Skip to content

„Bolta cereasca”, noua premiera TNB in regia lui Gelu Colceag. 13 actrite fac parte din distributie: Mirela Oprisor, Tania Popa, Ilinca Goia, Medeea Marinescu, Ana Ciontea, Carmen Ungureanu si Lamia Beligan sunt printre ele.

Stagiunea de toamna a debutat la Teatrul National din Bucuresti cu premiera „Exil” in regia Alexandrei Badea in Sala Mare si va continua cu alte trei spectacole care vor fi jucate pe celelalte scene ale teatrului.

In luna octombrie, vor fi jucate „Bolta cereasca” in regia lui Gelu Colceag, „Creatorul de teatru”in regia lui Alexandru Dabija cu Marcel Iures si „Cei drepti” in regia lui Mihai Manutiu.

In zilele de 4, 5, 14 si 19 octombrie, la Sala Atelier, sunt programate primele reprezentatii cu „Bolta cereasca” de Lucy Kirkwood, autoare dramatica si scenarista britanica multipremiata. 

Piesa regizata de Gelu Colceag spune o poveste plina de suspans, despre o condamnare la moarte in Marea Britanie a secolului al XVIII-lea, pe care autoarea o transforma intr-un comentariu asupra societatii de astazi, asupra prejudecatilor, inegalitatii, discriminarii si luptei pentru putere.

Intr-o perioada in care femeile erau definite doar de rolul lor de mame sau de sotii, atunci cand Sally Poppy este condamnata la spanzuratoare, intr-un mic orasel britanic este intrunit un „juriu de matroane”. Verdictul vinovatiei fusese dat, dar de matroane depinde daca sentinta ei va fi moartea sau deportarea, in cazul in care se constata ca acuzata este insarcinata. Aceasta era singura instanta in care femeile aveau dreptul de a decide.  

Intr-o dinamica a argumentelor pro si contra, discutia despre graviditatea lui Sally se transforma intr-o discutie despre rolurile in societate, de-atunci si de-acum, totul sub presiunea unei multimi furioase care isi striga dorinta de sange si de spectacol al mortii.

Textul scris de Lucy Kirkwood este intitulat in mod original „The Welkin” si a fost pus in scena pentru prima data in ianuarie 2020 la National Theatre din Londra, in regia lui James Macdonald.

Spectacolul este descris ca avand „energia unui thriller, tensiunea unei drame de tribunal, umorul ireverentios al unei comedii negre”. 

Fiind un text de epoca, va fi jucat ca atare prin costumele Lilianei Cenean, in decorul lui Stefan Caragiu.

Distributia este impresionanta prin numele mari care vor juca pe scena dar si prin faptul ca 13 dintre cele 16 personaje ale spectacolului sunt roluri jucate de femei, o raritate in teatrul romanesc de stat.

Aylin Cadir si Alexandra Salceanu vor juca, pe rand, rolul lui Sally Poppy.

In rolurile celorlalte 12 femei vor juca Tania Popa, Ilinca Goia, Mirela Oprisor, Erika Baiesu, Medeea Marinescu, Raluca Petra / Magda Catone, Ana Ciontea, Rodica Ionescu, Carmen Ungureanu, Brandusa Mircea, Victoria Dicu, Lamia Beligan si Marcela Mateescu. 

Alaturi de ele pe scena vor juca si Marius Rizea, Mihai Calota, Daniel Hara / Mihai Muntenita,. La realizarea spectacolului contribuie si sunetul semnat de Calin Grigoriu, dansul scenic al Roxanei Colceag, precum si luminile ingrijite de Bogdan Golumbeanu si Laurentiu Iordache.

Biletele pentru prestatiile de pe 14 si 19 octombrie pot fi achizitionate de aici.

Citește în continuare