Skip to content

(galerie foto) Tendinte in moda in sezonul toamna/iarna 2022-2023. 80 de tinute prin care va puteti actualiza garderoba la noile trenduri.

Dupa mai bine de doi ani in care moda a fost afectata de situatia pandemica, iar designerii cu lucrat de acasa si s-au orientat catre haine mai confortabile, tendintele din moda pentru sezonul de toamna-iarna 2022/2023 arata zorii unor schimbari.

In continuare va prezentam cele mai importante tendinte pentru sezonul rece, curatoriate de echipa Urban.ro pentru a putea fi purtate pe strazile din orasele Romaniei, la birou, la o cina intr-unul din restaurantele bucurestene, la o petrecere, la teatru sau intr-o vacanta la Paris sau Florenta. 

In prezentarile de la Saptamanile Modei la Milano, Paris sau New York au existat numeroase tinute neobisnuite, traznite, uneori nepotrivite cu vremea de afara, cum ar fi fustele mini cu lungimea de jumatate de palma, rochiile din dantela sau maieurile din tricot. Insa mai jos veti gasi atat o selectie pragmatica a tendintelor pentru toamna/iarna 2022-2023 dar si o serie de recomandari de piese vestimentare prin care va puteti actualiza garderoba intr-un mod cat mai usor.

Tinutele din piele sau anumite piese de tip „statement” din piele sunt printre cele cautate tendinte ale noului sezon.

Daca primavara si vara sunt marcate de texturi fine precum matasea sau dantela, toamna este sezonul potrivit pentru tinutele din piele. Anul acesta, marile case de moda au prezentat orice tip de piese vestimentara din piele, de la pantaloni, fuste, rochii, cizme, jachete la Bottega Veneta, salopete de la Isabel Marant sau trenchuri fuchsia la Prada.

Pielea naturala sau vegana poate fi deopotriva eleganta dar ofera si acel aspect punk, grunge, uneori avangardist care contrasteaza cu silueta unei fuste cu franjuri, spre exemplu. In plus, este o investitie inteligenta deoarece are o durabilitate ridicata daca este ingrijita corespunzator.

Printre piesele care vor schimba garderoba in tendintele noului sezon se numara camasa de piele intr-o nuanta olive green sau verde-army, pantaloni de piele drepti sau mulati, de preferat de lungime 3/4, trenchul de piele care ofera un look inspirat de Matrix sau fuste de piele din colectiile Prada, Diesel sau Dior. Bineinteles, jacheta de piele de tip biker ramane o piesa atemporala care poate fi purtata in contrast cu o rochie eleganta cu flori sau cu jeans si helanca.

Moda anilor ’90 si ‘2000 este in continuarea principala sursa de inspiratie pentru designerii europeni si americani.

Principala tendinta a anului 2022 in moda este estetica Y2K (year 2 k – year 2000), stilul anilor 2000 cu blugi si pantaloni cu talie joasa, corsete, blue foarte decoltate si transparente si fuste mini. Marian Park, strategist al agentiei de tendinte WGSN declara ca desi ne aflam la 22 de ani de la schimbarea mileniului, „momentul de fata este privit ca o intreaga epoca a perturbarii culturii pop si a exploziei internetului”.

Insa tinutele inspirate de perioada respectiva nu sunt tocmai potrivite pentru purtat in public intr-o societate relativ conservatoare. In schimb, din aceasta tendinta poate fi imprumutat minimalismul anilor ’90.

Este vorba de siluete considerate „retro” de designerii mai tineri care au fost adaptate prin materiale moderne, de multe ori organice. Combinatiile de piese vestimentare par aparent banale dar stilizarea lor creeaza efectul unei capsule a timpului, va parea o tinuta purtata intr-o fotografie din anii 2000. Printre piesele cheie sunt blugii cu talie mai joasa purtati cu un tricou simplu sau cu imprimeu grafic, pulovere care par purtate, cu gauri si fire care ies aparent neglijent, rochii de tip slip si fuste drepte, lungi, pana in pamant.

Helmut Lang si Jil Sander au reusit sa recreeze cele mai bune combinatii de tinute nostalgice pe podium insa maieul  clasic lansat de Prada creat de Raf Simons – care nu poate fi purtat pe vreme rece – este un exemplu perfect al simplitatii care domina moda in acest moment. In schimb, alte tinute potrivite pot fi gasite la The Row, Chloé sau Bottega Veneta.

Daca sezonul trecut au reaparut siluetele mini, pentru toamna-iarna 2022/2023, au revenit siluetele maxi: fuste lungi, rochii lungi, paltoane lungi si geci tip plapuma care ating pamantul.

In timp ce fustele mini raman in continuare in tendinte – desi nu ar putea fi purtate in Romania in sezonul rece – au revenit fustele si rochiile voluminoase, foarte lungi, care ating pamantul si de multe ori atarna pe jos. Astfel de tinute au aparut in defilarile Proenza Schouler, Tory Burch si Simone Rocha dar si  la Alberta Ferretii sub forma de tricotaje si Saint Laurent.

