Skip to content

„DAHMER – Monstru: Povestea lui Jeffrey Dahmer” Netflix vs realitate. Noul serial al lui Ryan Murphy spune povestea criminalului in serie care a ucis 17 barbati si a fost acuzat de necrofilie si canibalism.

Zilele trecute a fost lansata pe Netflix productia „DAHMER – Monstru: Povestea lui Jeffrey Dahmer”, un serial in 10 episoade care spune povestea aproape incredibila a criminalului in serie Jeffrey Dahmer. Supranumit „Canibalul din Milwaukee”, Dahmer a ucis intre 1978 si 1991 cel putin 17 baieti si barbati cu varste cuprinse intre 14 si 32 de ani.

Serialul analizeaza aceste crime de neinchipuit si se concentreaza asupra victimelor lipsite de aparare si asupra comunitatii lor profund afectate de rasismul sistemic si de incompetenta politiei, care a permis celui mai cunoscut ucigas in serie din America sa-si continue la vedere seria de crime, timp de peste un deceniu.

Mai mult decat atat, Dahmer i-a canibalizat pe unii dintre ei, pastrand parti ale corpurilor drept suveniruri, de la cranii la organe genitale. In total, a fost gasit responsabil pentru cel putin 17 crime iar sentinta primita la finalul proceselor echivala peste 600 de ani in inchisoare – 16 sentinte pe viata. A murit doi ani mai tarziu, fiind ucis de un coleg detinut.

A inceput sa ucida la cateva saptamani dupa ce a absolvit liceul si a continuat cu a doua victima abia spre finalul anilor ’80, dupa o perioada petrecuta in armata. Victimele lui erau predominant barbati de culoare, asiatici sau latino-americani pe care ii intalnea in baruri sau malluri.

Jeffrey Dahmer

Seria a fost creata de Ryan Murphy si il are ca protagonist pe Evan Peters, devenit un actor-fetis al lui Murphy dupa ce au mai lucrat la „American Horror Story” sau „Pose”.

Serialul a fost creat de Murphy si Ian Brennan care au scris scenariile primelor patru episoade, celelalte fiind scrise de Janet Mock (Pose, Hollywood) si David McMillan. Alaturi de Peters in rolul lui Dahmer mai joaca Niecy Nash in rolul Glenda Cleveland, vecina lui Dahmer care a anuntat in nenumarate randuri autoritatile in legatura cu comportamentul acestuia. Richard Jenkins si Molly Ringwald joaca rolurile Lionel si Shari Dahmer. 

Distributia este completata de Penelope Ann Miller (Joyce Dahmer), Michael Beach (detectivul Murphy), Colby French (detectivul Kennedy), Shaun J. Brown (Tracy Edwards), Mac Brandt (ofițerul Rauth), Grant Harvey (ofiterul Mueller), Matthew Alan (ofiterul Gabrish), Scott Michael Morgan (ofiterul Balcerzak), Josh Braaten (Lionel Dahmer in tinerete), Savannah Brown (Joyce Dahmer in tinerete), Nick A. Fisher (Jeffrey Dahmer in copilarie), Cameron Cowperthwaite (Steven Hicks), Vince Hill-Bedford (Steven Tuomi), Blake Cooper Griffin (Charles), Matt Cordova (detectivul Rauss), Rodney Burford (Tony Hughes), Karen Malina White (Shirley Hughes), Nikyla Boxley (Shirley Hughes in tinerete), Karl Makinen (ofiterul Clyde Reynolds), Nigel Gibbs (Jesse Jackson), Brandon Black (Dean Vaughn), Raphael Sbarge (primarul John Norquist), David Barrera (comandantul de politie Arreola), Dyllón Burnside (Ronald Flowers), Khetphet „KP” Phagnasay (Sounthone Sinthasomphone), Ken Lerner (Joseph Zilber), Dominic Burgess (John Wayne Gacy), Chris Greene (capelanul asistent Adams), Furly Mac (Christopher Scarver) si Linda Park (Julie Yang).

Povestea aleasa de Murphy pentru a fi ecranizata este considerata a fi una tipica pentru preferintele lui cinematografice. 

Creatorul care a revolutionat Hollywood-ul in ultimii 20 de ani a fost deopotriva criticat si laudat pentru faptul ca alege mereu teme politice si sociale ancorate in probleme actuale. De la alegerile democratice in „The Politician”, reprezentarea comunitatii LGBT in „Hollywood”, discriminarea din lumea modei in „Halston”, proiectele lui Murphy sunt menite sa genereze controverse si discutii.

Printre cele mai recente productii ale lui Ryan Murphy se numara „The Prom” si „Halston” despre care puteti afla mai jos.

Tinand cont de implicarea lui Murphy in serialul-fenomen „American Horror Story”, noua serie disponibila pe Netflix include deopotriva partea de horror si thriller de care Murphy este atras mereu dar si o responsabilitate sociala.

In „DAHMER”, din respect pentru victimile acestuia, Murphy a ales sa nu spuna povestea din punctul de vedere al criminalului pentru a nu oferi publicului ocazia sa rezoneze sau empatizeze cu o minte care este capabila de atat de multa cruzime.

