Skip to content

In Los Angeles s-a deschis expozitia „What She Means” dedicata scriitoarei Joan Didion. Expozitia e impartita in patru etape ale vietii celei care a fost dintre cele mai importante voci ale literaturii americane contemporane si include lucrari de la 50 de artisti, printre ei, Diane Arbus si Richard Avedon

In Los Angeles, la Hammer Museum, are loc expozitia „Joan Didion: What She Means”, care s-a deschis luna aceasta, cu scopul de a celebra viata si opera scriitoarei de origine americana.

Retrospectiva apare la mai putin de un an dupa ce decesul lui Didion in decembrie anul trecut, la varsta de 87 de ani. In cariera de peste sase decenii, Joan Didion a scris o colectie bogata de carti si eseuri si a devenit cunoscuta pentru reprezentarile sale vii si articulate despre politica americana, societate, cultura si contracultură. Totodata, in lucrarile care sunt cunoscute si publicului din Romania, „Anul gandirii magice” din 2005 si „Noptile albastre” din 2011, Didion a meditat asupra bolii, imbatranirii si durerii plecand de la experiente personale foarte dificile.

Expozitia „What She Means” este curatoriata de Hilton Als, un critic si scriitor al publicatiei New Yorker, castigator al Premiului Pulitzer, pe care Didion l-a considerat prieten.

Als, care a scris prefata ultimei colectii de eseuri a lui Didion, „Let Me Tell You What I Mean” din 2021, a organizat anterior expozitii despre scriitorii James Baldwin si Toni Morrison pentru David Zwirner Gallery din Manhattan.

Expozitia este structurata in patru sectiuni cronologice: „ Holy Water: Sacramento, Berkeley (1934–1956),” „ Goodbye to All That: New York (1956–1963),” „ The White Album: California, Hawai‘i (1964–1988)” si „ Sentimental Journeys: New York, Miami, San Salvador (1988–2021)”. Expozitia se intinde pe o suprafata de 10.000 de metri patrati si contine 215 articole.

Expozitia include, de asemenea, 50 de artisti, printre care pictorii Vija Celmins, Ed Ruscha si Wayne Thiebaud, precum si fotografii de Diane Arbus si Richard Avedon. Multe dintre lucrarile de arta selectate evoca California atat ca loc, cat si ca stare de spirit, asa cum a facut adesea scrisul lui Didion.

In expozitie sunt incluse si postere de film pentru „A Star Is Born”, versiunea din 1976, cu Barbra Streisand in rol principal, si „The Panic in Needle Park”, pentru care Joan Didion a scris scenariile impreuna cu sotul ei, John Gregory Dunne.

Desi Joan Didion si-a petrecut o mare parte din viata in New York, Als a considerat important sa ancoreze o expozitie despre mostenirea lui Didion in California.

Joan Didion s-a nascut in Sacramento in 1934 si a urmat o facultate la Universitatea din California, Berkeley, apoi si-a petrecut viata mutandu-se intre California si New York.

Acest sentiment este impartasit de cei familiarizati cu Joan Didion, inclusiv Tracy Daugherty, biograful scriitoarei si profesor la Universitatea de Stat din Oregon. „Didion a avut in mod clar o relatie complexa cu California, dar nu si-a pierdut niciodata credinta ca este fiica din exil a statului”, spune el pentru New York Times, citat de Smithsorian Magazine.„Joan Didion: What She Means” se poate vedea la Muzeul Hammer din Los Angeles pana pe 22 ianuarie 2023.

In prima parte a carierei ei, Joan Didion  a fost editor al revistei Vogue, apoi a scris editoriale politice si opinii despre viata femeilor din America, dar si scenarii pentru filme care au facut istorie.

Joan Didion a fost o scriitoare americana care a scris cu o deosebita finete si acuratete despre viata cotidiana. Ca un omagiu pentru munca ei (ne-a parasit in 23 decembrie 2021 la 87 de ani) Urban.ro aduce cateva fragmente din scrierile sale. Aici un fragment din celebrul eseu despre Respectul de sine publicat in revista Vogue in 1961 care are si astazi o mare valoare etica si emotionala.