Siluetele similare au aparut si la Givenchy, Louis Vuitton, Altuzarra, Balenciaga si Ludovic de Saint Sernin.

Cel mai bun exemplu de interpretare a tendintelor noului sezon este colectia Saint Laurent pentru toamna-iarna care a prezentat 56 de tinute elegante si simple, majoritatea de lungime maxi, cu jachete supradimensionate purtate peste rochii maxi, blazere cu umeri ascutiti de lungime exagerata, pana aproape de genunchi.

Editorii de moda le numesc „floor sweeping” – traducerea in limba romana ar fi „maturatoare de podele” – iar preferatele sezonului provin de la Acne, Burberry si Chanel. Pentru o astfel de tinuta simpla – fusta lunga purtata cu helanca sau casa si geaca, rochie lunga fara maneci purtata cu un pulover de casmir pe dedesubt sau cardigane maxi – accentul poate fi adus de accesorii. O tinuta mai simpla poate fi actualizata prin cercei masivi din aur, intr-o forma abstracta sau genti amuzante si suprarealiste, asa cum veti descoperi mai jos.

La categoria jachetelor, trenchurile reinterpretate intr-un mod neobisnuit sunt inovatia acestui sezon alaturi de jachetele cu maneci largi, inspirate din anii ’30.

Burberry, Sacai, Proenza Schouler si The Row au surprins in defilarile de moda prin reinterpretari neasteptate ale traditionalului trench englezesc. 

In esenta, este o piesa vestimentara versatila care poate fi purtata si intre sezoane, perioadele dintre vara si toamna, toamna si iarna sau iarna si primavara. Pentru Burberry era de asteptat sa reinterpreteze trenchul intr-un mod creativ asa cum o face in fiecare sezon. Insa anul acesta s-a sincronizat cu alte branduri de lux care oferta trenchuri de tip rochie, cu corsete suprapuse, cu impletituri si detalii sucite, sunt piese statement care vor crea o aparitie surprinzatoare in orice context.

Pentru a adapta aceasta tendinta la garderoba deja existenta, puteti incerca suprapuneri de trenchuri bej si jachete cu imprimeuri accentuate – carouri, dungi sau flori – sau utilizarea unui cordon foarte lung care poate inconjura talia in mod repetat pentru a crea iluzia optica a unui mini-corset.

Pentru incaltaminte, piesa sezonului este o pereche de cizme lungi pana deasupra genunchilor. 

Dupa cativa ani in care lungimile cizmelor s-au pastrat sub nivelul genunchilor, au revenit cizmele lungi care pot atinge nivelul pulpei. Inspiratia poate veni din colectiile Alaïa, Acne Studios, Dion Lee sau Chanel.

Sunt cizme care functioneaza aproape ca niste pantaloni si care au de multe ori un diametru mult mai mare decat cel al piciorului. Seamana deseori cu cizmele de pescar  – si in unele cazuri, inspiratia a venit chiar de la pescari – insa sunt realizate din piele fina si ofera senzatia unor pantaloni de piele care protejeaza intr-un mod elegant de vremea rece, de ploaie sau ninsoare.

O alta tendinta in materie de accesorii este cea a gentilor traznite si suprarealiste create de marile branduri de lux.

In ultimii ani, pentru ca s-a creat aproape tot ce se putea crea in materie de genti practice si purtabile, brandurile de lux se orienteaza spre designuri inedite, surprinzatoare, de tip „statement” care vor fi punctul de atractie al oricarei tinute si chiar si un inceput pentru un subiect de discutie la o intrunire sociala. S-a remarcat o tendinta a gentilor care sunt deopotriva practice dar si amuzante, traznite, suprarealiste sau fantastice.

Tendintele in materie de genti amuzante au inceput in urma cu mai multi ani insa in sezonul actual de toamna-iarna 2022/2023, majoritatea caselor de moda importante au inclus cel putin un model de geanta cu un design complet iesit din comun si neasteptat. Cutii de vopsea si buchete de flori Louis Vuitton, saci de gunoi Balenciaga, baghete Moschino si porumbei JW Anderson, le veti descoperi mai jos.

In privinta culorilor, „Very Peri” este o nuanta mai mult decat potrivita pentru paleta cromatica a toamnei.

Este culoarea anului 2022, o nuanta dinamica de albastru periwinkle cu un subton de rosu violet care imbina fidelitatea si constanta asociata albastrului cu energia si entuziasmul rosului. Institutul de Culoarea Pantone o descrie ca fiind „cea mai calda si vesela dintre toate nuantele de albastru, introduce un amestec de noutate, incurajeaza inventivitatea si creativitatea.”

Citește în continuare