarte critic în ceea ce ma priveste, nu sunt un spectator bun. Dar senzatia de energie pozitiva, lucrul greu dus pâna la capat, încrederea pe care mi-a dat-o Bogdan când lucram, astea toate au contribuit enorm la ceea ce am vazut. Sper sa le placa si oamenilor de acasa.”

In Variety, rolul lui Parvu e descris astfel “Marius, sub o aparenta a calmului, este la fel de posedat de cazul sau cum era personajul lui Gene Hackman, Popeye Doyle, pentru a-l prinde pe contrabandistul cu heroina din The French Connection. (…) Marius nu doar rezolva o crima, ci incearca sa restabileasca ordinea intr-un loc care a pierdut tot ce a avut vreodata bun.”

“Miracol” ajunge pe ecranele din Romania la inceputul lui 2022, iar Bogdan Apetri a inceput sa lucreze la scenariul ultimului film din trilogia sa.

Emanuel Parvu continua traseul international festivalier si din 19 septembrie va fi prezent la Festivalul de la San Sebastian cu “Morocco”, cel de-al doilea lung metraj in regia sa, o poveste despre intentiile bune care duc la un final tragic, cu Serban Pavlu, Crina Semciuc si Emilia Popescu in distributie.

Citește în continuare