Skip to content

Gropile din Chicago transformate in opere de arta de un artist stradal. Le-a „umplut” cu reproduceri in tehnica mozaicului dupa tablouri celebre

La Chicago, artistul Jim Bachor transforma gropile inestetice de pe strazile orasului in reproduceri in tehnica mozaicului dupa tablouri celebre. Această serie este numita „Master Pieces” si prezinta unele dintre cele mai faimoase opere de arta detinute de Institutul de Arta din Chicago.

„Totul este despre juxtapunere”, explica Bachor pentru publicatia My Modern Met. „ Seria Master Pieces ia detalii ale unor lucrari foarte faimoase, emblematice din colectia Institutului de Arta din Chicago si le plaseaza pe o strada murdara.”

Unele dintre cele mai recunoscute lucrari din acest proiect includ portrete ale lui Edward Hopper „Nighthawks”, un fragment din „American Gothic” a lui Grant Wood si o parte din „The Bedroom” lui Vincent van Gogh. Bachor a creat fiecare lucrare din aceasta serie, inclusiv un mozaic-text pe care scrie „Institutul de Arta din Chicago ar trebui sa finanteze aceasta arta”.

„Daca aceste lucrari ar fi opere de arta de sine statatoare, probabil ca le-as vinde cu aproximativ 3.500 de dolari fiecare”, spune el pentru My Modern Met. Din acest motiv, Bachor a decis sa limiteze seria „Master Pieces” la patru lucrari terminate.

Jim Bachor este pasionat de mozaic, fiind fascinat de istoria antica, mentionand ca in acele timpuri, mozaicurile erau folosite pentru a captura imagini ale vietii de zi cu zi.

„Un mozaic antic arata exact asa cum a intentionat artistul care l-a produs acum peste doua milenii. Ce altceva poate pretinde un asemenea tip de putere de rezistenta? Mi se pare pur si simplu uimitoare aceasta idee. Folosind aceleasi materiale, instrumente si metode ca

mesteri arhaici, creez mozaicuri care vorbesc despre lucruri moderne cu o voce straveche”, prezinta artistul munca sa.

Mozaicurile sale se regasesc in mai multe locuri din lume, tot in aceasta varianta de integrare in viata pietonilor de zi cu zi, fiind poziționate pe străzi sau trotuare intens traficate.

Arta stradala are diferite forme peste tot in lume, capacele canalizarilor fiind de asemenea vizate de artisti.

In orase ca cele japoneze, de exemplu, capacele de canalizare sunt instrumente prin care sunt prezentate elemente ale unei anumite locatii sau culturi. In Takasaki, un oras aflat la 60 de mile nord-vest de Tokyo, modelele de pe capace pot caracteriza un reper, un eveniment special sau un atribut cultural oficial al Japoniei. Ca atare, mascote de la francize sportive locale, personaje populare de desene animate si festivaluri locale se gasesc frecvent pe strazile Japoniei – o atractie turistica in sine.

Citește în continuare

Netflix lanseaza seria „Dulapul de curiozitati al lui Guillermo del Toro” pe parcursul a 4 zile, sub forma unui eveniment cinematografic de Halloween. Guillermo del Toro: „A fost o poveste pe care am citit-o cand eram foarte mic si m-am speriat atat de mult incat l-am sunat pe tatal meu sa deschida usa camerei.”

Inainte de lansarea animatiei stop-motion „Pinnochio”, parteneriatul regizorului Guillermo del Toro cu Netflix va debuta cu seria „Dulapul de curiozitati al lui Guillermo del Toro” (Guillermo del Toro’s Cabinet of…

Citeste mai mult