Skip to content

In Dubai a decolat primul automobil zburator in cadrul unui test public in care a stat timp de 90 de minute in aer, printre zgarie-nori.

Pe data de 10 octombrie a avut loc primul zbor public al unui automobil zburator deasupra cladirilor din Dubai.

Vehiculul zburator este un model eVTOL X2 creat de compania de automobile electrice XPeng si a decolat de la Centrul de Parasutism din Dubai. La eveniment au participat peste 150 de oameni, fiind sustinut de autoritatile locale si Departamentul de Economie si Turism din Dubai.

Zborul istoric al automobilului X2 a durat 90 de minute si deschide calea catre noi solutii de mobilitate inteligenta si transport eficient si ecologic.

Aparatul X2 are doua locuri, nu produce emisii de dioxid de carbon si a fost proiectat pentru a zbura cu succes la altitudine mica intre diferite puncte din oras, avand un design aerodinamic. Viteza maxima de zbor pe care o poate atinge este de 130 de kilometri pe ora iar motorul functioneaza in totalitate pe baza energiei electrice. 

Dubaiul a fost ales ca destinatie a testului de zbor datorita eforturilor Camerei de Comert locale de a atrage noi companii multinationale in Emiratele Arabe Unite. XPeng este una dintre aceste companii care a deschis un birou in Dubai din 2021. 

”Ne indreptam catre piata internationala pas cu pas cu acest model de automobil. Am ales Dubaiul pentru ca este cel mai modern si inovator oras din lume si caruia i se potriveste un astfel de vehicul zburator.” a declarat Minguan Qiu, directorul general al companiei Xpeng. 

Vehiculul a fost gandit pentru a decola si ateriza in mod vertical, tehnologiile folosite fiind adaptate cerintelor de zbor in 3 dimensiuni.

Automobilul zburator X2 se afla la a 5-a generatie si a fost imbunatit treptat dupa sute de teste. Cu prilejul primului zbor public, compania a anuntat cea de-a 6-a generatie, un hibrid intre automobilele traditionale si cele zburatoare care permite atat mersul pe roti cat si zborul. 

“Urmatoarea genetatie de automobile zburatoare va fi inteligenta, electrica si cu sistem de decolare si aterizare verticala. Speram ca automobilul nostru sa fie produsul perfect pentru Dubai si ca in acest fel vom construi treptat viitorul transportului 3D astfel incat toata lumea sa poata zbura libera.” a adaugat Minguan Qiu.

Automobilul zburator este expus in cadrul Gitex Global 2022 la Dubai. Compania a anuntat ca urmatoarea generatie a X2 va fi lansata in 2024 si va putea fi achizitionata la un pret de 155.000 de euro. 

”Noul model va putea fi condus atat pe drumuri terestre cat si in mod aerian. Va avea atat modul manual, cat si cel de pilot automat si va putea face tranzitia de la terestru la aerian in cateva secunde. Este cel mai inovator produs pe care l-am proiectat pana acum si va fi cel mai potrivit pentru drumurile zilnice impuse de viata contidiana.” a declarat Brian Gu, vice-presedintele companiei. 

Intre timp, in Marea Britanie a fost deschis primul aeroport pentru masini zburatoare. In urmatorii 5 ani, vor fi create peste 200 de „vertiporturi” pentru aterizarea verticala.

Desi nu este inca pregatit pentru a fi utilizat de catre posibili clienti, hub-ul Air One functioneaza ca un showroom pentru a pregati publicul de ceea ce urmeaza sa se intample in urmatorii 5 ani.

„Automobilele au sosele. Trenurile au sine. Avioanele au aeropoarte. Iar acum, eVTOL-urile au Urban Air Port. (n.r. eVTOL vine de la „electric vertical take-off and landing). Inaugurarea primului Air-One este un moment de inceput pentru noua era a transportului, o era cu zero-emisii, fara congestionari, calatorii intre orase care ii vor face pe oameni sanatosi, mai fericiti si mai conectati ca niciodata” a fost declaratia lui Ricky Sandhu, fondatorul si directorul executiv Urban-Air Port pentru site-ul Aviation24.be.

Unul dintre cele mai asteptate proiecte este ASKA care va livra aeronave incepand cu anul 2026. Este un model cu aripi pliabile, o viteza maxima de 240 km/ora, o autonomie de 400 km/ora si 6 elice alimentate de 6 baterii si motoare duale cu gaz pentru a mentine aceste baterii incarcate.

Citește în continuare