In interviurile acordate presei, Evan Peters a subliniat constant faptul ca aceasta a fost singura regula de care au tinut cont: sa nu spuna niciodata povestea din unghiul lui Dahmer: „Am simtit ca este important sa fim respectuosi fata de victime, fata de familiile victimelor, sa incercam sa spunem povestea intr-un mod cat mai autentic cu putinta.”

Fiind prieteni si colaboratori frecventi, Murphy si Peters au in comun o pasiune pentru filmele despre crime. 

In timp de Murphy este producator al seriilor ‘American Crime Story” care a abordat cazuri precum „People vs. O.J. Simpson” sau asasinarea lui Gianni Versace.  Pe langa American Horror Story, Peters a jucat recent si in „Mare of Easttown” in rolul detectivului Colin Zabel care i-a adus un trofeu Emmy.

De asemenea, pana acum, Peters a jucat cel putin 10 criminali in showurile lui Ryan Murphy iar colajul de mai jos arata diversitatea rolurilor in care Murphy il distribuie.

Mai jos va invitam sa descoperiti comparatii intre personajele din „DAHMER – Monstru: Povestea lui Jeffrey Dahmer” si persoanele reale care au inspirat povestea.

Evan Paters il joaca pe Jeffrey Dahmer, unul dintre cei mai cunoscuti criminali in serie din istorie. 

Cazul lui Dahmer a devenit memorabil in special din cauza autoritatilor care au ignorat complet toate dovezile, mai multi politisti au fost concediati dupa ce s-a descoperit ca lui Dahmer i s-a permis sa tina un adolescent captiv in casa lui sustinand ca erau intr-o relatie amoroasa. Desi fusese diagnosticat cu tulburare de personalitate schizopitala si probleme psihotice, instantele din Milwaukee au decis ca era sanatos din punct de vedere legal.

Parintii lui au declarat in timpul procesului ca ar fi avut o copilarie normala dar la un moment dat a inceput sa arate ca ar avea probleme cand a devenit obsedat de animale moarte. Dupa divortul lor din 1978, adolescentul Dahmer s-a retras si mai mult in lumea lui interioara si a devenit un inadaptat social.

Ulterior, a inceput sa seduca tinerii barbati prin baruri si cluburi utilizand o voce calda si calma. Ii ademenea la el acasa unde ii omoara si facea acte de necrofilie, dezmembrare si canibalism.

A fost prins numai dupa ce una dintre victimele lui a reusit sa scape din apartamentul groazei si l-a raportat politiei care l-a arestat, pana la urma. Procesul a tinut prima pagina a ziarelor la inceputul anilor ’90 devenind un caz senzational de incompetenta in randul autoritatilor americane.

Niecy Nash (a mai lucrat cu Ryan Murphy la „Scream Queens”) o joaca pe Glenda Cleveland, vecina lui Dahmer care a facut mai multe plangeri la politie si a incercat inclusiv sa contacteze FBI-ul in legatura cu acest caz. 

Shaun J. Brown il joaca pe Tracy Edwards, victima lui Dahmer care a reusit sa scape si sa declare politiei tot ce i s-a intamplat. Plangerea lui a dus la arestarea lui Dahmer si oprirea seriei de crime groaznice in randul comunitatii gay.

Molly Ringwald cunoscuta pentru rolul din „ The Breakfast Club” si Richard Jenkins cunoscut pentru rolul din „The Shape of Water” joaca rolurile parintilor lui Dahmer la maturitate, in timpul procesului.


Shari si Lionel erau numele reale ale parintilor lui Dahmer care au fost prezenti in timpul procesului care a stabilit sanatea mintala conforma a fiului lor. In interviuri acordate ulterior, au recunoscut ca au vazut semne ale comportamentului lui violent inca din copilarie.

Rodney Burford l-a jucat pe Tony Hughes, a 12-a victima a lui Dahmer care nu putea auzi si nici vorbi. Cadavrul lui a fost gasit in casa criminalului.

Hughes era model de profesie iar Dahmer i-a propus sa ii faca o sedinta foto nud. Cand au ajuns la el acasa, l-a drogat si apoi l-a strangulat pana la moarte, corpul lui fiind dizolvat in acid. Dahmer i-a pastrat craniul lui Hughes ca amintire, fiind singura dovada ramasa a existentei acestuia.

Dyllon Burnside (cunoscut pentru rolul lui Ricky Evangelista din „Pose”) il joaca pe Ronald Flowers, o alta victima de-a lui Dahmer care a reusit sa supravietuiasca. Flowers a aparut la tribunal in timpul procesului lui Dahmer si a vorbit pe larg despre experienta lui in documentarul „Jeffrey Dahmer: Mind of a Monster”.

Din momentul in care povestea lui Dahmer a devenit publica, au fost create numeroase documentare, romane si filme inspirate de povestea lui. In 1993, Carl Crew l-a jucat pe Dahmer in „The Secret Life: Jeffrey Dahmer” in timp ce Jeremy Renner a intrat in pielea personajului in filmul biografic „Dahmer” lansat in 2002, in regia lui David Jacobson.

Pe 7 octombrie, pe Netflix va fi lansata o serie documentara centrata in jurul casetelor audio in care Dahmer si-a recunoscut crimele.

Citește în continuare