Skip to content

 Voxa.ro aniverseaza 1 an cu audiobook-ul in romana al castigatoarei Nobelului pentru literatura, Annie Ernaux – “Pasiune simpla. Confesiunea adolescentei”. Un cadou pentru cititorii urban.ro: 25% discount pentru primele 6 luni pentru abonamentul voxa

Parte din evolutia tehnologica pusa in contextul timpului nostru cat mai solicitat, in ultimii ani au aparut audiobook-urile. Ne e la indemana sa spunem ca ascultand audiobook-uri valorizam timpul pe care-l petrecem in trafic sau in chestiuni administrative acasa, dar studii de neurostiinta arata ca ascultand carti devenim mai empatici si ne creste puterea de concentrare.

In ultimii ani au aparut si in Romania audiobook-uri si e o bucurie sa poti asculta in limba natala literatura, carti motivationale, articole din reviste etc.

Una dintre companiile suta la suta romanesti care are audio book-uri, Voxa.ro, aniverseaza in aceste zile un an de la lansare si are peste 1.500.000 de ore de audio book-uri ascultate.

Cele mai ascultate trei titluri din aplicatie vorbesc despre cat de variat e publicul care a inceput sa utilizeze un asemenea mijloc de educatie si informare: „Gandeste ca un calugar” – Jay Shetty, „Cartea femeilor care merita mai mult” – Shefali Tsabary, „Metamorfoza” – Kafka.

In libraria audio voxa sunt carti de la 27 de edituri din Romania si 4 mari distribuitori internationali de carte digitala, cu peste 45.000 de titluri in portofoliu. In aplicatie gasiti carti din seria “Bridgerton” de Julia Quinn, in lectura actritei Emilia Bebu, “Aleea cu licurici” de Kristin Hannah care are si un serial pe Netflix, in decembrie cu sezonul 2, dar si “Milarepa” si “Doamna Pylinska si secretul lui Chopin”, cartile lui Eric Emmanuel Schmitt.

Puteti asculta si o parte din cartile lui Gabriel Liiceanu, in lectura domniei sale “Despre minciuna”, “Intalnire cu un necunoscut”, “Cele trei norme ale mamei”, dar si o serie ampla de carti de mindfullness.

Printre cei ale caror voci le veti descoperi ca povestitori ai cartilor pe care le ascultati sunt Mihai Calin, Serban Pavlu, Alina Petrica, Florin Piersic jr, Vlad Radescu.

Sistemul de utilizare voxa.ro este in baza unui abonament lunar care permite acces la toate cartile din portofoliu, iar odata cu aniversarea de 1 an, abonatii au optiunea download offline pentru a putea asculta cartile preferate si cand nu au internet.

Cele mai recente lansari odata cu aniversarea de 1 an vin de la  Dr. Julie Smith (e vorba de o lansare simultana bilingva – in romana si engleza) si de “Pasiune Simpla. Confesiunea adolescentei” de Annie Ernaux (castigatoarea Nobelului pentru literatura, o editie speciala lansata in premiera in Romania in doua formate diferite in acelasi timp – print & audio), iar fanii cartilor politiste in cateva zile vor putea gasi seria de colectie Agatha Christie.

Comunitatea urban.ro primeste un cadou de la voxa la aniversarea de 1 an: 25% reducere pentru 6 luni la prima activare a abonamentului Voxa, cod URBAN-aplicat pe www.voxa.ro

Cercetarile recente privind neurostiinta ascultarii si a cititului au aratat ca ascultarea unei povesti captivante activeaza empatia si puterea de concentrare, asa ca oferitile celor mici o asemenea experienta

Intr-un studiu sponsorizat de Audible UK, cercetatorii au descoperit ca audiobook-urile au produs raspunsuri fiziologice intensificate la participanti. Participantii au prezentat frecvente cardiace mai mari, o activitate electrodermica mai mare (o masura utilizata in mod obisnuit pentru activitatea sistemului nervos autonom) si temperaturi corporale mai ridicate. Aceste raspunsuri au fost mai intense atunci cand au ascultat cartile audio (titluri populare din toate genurile), comparativ cu atunci cand au vizionat adaptarile cinematografice corespunzatoare, o observatie pe care cercetatorii au atribuit-o nivelului mai mare de implicare activa in cazul cartilor audio.

Un alt studiu a sustinut ca expunerea la povesti bazate pe personaje creste concentratia de oxitocina in organism, o substanta neurochimica care a fost asociata cu empatia si cu sentimentele de compasiune si care poate chiar sa determine raspunsuri comportamentale directe, cum ar fi donarea catre o organizatie caritabila.

Citește în continuare