Skip to content

(galerie foto) Langa Palatul Buckingham a avut loc o parada de caini corgi in onoarea Reginei Elisabeta. In decursul vietii, monarhul a detinut peste 30 de corgi, dintre care 14 generatii au provenit din aceeasi familie de patrupezi.

De la moartea reginei Elisabeta a II-a, Regatul Unit s-a aflat intr-o perioada de doliu si de comemorare a celui mai longeviv monarh din istoria tarii. In acest sens, in ultimele saptamani s-au desfasurat mai multe evenimente care omagiaza memoria reginei si care in acelasi timp respecta protocoalele regale.

Multi dintre britanici au ales sa onoreze fostul monarh prin buchetele de flori lasate langa gardul Palatului Buckingham, altii au creat o figurina din Lego a reginei sau expozitii de timbre cu portretul monarhului in mai multe zone din Londra.

O forma inedita si simpatica de comemorare a Reginei Elisabeta si dragostei pe care o purta animalelor ei favorite a fost realizata prin organizarea unei parade a cainilor din rasa corgi. 

Proprietarii si iubitorii de corgi s-au intalnit pe 9 octombrie si au defilat alaturi de micii patrupezi pe The Mall, strada lunga care uneste Palatul Buckingham de Piata Trafalgar. Au recreat o mica parte din ultimul drum al reginei spre Castelul Windsor. 

Evenimentul a avut loc la o luna si o zi dupa anuntul mortii reginei. Patrupezii au fost pregatiti si imbracati de parada, unii au purtat coroane lucrate manual, papioane si gulere decorate cu bijuterii. Unii dintre iubitorii de corgi au ales sa se imbrace cu pulovere si esarfe tricotate manual, decorate cu motive si capete de corgi.

Desi evenimentul a fost dedicat memoriei reginei, starea de spirit a fost joviala, aproape de atmosfera unei sarbatori. Multi dintre participanti s-au reunit recent cu ocazia unor evenimente cu corgi dedicate Jubileului de Platina al reginei.

”Pentru a sarbatori viata Majestatii Sale am planuit intalniri organizate cu corgi la Palatul Buckingham si la alte domenii regale – Windsor, Sandringham si Balmoral. Obisnuiam sa-i transmit fotografii cu corgi si mereu raspundea ca ii placeau. Sper ca regina sa se odihneasca in pace, a plecat spre rai pentru a se reintalni cu toti catei ei corgi.”, a declarat Agatha Crerar-Gilbert, o admiratoare a monarhiei si una dintre organizatoarele paradei care a participat alaturi de catelul ei, Ruffus.

Regina a fost mereu o iubitoare de animale si s-a indragostit de corgi inca din copilarie. In 1933, la varsta de 7 ani a primit primul catelus corgi, pe Dookie, de la tatal ei, regele George al VI-lea. 

Doi dintre acestia au aparut recent in timpul ceremoniei de inmormantare pentru a-si lua la revedere de la cea care ii lua mereu in plimbari lungi pe mosiile de la Balmoral, Sandrigham sau prin gradinile Palatului Buckingham.

Potrivit apropiatilor sai, pasiunea monarhului pentru aceasta rasa in mod special este datorata energiei si spiritul mereu vesel al cainilor corgi.

In decursul vietii sale, regina a detinut peste 30 de corgi din Pembroke Welsh, dintre care 14 generatii au provenit de la aceasi familie de catei. La aniversarea varstei de 18 ani, fostul monarh a primit un corgi numit Susan.

Dupa ce a insotit-o in luna de miere a Reginei cu Printul Philip, Susan a nascut in 1949 2 pui si a pornit o linie de corgi regali care se afla pe punctul de extinctie. La un moment dat, monarhul detinea 9 corgi simultan, majoritatea o insoteau oriunde locuia, fie ca era vorba de Craciunul la Sandringham, vacanta de vara la Balmoral sau timpul petrecut la Castelul Windsor. Prietenii blanosi o insoteau si in vizitele internationale, imaginile cu ei coborand pe scara avionului regal devenind celebre.

In 2015, Regina a anuntat ca va inceta sa mai creasca animale deoarece nu dorea sa ii lase singuri dupa moartea ei. Printre numele pe care i-au avut corgii regali de-a lungul timpului se numara Sugar, Foxy, Bushy, Brush, Honey, Sherry, Vulcan, Cider, Berry, Flash, Spick, Span, Tiny, Whisky si Bisto Oxo.

Anul trecut in luna mai, regina era suparata dupa ce Fergus, unul dintre dorgii ei preferati – o incrucisare intre Corgi si Dachshund- a murit, in timp ce Printul Philip se afla in spital. Catelul era numit dupa unchiul ei, Fergus Bowes-Lyon care a murit in 1915, in timpul Primul Razboi Mondial.

In momentul mortii sale pe 8 septembrie 2022, Regina mai avea doi corgi: Muick, numit dupa locul ei preferat de langa Castelul Balmoral, si Candy. 

Cea mai recenta aparitie a lui Candy a fost cu scurt timp inainte de decesul monarhului cand a intrerupt-o pe regina in timp ce aceasta avea o serie de intalniri cu reprezentanti ai diverselor organizatii regale care venisera sa ii prezinte memorabilia creata cu ocazia Jubileului aniversar de 70 de ani de la urcarea pe tronul britanic. Candy a intrat in Camera de Stejar a Castelul Windsor si s-a indreptat direct spre Regina care a intrebat-o cu afectiune: „Si tu de unde vii? Cred ca stiu ce vrei.” Mai jos puteti urmari momentul simpatic.

In luna august a anului trecut, regina a lansat chiar si o serie de produse pentru corgi – un parfum, un sampon, o jucarie si o serie de gustari canine numit „Game Bones” care sunt realizate din carne care provine de pe mosia Sandringham House care a fost aromatizat cu vanat regal.

Citește în continuare