Skip to content

Directia viitorului in publishing de carte: Scriitorul Salman Rushdie isi lanseaza urmatoarea carte gratuit online pe canalul Substack, un portal dedicat creatorilor de continut de tip newsletter.

Scriitorul Salman Rushdie a ales sa lanseze urmatoarea sa carte pe platforma online Substack, argumentand decizia ca fiind un mediu in care poate avea o relatie mai stransa cu cititorii, unde pot vorbi liber, fara intermediari sau filtre.

Salman Rushdie este cel mai recent autor care a lansat un newsletter pe Substack, unde va publica fictiune. Rushdie va oferi seria “Al saptelea val” (The Seventh Wave).

“Al saptelea val” (The Seventh Wave) este o nuvela de 35.000 de cuvinte, insa newsletter-ul pe care il pregateste scriitorul va include „tot felul de povesti, povesti care m-au atins sau miscat sau m-au impresionat sau m-au plictisit sau chiar m-au revoltat, carti si filme de la televizor si din sali de cinema, precum șs povestile pe care tocmai le-am inventat”, a povestit acesta intr-un interviu dedicat The Guardian.

Abonamentul la acest newsletter va fi gratuit, dar, la fel ca multe buletine informative de pe Substack, va avea caracteristici suplimentare pentru abonatii care platesc, inclusiv mai multe buletine informative, „povesti personale” si „povestile din spatele povestilor pe care le voi spune” si forumuri unde Rushdie si abonatii sai platitori pot interactiona.

Proiectul a aparut dupa ce Substack i-a propus agentului lui Rushdie, Andrew Wylie, un parteneriat al acestuia cu platforma, conform informatiilor din The Guardian. Rushdie a mai declarat ca nu exista planuri in acest moment de a publica nuvela si in mod traditional. „Sa vedem cum ma simt odata ce totul este acolo”, a declarat el.

Scriitor englez de origine indiana, autor al mai multor romane si volume de eseuri care privesc lumea contemporana cu luciditate si uneori cu sarcasm, Salman Rushdie este absolvent al King’s College, Cambridge, cu o diploma in istorie.

Rushdie a lucrat zece ani in publicitate (pentru celebra firma Ogilvy & Mather), incepand sa scrie proza inca de timpuriu. Si-a facut debutul editorial in 1975 cu romanul Grimus, iar intre 1981 si 1999 a primit nu mai putin de 22 de premii literare (Booker Prize for Fiction, Prix du meilleur livre etranger, Whitebread Novel Award etc.).

Salman Rushdie a devenit celebru in lumea intreaga dupa sentinta de condamnare la moarte pronuntata impotriva lui de un tribunal islamic iranian in urma publicarii romanului Versetele satanice (1988), socotit blasfemiator. Majoritatea cartilor sale sunt traduse si in limba romana, fiind disponibile la diferite edituri.

Substack a devenit cunoscuta datorita faptului ca mai multi jurnalisti internationali cu experienta au decis sa publice continut prin intermediul acestei platforme, avand posibilitatea sa fie direct sustinuti financiar de catre cititori, prin abonament lunar.

Recent, platforma a inceput sa abordeze mai multi scriitori de fictiune, Patti Smith fiind printre acestia, dar si scriitorul israelian Etgar Keret.

Substack ofera o platforma pentru cititori pentru a se abona la scriitori individuali, ale caror postari sunt trimise pe e-mail sau pot fi citite online. Creatorii de continut ofera adesea un amestec de continut platit si gratuit, ceea ce intentioneaza sa faca si Rushdie.

In Romania, in urma unui anunt despre un program derulat de Substack pentru sprijinirea jurnalistilor locali, platforma l-a ales pe jurnalistul iesean Alexandru Enasescu sa-l sustina pentru proiectul sau intitulat “Iasul nostru”, newsletterul cu povesti din sfera jurnalismului narativ din Iasi, la care va puteti abona aici.

Citește în continuare