Skip to content

Maine poate fi vazuta o eclipsa de soare pe intreg teritoriul tarii. Care sunt institutiile care au evenimente speciale unde puteti vedea eclipsa si orele, diferite de la zona la zona, cand e vizibilitatea optima.

Pe 25 octombrie 2022, de pe teritoriul Romaniei va putea fi vazuta o eclipsa partiala de soare. Punctul maxim al eclipsei va fi atins in nord-est, cand discul solar va fi acoperit in proportie de 44%, iar fenomenul este vizibil cu ochelari speciali la ora pranzului, intre ora 12.00 si 15.00.

Eclipsele de Soare sunt fenomene astronomice care se produc o data la 4-5 ani si au loc atunci cand Luna acopera Soarele.

Evenimentul solar de maine va incepe in momente diferite de la vest la est pe teritoriul Romaniei. Cel mai devreme, eclipsa va incepe in nord-vestul tarii, la ora 12:20, iar cel mai tarziu va incepe in sud-estul tarii, la ora 12:28. Pentru Bucuresti, maximul vine la ora 13:38, cu acoperire de 38%, iar in restul tarii cu maxim 10 minute mai devreme sau mai tarziu.

Aceasta eclipsa de soare va fi vizibila in Europa, nord-vestul Africii, dar si in Asia. Maximul eclipsei se va produce in apropiere de Rusia, unde soarele va fi acoperit in proportie de 82%, dupa cum spun specialistii.

Cei de la Observatorul Astronomic din Bucuresti mentioneaza ca aceasta eclipsa poate fi observata fara instrumente astronomice.

Cei interesati pot privi spre Soare, in siguranta, folosind un filtru de sudura verde, foarte inchis la culoare. Cel mai bun filtrul este Mylar, ce/ care poate fi gasit la magazinele specializate de astronomie. Se pot folosi si ochelari de eclipsa, dar nu ochelari de Soare.

Pentru copii, adolescenti si pasionati de astronomie, mai multe institutii din Romania pun la dispozitie un telescop pentru a observa si mai bine fenomenul natural.

La Bucuresti, cel mai probabil va fi soare, cu o maxima de 24 de grade, iar in ziua eclipsei de Soare, Observatorul Astronomic se va deschide de la ora 12:15 pentru observarea fenomenului.

Si la Constanta, in cadrul Complexului Muzeal de Stiinte ale Naturii, se organizeaza un eveniment pentru publicul doritor, in cadrul sectiei Planetariului.

La Cluj Napoca, si Observatorul Astronomic din Cluj-Napoca va fi deschis intre orele 12-15, pentru a observa cea mai importanta eclipsa partiala de Soare din ultimii ani. Detalii aici.

La Galati, eclipsa va incepe la 12h 26m 35s si se va termina la 14h 52m 17s, maximul avand loc la 13h 39m 49s cu o magnitudine de 0,53, mentioneaza Observatorul Astronomic, din cadrul Complexului Muzeal de Stiintele Naturii „Rasvan Angheluta”. Observatorul va fi deschis pentru publicul vizitator incepand cu ora 12.00 unde se va desfasura observarea eclipsei cu instrumentele optice din dotare, in conditii de siguranta, daca cerul va fi senin.

Citește în continuare