Skip to content

„Cei drepti” in regia lui Mihai Manutiu va avea premiera saptamana aceasta la TNB. Din distributie fac parte Marius Manole, Raluca Aprodu, Marius Bodochi, Mirela Oprisor, Maia Morgenstern si Ciprian Nicula.

Stagiunea de toamna a debutat la Teatrul National din Bucuresti cu premiera „Exil” in regia Alexandrei Badea in Sala Mare si va continua cu alte trei spectacole care vor fi jucate pe celelalte scene ale teatrului.

In luna octombrie, vor fi jucate „Bolta cereasca” in regia lui Gelu Colceag, „Creatorul de teatru”in regia lui Alexandru Dabija cu Marcel Iures si „Cei drepti” in regia lui Mihai Manutiu.

Pe 22 si 27 octombrie vor fi jucate primele reprezentatii ale spectacolului „Cei drepti” in regia lui Mihai Manutiu, dupa textul lui Albert Camus. 

Foto: M. Donici

Avand o distributie plina de nume mari ale teatrului romanesc, biletele pentru primele doua reprezentantii s-au vandut deja pana la epuizare dar in curand vor fi anuntate noi date ale spectacolului. Momentan a fost anuntata data de 9 noiembrie, mai multe detalii pe site-ul tnb.ro.

„Cei drepti” se joaca in Sala Pictura si propune viziunea unui regizor de prim rang, Mihai Manutiu, care a adaptat textul scris de Albert Camus in 1949 simontat in acelasi an in premiera absoluta pe scena Teatrului Hébertot in regia lui Paul Œttly.

Regizorul o descrie ca fiind „o piesa despre iubire, despre o dragoste imposibila. O piesa despre iluziile mistice, otravite ale terorismului. O piesa despre pierderea iremediabila a inocentei. Despre sacrificiu si violenta. Despre speranta si catastrofa morala. Despre crima care ii transforma pe „cei drepti” in propriii lor asasini. Despre frumusete si oroare. Despre felul in care istoria malformeaza si frange destine.”

Pe scena ii veti vedea pe Marius Manole, Raluca Aprodu, Marius Bodochi, Mirela Oprisor, Maia Morgenstern si Ciprian Nicula. 

In „Cei drepti” (1949), Camus a scris despre lumea in care indivizi care ucid in numele unor idealuri si credinte sunt convinsi de faptele lor „drepte”.

Actiunea are loc in februarie 1905 la Moscova cand un grup de tineri apartinand Partidului Socialist Revolutionar organizeaza un atac terorist impotriva Marelui Duce Serghei, unchiul tarului, o figura despotica a acelor vremuri. Conflictul piesei se contureaza intre doua concepte opuse despre revolutie: terorismul extremist (personificat de Stepan) – care sacralizeaza moartea adversarului si a martirului – si terorismul infaptuit de ucigasii „delicati” (Kaliaiev cu Dora) – care iubesc frumusetea si urasc tirania, gata sa ucida pentru a construi o lume in care niciodata nimeni nu va mai ucide. 

Revolutionarii nu pot iubi in aceasta viata daca vor sa-si realizeze planurile. Astfel, cei doi tineri nu-si pot implini iubirea decat in moarte, asemenea lui Romeo si Julietei.

Marius Manole il joaca pe Ivan Kaliaiev, Marius Bodochi pe Stepan Fedorov, Maia Morgenstern este Marea Ducesa, Raluca Aprodu este Dora Dulebov, Mirela Oprisor este Varia iar Ciprian Nicula il joaca pe Aleksei Voinov.

Decorul este conceput Adrian Damian, iar costumele de Luiza Enescu, doi colaboratori obisnuiti ai lui Manutiu. Muzica este semnata de Mihai Dobre.

Mai jos puteti citi despre premiera „Bolta cereasca”.

Citește în continuare