Skip to content

Agentul lui Salman Rushdie sustine ca autorul si-a pierdut vederea la ochiul drept si nu-si poate utiliza una dintre maini. Medicii cred ca Rushdie va supravietui atacului din luna august in care a suferit peste 20 rani grave.

Andrew Wylie, unul dintre cei mai influenti agenti literari din lume, a oferit un interviu publicatiei spaniole El Pais in care vorbeste pentru prima data despre problemele de sanatate suferite de Saman Rushdie in urma atacului din luna august.

Autorul in varsta de 75 de ani, unul dintre cei mai importanti scriitori contemporani ai momentului, a fost injunghiat in timpul unei prelegeri sustinute la un institut din statul New York in care vorbea despre libertate artistica. Evenimentul a socat intreaga lume si i-a speriat pe multi dintre autorii care au publicat carti considerate nepotrivite de catre diverse grupuri religioase sau etnice.

Desi dupa atacul brutal din 12 august a fost emisa o declaratie de presa in care a fost anuntat ca Rushdie a supravietuit, de atunci nu s-au mai aflat detalii despre starea lui de sanatate si nici despre amploarea incidentului.

Wylie a confirmat ca autorul va supravietui insa atacul a fost mult mai grav decat s-a speculat anterior in presa.

Fiind cunoscut pentru „Versetele satanice” care a fost considerat o insulta la adresa a islamului, Rushdie a fost declarat un inamic al islamicilor inca din 1989 cand ayatolahul Khomeini, pe atunci liderul Revolutiei iraniene, a emis o fatwa – un decret religios –  prin care i-a indemnat pe musulmanii din lume sa il asasineze pe Salman Rushdie. 

Rushdie a fost supus unei interventii chirurgicale de urgenta dupa ce a fost injunghiat la gat, stomac, piept, coapsa dreapta si in ochiul drept, suferind in total peste 20 de rani grave.

Sustinatorii lui Rushdie au organizat un miting de sustinere in cadrul caruia au fost citite pasaje din cartile sale; Foto: Profimedia

„Ranile erau profunde, dar si-a pierdut vederea la un ochi. Avea trei rani grave la gat. O mana ii este invalida pentru ca i-au fost taiati nervii bratului. Si mai are 15 rani in piept si trunchi. Deci da, a fost un atac brutal.”

Agentul a refuzat sa spuna daca Rushdie se afla in continuare internat in spital, declarand ca cel mai important lucru este ca scriitorul va trai. A mai spus ca el si Rushdie au vorbit in repetate randuri despre posibilitatea unui astfel de atac: „Principalul pericol cu ​​care s-a confruntat atat de multi ani dupa ce a fost impusa fatwa venea de la o persoana care ar fi ajuns din senin sa-l atace. Nu te poti proteja impotriva unei astfel de situatii, pentru ca este total neasteptat si ilogic. A fost precum uciderea lui John Lennon.”

Wylie pune o parte din vina pe seama perioadei „foarte tulburi” prin care trece intreaga lume, mai ales Statele Unite: „Cred ca nationalismul este in crestere, cum este si un fel de drept fundamentalist… Din Italia pana in Europa, America Latina si SUA, unde jumatate din tara pare sa creada ca Joe Biden i-a furat alegerile lui Donald Trump. Si il admira pe acest om care nu este doar complet incompetent si mincinos si escroc, ci este o farsa. E ridicol.”

Cand a aparut in fata instantei pe 18 august, barbatul acuzat ca l-a injunghiat pe Rushdie a pledat nevinovat pentru tentativa de omor si agresiune de gradul doi.

Hadi Matar in timpul procesului de pe 18 august 2022; Foto: Profimedia

Hadi Matar, in varsta de 24 de ani, a fost trimis in judecata in timpul unei scurte audieri la tribunalul districtului Chautauqua din statul New York. I-a fost intocmit un dosar de tentativa de omor de gradul doi si unul pentru agresiune fizica de gradul doi.

