Skip to content

Povestea din serialul horror The Watcher/ In Vizor de la Netflix e inspirata din fapte reale. Ce e adevar si ce e fictiune in noul serial senzatie, cu Naomi Watts si Bobby Cannavale in rolurile principale

Povestea din centrul noului serial Netflix The Watcher/ In Vizor in regia lui Ryan Murphy, cu Naomi Watts si Bobby Cannavale, ar putea parea o istorie complicata de fictiune, dar este inspirata de povestea reala a unei familii instarite din America anilor 2010.

Serialaul The Watcher se bazeaza pe povestea adevarata publicata in 2018 in articolul din New York Magazine „The Haunting of a Dream House”, de Reeves Wiedeman. ( articolul poate fi citit aici )

Articolul detaliaza modul in care Maria si Derek Broaddus si-au cumparat casa de vis in iunie 2014, nu departe de locul in care Maria a crescut. La scurt timp dupa ce au incheiat contractul, sotii Broaddus au inceput sa primeasca scrisori anonime de la cineva care semna The Watcher / Observator.

Prima scrisoare a fost prietenoasa si le-a urat bun venit in cartier dar scrisorile urmatoare au fost din ce in ce mai ostile si s-au concentrat asupra celor trei copii mici ai familiei. Familia Broaddus, care nu se simtea in siguranta, a apelat la ajutorul politiei locale pentru a afla cine trimitea scrisorile de amenintare.

Desi numele personajelor au fost schimbate pentru serial, scenaristii The Watcher au inclus texte reale din scrisorile trimise sotilor Broadduse, inclusiv partile despre faptul ca Observator doreste „sange tanar”.

The Watcher. Terry Kinney – Jasper Winslow, Mia Farrow a- Pearl Winslow Cr. Eric Liebowitz/Netflix © 2022

In serial, Jasper (Terry Kinney) si Pearl Winslow (Mia Farrow) sunt primul grup de vecini ciudati pe care Nora si Dean ii intalnesc la sosirea in Westfield. In loc sa ii salute in mod oficial, Jasper intalneste familia dupa ce isi scoate capul dintr-un lift si se lanseaza intr-o afirmatie tulburatoare despre scheletul uman, spunandu-le ca un schelet de bebelus are „100 de oase in plus fata de un schelet de adult”.

Personajele Pearl si Jasper sunt inspirate de familia Langford, descrisa ca fiind „putin ciudata” in articolul din Cut. Michael – care fusese diagnosticat ca fiind schizofrenic – si Abby Langford locuiau in casa vecina cu mama lor, Peggy, inca din anii 1960, iar familia Broadduse a speculat initial ca Michael era cel care se afla in spatele scrisorilor, desi mai multe interviuri ale politiei cu el nu au produs dovezi care sa poata fi urmarite penal pentru a le sustine suspiciunile.

Richard Kind – Mitch, Margo Martindale – Mo/Maureen Cr. Eric Liebowitz/Netflix © 2022

Personajele Mitch (Richard Kind) si Mo (Margo Martindale) par vecinii intriganti si, prin actorii din distributie, au o nota comica dar actiunile lor se bazeaza si pe cele ale unor oameni reali.

In viata reala, Bill Woodward, zugravul casei familiei Broadduse, a relatat ca a vazut cuplul care locuia in spatele lui 657 Boulevard stand pe o pereche de scaune de gradina cu fata spre casa familiei. Nu exista insa dovezi care sa sustina ca, asa cum acuza un personaj, cuplul din viata reala a fost vreodata implicat intr-un cult satanic care ucidea copii pentru a le bea sangele.

Karen, agentul imobiliar din Westfield, iubitor de roz, al lui Jennifer Coolidge, este un personaj inspirat de realitate.

Crima personajului lui John Graff este si ea inspirata dintr-o poveste reala, din zona in care traia familia originala, dar nu au avut legatura in viata reala

Ca sa nu facem multe spoilere, nu va dam detalii despre crima din film, dar…  John Graff a fost inspirat de crimele reale ale lui John List care, la 9 noiembrie 1971, si-a ucis familia intr-un mod identic.

The Watcher impleteste in mod creativ povestea lui List in povestea centrala, cu unele inventii, deoarece List – care si-a ucis familia cu 33 de ani inainte ca familia Broadduse sa cumpere 657 Boulevard – nu a fost niciodata implicat direct in incidentul scrisorii, chiar daca si-a ucis sotia, mama si copiii in acelasi oras din New Jersey.

In viata reala, List a fugit si nu a fost capturat pana cand un episod din America’s Most Wanted nu a relatat crimele sale. O femeie care a vazut emisiunea a declarat autoritatilor ca i s-a parut ca vecinul ei, un contabil credincios pe nume Robert Clark, semana cu imaginea lui List pe care o vazuse in emisiune. Clark s-a dovedit a fi List, care isi construise o noua viata in suburbiile din Virginia. A fost arestat in 1989, condamnat la inchisoare pe viata. A murit in 2008 in urma unor complicatii cauzate de pneumonie.

Casa care e personaj film a fost scoasa la vanzare in februarie 2015 – la opt luni dupa ce familia Broadduse a cumparat-o.

The Watcher. Episode 107 of The Watcher. Cr. Courtesy Of Netflix © 2022

Dupa o serie de reduceri de pret, casa a fost scoasa din vanzare in iunie 2015. Familia Broadduse a depus o plangere legala impotriva proprietarilor anteriori pentru ca nu au dezvaluit scrisorile pe care le primisera.

Cum procesul lor nu a dus nicaieri, sotii Broadduse au repus casa la vanzare in primavara anului 2016, dar toate ofertele s-au retras. Ei au luat in considerare vanzarea casei unui dezvoltator care ar putea sa o darame si sa creeze doua case, dar consiliul de planificare a respins planul.

In cele din urma, sotii Broadduse au gasit un chirias care sa inchirieze casa (si sa recupereze o parte din investitie) si au vandut casa in iulie 2019 cu 500.000 de dolari mai putin decat au platit pentru ea cu cinci ani mai devreme.

Cifrele sunt, de asemenea, usor diferite: in serial, casa este listata la pretul de 3,2 milioane de dolari (ceea ce cauzeaza o presiune financiara considerabila asupra familiei), in timp ce in viata reala a fost cumparata pentru 1,35 milioane de dolari.

Pana in prezent, politia din Westfield nu a descoperit identitatea Observatorului.

Naomi Watts – Nora Brannock Cr. Eric Liebowitz/Netflix © 2022

Citește în continuare