Skip to content

Coordonatoarea de intimitate de la „House of the Dragon” raspunde declaratiilor lui Sean Bean despre credibilitatea scenelor de sex. S-a lucrat sapte luni pentru secventa de sex dintre Fabien Frankel (Ser Criston Cole) si Milly Alcock (Printesa Rhaenyra Targaryen).

Miriam Lucia, coordonatoarea de intimitate care a lucrat la noul serial HBO „House of the Dragon”, a oferit presei americane o serie de declaratii care subliniaza rolul esential al jobului ei pe platourile de filmare. 

Pe scurt, coordonatorul de intimitate functioneaza ca un mediator intre actori pentru a se asigura ca in fiecare secventa care presupune contact fizic intim exista acordul tuturor persoanelor implicate, sunt stabilite si respectate anumite limite si exista respect mutual.

Intr-un interviu acordat publicatiei Deadline, Lucia a raspuns comentariilor facute de Sean Bean, actor cunoscut pentru rolul lui Ned Stark, personaj a carui moarte declanseaza toate evenimentele dramatice din „Games of Thrones”.

In luna august, inainte de lansarea primelor episoade din „House of the Dragon”, presa facea numeroase speculatii despre includerea unor secvente de sex in noul serial. Intr-un interviu acordat Sunday Times, Sean Bean s-a pozitionat impotriva jobului de „coordonator de intimitate” sustinand ca „modul natural in care se poarta doi iubiti ar fi stricat de cineva care reduce totul la un exercitiu tehnic. M-ar inhiba si mai mult pentru mi-ar atrage atentie la tot felul de lucruri.”

Comentariile lui Bean nu au fost bine primite in randul femeilor din industria cinematografica, actrite precum Rachel Zegler sau Jameela Jamil au reactionat si au explicat ca rolul coordonatorilor de intimitate este sa creeze un mediu de lucru in care actorii sa se simta in siguranta.

La randul ei, Miriam Lucia i-a raspuns lui Bean: „Il iubesc ca actor si tocmai am vazut Marriage, e minunat acolo. Cred ca este un barbat de o anumita varsta, care a fost in industria asta de foarte multa vreme si nu are experienta despre cum este sa fii de partea cealalalta. Sau poate ca a avut o experienta neplacuta lucrand cu un coordonator de intimitate.”

Lucia a subliniat faptul ca jobul ei nu incurca procesul creativ, dimpotriva il ajuta sa se dezvolte: „dupa ce ai stabilit zona de confort a fiecarui actor in termeni de atingeri, permisiuni, acorduri si care vor fi miscarile, apoi vii si adaugi emotia. Apoi gasesti libertatea, pentru ca nu impiedici incercand sa-ti gasesti ritmul in timpul procesului de filmare. Trebuie sa ne prefacem ca nu am mai facut acest lucru anterior, trebuie sa sugeram ca totul este spontan. Ai un scenariu, asa ca nu vii cu cuvintele in mod spontan. Trebuie sa le lucrezi ca sa para ca sunt spontane. Asta nu are sens pentru mine din tot ce a zis el (n.r. Sean Bean).”

In momentul lansarii, serialul „Game of Thrones” a starnit numeroase controverse datorita scenelor de sex extrem de explicite – a inclus viol si incest in primele episoade. In schimb, „House of the Dragon” nu urmeaza intocmai aceeasi reteta.

Dupa lansarea primelor episoade din „House of the Dragon”, au atras atentia doua momente mai sensibile din acest punct de vedere. Pe de o parte este interactiunea actritei Emily Carey care avea 17 ani cand a filmat rolul lui Alicent Hightower, cu Paddy Considine, in varsta de 47 de ani la momentul filmarilor, care il joaca pe Regele Viserys I Targaryen.

Carey a declarat ca diferenta de varsta dintre ea si Considine a intimidat-o si emotionat-o la inceput. „Desigur ca este o povestea foarte delicata dar Paddy a facut sa fie atat de usor, a contribuit si echipa minunata, precum showrunnerii Miguel Spaochnik si Ryan Condal.”

Povestea a fost cu atat mai delicata pentru ca secventa a fost filmata in prima zi de lucru a lui Carey la „House of the Dragon”. Trebuia sa joace o fata de 14 de ani care are o relatie cu un barbat mult mai varstnic. 

Lucia a declarat pentru publicatia Deadline ca „Ea (Emily Carey) nu avea nici 18 ani cand am filmat aceasta scena. De asemenea, a trebuit sa vorbim cu Paddy Considine pentru a verifica daca este totul in regula. Pana la urma, el are un copil de varsta lui Emily. Daca sunt pe platoul de filmare si simt ca cineva are dificultati, am grija sa stau cu ea. Sunt actrita si profesoara de actorie care a devenit coordonatoare de intimitate. Intotdeauna le fac pe toate trei. Cred ca pregatirea mea de profesor ma ajuta sa inteleg cum functioneaza un actor, cum proceseaza informatiile, cum le traduce mai apoi in actiunea sa fizica si daca are sens.”

Pe langa ajutorul echipei de productie, Carey si Considine s-au imprietenit rapid cand au aflat ca amandoi sunt mari fani ai emisiunii de succes „RuPaul’s Drag Race”. Se intalneau in fiecare dimineata, comentau episoadele din „Drag Race All Stars” si faceau glume inspirate de emisiune in momentul intre duble. Astfel s-a format baza pe care au construit relatia dintre personajele lor, fiind ajutati de coordonatorii de intimitate.

Zilele trecute, Fabien Frankel a povestit revistei Entertainment Weekly ca s-a pregatit mai bine de sapte luni pentru scena de sex pe care a filmat-o cu Milly Alcock.

Frankel, care il joaca pe Ser Criston Cole, a lucrat intens cu Alcock, Miriam Lucia si Clare Kilner, regizoarea episodului 4 pentru secventa in care personajul pe care il joaca intretine relatii sexuale cu Printesa Rhaenyra Targaryen.

„Am vorbit mai bine de sapte luni despre aceasta secventa. A fost unul dintre primele lucruri despre care imi doream sa vorbessc insistent. Am fost norocosi ca am episodul a fost regizat de Clare Kilner, care cred ca este unul dintre cei mai buni regizori de TV care lucreaza in prezent. Pentru mine, cel mai important era sa nu fie o scena de sex gratuita, tipica, cu transpiratia care curge pe spatele lor, pentru ca nu e asa. Oricine a facut sex poate sa iti spuna ca sexul nu e atat de frumos. Nu e ceva pitoresc, minunat. E ciudat, mai ales cand esti tanar. Exista un nivel de disconfort pe care il ai, si trebuie sa descoperi si sa intelegi corpul tau si al celuilalt – ca sa nu mai zic de partea practica a lucrurilor.”, a declarat Frankel pentru podcastul „West of Westeros” de pe EW.

De la dezvaluirile impotriva lui Harvey Weinstein, coordonatorii de intimitate au devenit mai obisnuiti pe platourile de filmare. 

La inceputul acestui an, Royal Opera House a angajat un coordonator de intimitate pentru scenele sexuale. Este o urmare a miscarii #metoo in care multe actrite au marturisit abuzurile la care au fost supuse pentru a fi distribuite in filme. 

Citește în continuare