Skip to content

La 80 de ani, Harrison Ford se alatura universului MARVEL in „Captain America 4” si „Thunderbolts”. Va juca rolul Generalului Ross in locul lui William Hurt care a decedat in luna martie din cauza cancerului de prostata.

Harrison Ford se alatura celui mai popular univers cinematografic al ultimului deceniu – Marvel Cinematic Universe – si va juca in noul film „Captain America 4”. Il va inlocui pe regretatul William Hurt care a decedat in luna martie din cauza cancerului de prostata.

Ford il va juca pe Generalul Ross in „Captain America: New World Order” care il va avea ca protagonist pe Anthony Mackie in rolul lui Sam Wilson. Filmul va fi regizat de Julius Onah iar actiunea va avea loc dupa evenimentele din seria „The Falcon and the Winter Soldier” care a fost lansata anul trecut pe platforma de streaming Disney+. 

In serialul care i-a avut ca protagonisti pe Mackie si pe Sebastian Stan, Wilson a acceptat in sfarsit scutul si rolul Capitanului America. In noul film „New World Order” va reveni si Tim Blake Nelson in rolul lui Samuel Sterns iar Shira Haas o va juca pe Sabra. 

Filmul este programat pentru lansare in cinematografe pe 3 mai 2024.

Pe langa „Captain America 4”, Harrison Ford il va juca pe Ross si in „Thunderbolts”, un film despre antagonisti care va fi regizat pe Jake Schreier si lansat pe 26 iulie 2024.

Ford preia rolul jucat de William Hurt care a aparut pentru prima data ca Generalul Ross in 2008 in „The Incredible Hulk”, al doilea film produs de Marvel Studios. Personajul este un general al armatei americane care are un rol crucial in transformarea omului de stiinta Bruce Banner – jucat la vremea respectiva de Edward Norton – in uriasul verde Hulk. 

In filmul din 2008, Ross incearca sa il vaneze pe Hulk in timp ce in „Captain America: Civil War” din 2016, Ross devine Secretar de Stat si este insarcinat cu aplicarea Acordurilor de la Sokovia menite sa opreasca actiunile echipei Avengers. Dupa scurte aparitii in „Avengers: Infinity War” si „Avengers: Endgame”, ultima prestatie a lui Hurt in rolul Ross a fost in „Black Widow” din 2021.

Desi rolul lui Ross va fi prima aparitie a lui Harrison Ford in universul Marvel, actorul este considerat deja un veteran al francizelor cinematografice de succes dupa rolurile sale iconice din „Star Wars”, „Indiana Jones” si filmele „Jack Ryan”. 

De altfel, Ford a finalizat recent filmarile pentru al cincilea filmea „Indiana Jones” care urmeaza sa fie lansat in luna iunie a anului viitor.

Filmarile pentru cel de-al cincilea film Indiana Jones, care au inceput in iunie anul trecut, s-au incheiat la finalul lunii februarie 2022, in regia lui James Mangold.

Harrison Ford, care implinise 79 de ani in timpul filmarilor, s-a accidentat pentru prima data grav la umar in timpul repetitiilor pentru o scena de lupta, la doar câteva zile de la inceperea productiei filmului. Accidentarea l-a obligat sa stea departe de platou timp de trei luni.

Dupa ce actorul si-a revenit, echipele de filmare au calatorit mai intai in Sicilia, apoi in Fez, Maroc. Ca si cum soarta ar fi lucrat impotriva lor, unul dintre membrii echipajului, Nic Cupac, a fost gasit mort la varsta de 54 de ani in camera sa de hotel la inceputul lunii noiembrie.

In plus, Marocul, confruntat cu criza de sanatate, si-a suspendat zborurile spre Londra, unde urmau sa continue filmarile. Intreaga echipa a filmului se afla la fata locului de mai bine de o luna si jumatate.

Indiana Jones 5, continuarea filmului „Regatul craniului de cristal” din 2008, nu si-a dezvaluit inca sinopsisul. Pe langa Harrison Ford, din distributia filmului vor mai face parte Mads Mikkelsen (Casino Royale), Antonio Banderas (The Mask of Zorro) si Phoebe Waller-Bridge (Killing Eve).

Harrison Ford este unul dintre cei mai importanti actori de la Hollywood, cu o cariera de 50 de ani care cuprinde 60 de lungmetraje si 18 seriale.

Ford s-a nascut in 1942 in Chicago, intr-o familie formata din mama Dorothy, actrita de radio, si tatal Christopher, la randul lui actor si specialist in publicitate. Mama provenea dintr-o familie de evrei Ashkenazi din Belarus iar tatal era catolic irlandez iar cand era intrebat cum a fost crescut, Ford raspundea mereu ca „am fost crescut sa fiu democrat, liberal. (…) ca barbat m-am simtit mereu irlandez, ca actor m-am simtit mereu evreu.”

Si-a dedicat copilaria activitatii de cercetas iar cand l-a jucat pe Indiana Jones in filmul „Ultima cruciada” din 1989, l-a convins pe Steven Spielberg sa il prezinte pe tanarul Indiana Jones drept un cercetas devotat. 

Primul job ca actor a mers pe urmele mamei sale, fiind vocea care anunta la radio in liceul pe care l-a absolvit in Park Ridge, Illinois in 1960. Ulterior, a absolvit facultatea Ripon din Wisconsin unde a devenit pasionat de actorie, s-a mutat in Hollywood si a reusit, dupa mai multe incercari esuate de joburi in radio, sa semneze un contract cu Columbia Pictures care il platea sa apara in roluri foarte mici in mai multe filme in care numele lui nici macar nu aparea pe generic.

Dupa mai multe roluri mici in filme de televiziune in anii ’70, seful studiourilor Columbia Pictures insista asupra faptului ca Ford nu e un actor care sa merite un rol principal intr-un film. Astfel, actorul a hotarat sa devina tamplar pentru a-si intretine sotia si cei doi fii.

Printre clientii si prietenii lui s-a numarat si autoarea Joan Didion si producatorul Fred Roos care i-a asigurat o auditie pentru George Lucas care l-a distribuit in „American Graffitti” (1973) si mai apoi in primul rol care l-a consacrat: Han Solo din „Star Wars” (1977).

Pana in 2008, filmele lui Ford au strans peste 100 de miliarde de dolari din box office, i-au adus o nominalizare la Oscar, un Glob de Aur pentru intreaga cariera si numeroase titluri si trofee. Printre cele mai cunoscute filme in care a jucat se numara francizele „Blade Runner”, „Indiana Jones” si „Star Wars”, „The Fugitive”, „Air Force One”, „Sabrina” sau „What Lies Beneath”.

Foarte devotat problemelor mediului inconjurator, Harrison Ford este activ implicat intr-un numar de grupuri conservationist, a donat sume uriase de bani si pamanturi pentru astfel de ONG-uri si a militat constant pentru atentia la schimbarile climatice.

Este casatorit cu Calista Flockhart (din Ally McBeal) si locuiesc impreuna pe mosia unei ferme de 320 de hectare pe care o detine in Jackson, Wyoming. Este unul dintre cei mai discreti actori din Hollywood cand vine vorba de viata personala iar detalii despre relatiile sale intime au provenit de obicei din alte surse, Ford a ales sa lase munca lui sa vorbeasca de la sine.

Citește în continuare