Skip to content

Sculptura lui E.T. din celebrul film al lui Steven Spielberg este scoasa la licitatie. Modelul mecanic creat inaintea aparitiei tehnologiei CGI este estimat la 3 milioane de dolari. Poate fi operat de 12 papusari si are 85 de puncte de miscare.

Lansat in 1982, filmul „E.T. Extraterestrul” ramane una dintre cele mai cunoscute opere cinematografice create vreodata dar si una dintre cele mai profitabile productii din Hollywood. Lungmetrajul lui Steven Spielberg face parte din cultura pop si este reintrodus la intervale regulate in programele cinematografelor americane.

La 40 de ani de la aparitia lui E.T. pe marile ecrane, sculptura mecanica a creaturii extraterestre va fi scoasa la vanzare. Este vorba despre modelul original care poate fi vazut in film, productia fiind filmata inaintea utilizarii tehnologiilor CGI prin care un astfel de personaj ar fi putut fi creat in intregime pe computer.

Daca doriti sa il aveti pe E.T. acasa, pretul estimat este de 3 milioane de euro. 

E.T. va putea fi achizitionat in cadrul unei vanzari desfasurate in luna decembrie la Julien’s Actions, casa de licitatii specializata in suveniruri importante din Hollywood.

Licitatia intitulata „Icons and Idols” coincide cu cei 40 de ani trecuti de la lansarea filmului „E.T. Extraterestrul”. Evenimentul a fost marcat printr-o serie de proiectii speciale in mai multe cinematografe din Statele Unite, inclusiv o relansare in format IMAX.

Sculptura mecanica este considerata o veritabila capodopera inginereasca. A fost realizata de Carlo Rambaldi, designer italian specializat in efecte speciale. Are 85 de puncte din care poate executa miscari coordonate iar in momentul filmarilor a fost nevoie de 12 papusari pentru a-l aduce pe E.T. la viata.

Filmul a fost nominalizat pentru 9 premii Oscar, a castigat 4 dintre ele, inclusiv „Cele mai bune efecte speciale”, trofeul fiind decernat lui Rambaldi, lui Dennis Muren, Kenneth Smith si echipei lor numeroase. Veridicitatea papusii a fost considerat un punct cheie in succesul filmului care a avut un buget de 10 milioane de dolari si a strans aproape 800 de milioane de dolari din box office.

Reprezentantii casei de licitatii Julien’s au declarat ca au obtinut drepturile de vanzare ale sculpturii de la mostenitorii lui Carlo Rambaldi (el a decedat in 2012, avand 2 trofee Oscar in palmares pentru „E.T.” si pentru „Alien”).

„Suntem mai mult decat onorati sa lucram cu familia lui Carlo Rambaldi, ingrijitorii unei dintre cele mai incredibile figuri ale culturii pop si ale istoriei Hollywoodului: E.T. Extraterestul. Rambaldi a fost un pionier in campul lui de activitate, iar arta sa a adus la viata personaje ireale, intr-un mod in care nu poate fi replicat cu efecte speciale moderne.”

Pe langa sculptura mecanica a lui E.T., licitatia va include si o macheta a modelului creata pentru Spielberg pentru a vedea cum va arata rezultatul final. Pretul ei este estimat intre 80.000 si 100.000 de euro.

Vor fi licitate si ilustratii si schite ale sculpturii, fiecare dintre ele fiind estimate la vanzare cu preturi intre 10.000 si 20.000 de euro.

Licitatia va avea loc pe 17 si 18 decembrie in Beverly Hills dar se poate licita si online aici.

Pe langa suvenirurile din „E.T. Extraterestrul”, vor fi scoase la licitatie si trei rochii purtate de Marilyn Monroe, trofeul Oscar pentru imagine decernat lui W. Howard Greene pentru „Fantoma de la opera”, costumul lui Robert de Niro din „Raging Bull”, format din pantaloni scurti si manusi de box, matura utilizata de Daniel Radcliffe in primul film al francizei „Harry Potter”, „Harry Potter si Piata Filozofala” si alte obiecte din blockbustere precum „Titanic”, „Rocky”, „The Phantom Menace”, „Alien” si „Captain America: The First Avenger”.

E.T e una dintre cele mai bine controlate marci ale studioului Universal si nu a fost expus in reclame.

Producatorii filmului E.T au fost intotdeauna foarte atenti cu brandul pe care-l reprezinta micul persojaj, dar si filmul in sine: Spielberg a scos filmul din cinematografe dupa un an de la lansare si nu l-a redistribuit pana in 1985 cand a devenit disponibil pe casete video si la televiziuni. 

La vremea respectiva, producatorii au anuntat ca desi cererile pentru licentierea obiectelor de merchandising era foarte mare, intentia lor a fost sa tina productia la o scara cat mai mica si nu au aprobat nici jumatate din solicitari.

In 2019, E.T. a aparut, cu acordul si sub supravegherea lui Steven Spielberg, intr-un scurtmetraj de 4 minute, care e de fapt o reclama pentru compania de cablu a studiourilor Universal, cea care a produs si filmul cu E.T in 1982. Poate fi urmarit mai jos.

E.T este povestea prieteniei dintre un baietel si un mic extraterestu pe care-l ajuta sa se intoarca in spatiu la familia lui.

Filmul produs si regizat de Spielberg are la baza un personaj imaginar pe care Spielberg l-a creat dupa divortul parintilor lui in 1960. 

La lansarea in iunie 1982 filmul a devenit imediat un super succes, depasind recordul de incasari ale filmului Star Wars care conducea in toate topurile. Recordul de incasari/spectatori al filmului E.T a fost mentinut inca 11 ani, pana cand un alt film al lui Spieberg – Jurassic Park – l-a depasit in 1993.

Luna aceasta va avea loc premiera filmului ”The Fabelmans”, un film inspirat din copilaria lui Spielberg.

Drama autobiografica a lui Steven Spielberg va fi lansata in cinematografele din Romania pe 25 noiembrie 2022. Inspirat de copilaria celebrului regizor, filmul „The Fabelmans” va avea actiunea in Arizona unde Spielberg si-a petrecut prima parte a vietii.

Citește în continuare