Skip to content

Peste 60 de evenimente in acest week-end in Bucuresti la Noaptea Alba a Galeriilor 2022. Evenimentul nu a primit finantare din partea autoritatilor desi a fost mentionat in strategia culturala a capitalei.

In acest weekend va avea loc o noua editie a celui mai longeviv eveniment dedicat comunitatii creative din Romania, Noaptea Alba a Galeriilor, cunoscut drept NAG 2022. 

Aflat la a 16a editie in Bucuresti si a 6a editie la nivel national, NAG reuneste in programul sau din acest an 12 orase si peste 80 de galerii, spatii alternative, ateliere ale artistilor, centre culturale si muzee. 

Publicul larg este asteptat in Bucuresti, Arad, Alba Iulia, Brasov, Cluj, Craiova, Iasi, Resita, Sibiu, Timisoara si Targu Mures pentru a descoperi spatiile dedicate culturii contemporane din orasul lor.

Programul oficial de vizitare este cuprins pe durata sfarsitului de saptamana 30 septembrie – 02 octombrie intre orele 18:00 – 00:00 insa fiecare spatiu are un program personalizat – spre exemplu, Muzeul National de Arta al Romaniei va fi deschis pana la orele 21:00. Programul la nivel local si national poate fi consultat pe www.noapteagaleriilor.ro.

Aceasta editie a Noptii Albe a Galeriilor doreste sa traga un semnal de alarma fata de autoritati fiind finantata zero de catre acestea in ciuda mentionarii acestui eveniment in strategiile culturale ale orasului Bucuresti sau in alte studii care il apreciaza ca fiind unul dintre cele mai relevante evenimente dedicate culturii contemporane din Romania.

Printre spatiile recomandate de Urban.ro pentru NAG 2022 in Bucuresti se numara Muzeul de Arta Recenta, Stirbei 47, ARTHUB, Rezidenta9, Kulterra Gallery si ETAJ Artist Run Space.

Foto: Kulterra Gallery

La MARe (Muzeul de Arta Recenta) a fost pregatit un program bogat care incepe la orele 19:00 cu expozitia „Ecaterina Vrana. Mi-e frica sa pictez”, continua cu expozitii colective ale artistilor romani sau Hermann Nitsch, muzica experimentala cu Marin Grigore si proiectii de scurtmetraje romanesti.

La Stirbei 47, intre orele 18:00 si 22:00 va putea fi vizitata expozitia „Deghizari” a Teodorei Vasilescu. Este un proiect creat de Laborator artistic, un grup de artisti, curatori si istorici de la Universitatea de Arte din Bucuresti creat in perioada pandemiei pentru a gasi solutii de a promova operele tinerilor artisti aflati la inceput.

La Rezidenta9  va fi prezentat, intret 18:00 si 00:00, proiectul „One Minute Older” in care mii de pungi de plastic au fost transformate in opere de arta. Este un proiect rezultat in urma unei campanii de donare a pungilor de plastic din partea publicului.

La galeria Roterberg – Uzunov veti putea vedea 30 de lucrari create de Manuela Holban (Ioanid) expuse in cadrul conceptului „Umbre si soapte” curatoriat de Adina Rentea.

Artistul francez /\lexāndre vine cu primul solo show in Romania la ARTHUB / Gradina ARTHUB. Expozitia se numeste „Ciudata e noaptea / Queer is the night / Bizarre est la nuit” si propune 20 de lucrari in tehnica mixta, desen, acuarela si cerneala.

La Kulterra Gallery va fi deschisa expozitia „I’m Like a Drop of Water on a Rock” cu lucrarile create de Teona Toderel in care lumea este prezentata intotdeauna neclar, elementele clare fiind picaturile care se manifesta ca un alter-ego al artistei.

Citește în continuare