Procurorii au sustinut ca Matar ar trebui sa ramana in custodia autoritatilor si i s-a ordonat sa nu aiba vreun contact cu Rushdie. In acelasi timp, a fost aprobat un ordin temporar care interzice partilor sa discute cazul in presa. La acea vreme nu era clar daca Rushdie va supravietui atacului iar Matar s-a declarat surprins de faptul ca autorul a trait.

Cu doua saptamani inainte de atac, Rushdie ii spusese unui intervievator ca simtea ca viata lui era „foarte normala din nou” si ca temerile unui atac apartineau trecutului.

Scriitor englez de origine indiana, autor al mai multor romane si volume de eseuri care privesc lumea contemporana cu luciditate si uneori cu sarcasm, Salman Rushdie este absolvent al King’s College, Cambridge, cu o diploma in istorie.

Rushdie a lucrat zece ani in publicitate (pentru celebra firma Ogilvy & Mather) si a inceput sa scrie proza inca de timpuriu. Si-a facut debutul editorial in 1975 cu romanul Grimus, iar intre 1981 si 1999 a primit nu mai putin de 22 de premii literare (Booker Prize for Fiction, Prix du meilleur livre etranger, Whitebread Novel Award etc.).

Salman Rushdie a devenit celebru in lumea intreaga dupa sentinta de condamnare la moarte pronuntata impotriva lui de un tribunal islamic iranian in urma publicarii romanului Versetele satanice (1988), socotit blasfemiator. Majoritatea cartilor sale sunt traduse si in limba romana, fiind disponibile la diferite edituri. Scriitorul a vizitat Romania in 2009 pentru cateva zile la invitatia editurii Polirom, intalnindu-se cu cititorii intr-o ceremonie care a avut loc la Teatrul Odeon si a avut o sesiune de autografe la targul Gaudeamus in ziua urmatoare. Vizita de atunci, cand scriitorul a cerut sa nu aiba paza speciala, a inclus si o mini deplasare in Transilvania.

Andrew Wylie este unul dintre cei mai temuti agenti din industria publishingului. Ii reprezinta, printre multi altii pe Orhan Pamuk, Albert Camus si detine drepturile pentru una dintre cartile lui Shakespeare.

La varsta de 74 de ani, Wylie este unul dintre cei mai influenti manageri din industria publishingului, fiind poreclit „sacalul” si cunoscut pentru tranzactiile spectaculoase prin care reuseste sa obtina sume colosale de la marile edituri precum Penguin sau Simon Schuster.

Printre clientii reprezentati de Wylie se numara o parte dintre cei mai bine vanduti autori ai secolului trecut Giorgio Bassani, Jorge Luis Borges, Saul Bellow, William Burroughs si Roberto Bolaño dar si Guillermo Cabrera Infante, Italo Calvino, Albert Camus, Milan Kundera, Antonio Muñoz Molina, Art Spiegelman, Yasmina Reza, Orhan Pamuk, Susan Sontag, Louise Glück si chiar Shakespeare, o mare parte dintre ei fiind laureati cu premii Pulitzer.

Despre situatia lui Shakespeare – despre care s-ar presupune ca apartine domeniului public – a vorbit in interviul acordat El Pais: „Detinem drepturile pentru primul folio, prima colectie de piese scrise de Shakespeare (n.r. include 36 de piese publicate in 1623, la sapte ani dupa moartea autorului). E o poveste lunga. Eram consultant pentru Royal Shakespeare Company. Si aveau logo-ul lor, care era o marca inregistrata pentru pinguinul roz Shakespeare’, si primeau o redeventa nominala, 1% sau 2% cel mult. si le-am spus: „Uite, efectiv, marca voastra comerciala valoreaza mult mai mult decat atat. Deci, sa angajam un specialist in Shakespeare. Sa gasim ceea ce nu s-a facut in prezentarea operei lui Shakespeare, sa punem sigla RC pe ele si cu aceasta marca, sa recuperam redeventele pentru Shakespeare de care a fost privat pentru ca nu s-a ocupat de afacerile sale ca Walt Disney.”

Citește în continuare