Skip to content

O echipa de artisti olandezi creeaza „sculpturi aeriene” din drone luminoase. Instalatiile spectaculoase dezvaluie cum ar putea arata constructii incomplete precum Sagrada Familia din Barcelona sau Colosseumul din Roma. 

Echipa Studio Drift din Amsterdam a creat o serie de instalatii luminoase pentru a proiecta in spatiu cum ar putea arata constructii celebre, dar incomplete, precum Sagrada Familia din Barcelona, Colosseumul din Roma sau Whitby Abbey din Marea Britanie. 

Artistii si inginerii de la Drift s-au remarcat in ultimii ani prin cele mai inovatoare proiecte cu drone, reusind sa sincronizeze pana la cateva mii de drone in diferite pozitii pentru a crea creatii de arta pe cer.

Pentru noul proiect, au conceput instalatii pornind de la cercetari ample asupra unor planuri arhitecturale pentru a reconstrui partile lipsa ale monumentelor. Sunt realizate folosind drone aflate in zbor care creeaza linii luminoase ce servesc drept contururi arhitecturale.

Ideea proiectului a fost initial dedicata bisericii Sagrada Familia, a carei constructie va fi finalizata in 2026, la 144 de ani de la inceperea santierului in 1882. Instalatia propune crearea cu ajutorul dronelor a celor 4 turnuri aflate in prezent in constructie. 

Instalatiile au fost numite ”sculpturi aeriene” de catre Ralph Nauta si Lonneke Gordijn, fondatorii Studio Drift, si au fost gandite pentru a arata viitorul proiectelor arhitecturale.

Drift a experimentat genul acesta de sculpturi create cu ajutorul dronelor luminoase inca din 2020, cand au creat pe cerul din Rotterdam imaginea unei inimi care pulseaza cu ajutorul a 300 de drone pentru a le multumi cadrelor medicale care au luptat cu pandemia.

„Sculpturile aeriene” pornesc de la idei fantastice precum un zgarie-nori imaginar din Chicago, pana la viitoare structuri care vor defini orasele sau locurile in care se afla, cum este cazul bisericii Sagrada Familia. 

Echipa Drift se foloseste de aceeasi tehnica si pentru a reconstrui cladiri aflate in ruina precum Colosseumul din Roma. Instalatiile au fost concepute in colaborare cu doua companii hi-tech: Drone Stories si Nova Skystories.

Printre exemplele de posibile ”sculpturi aeriene” se afla si Amfiteatrul roman din Plovdiv, Bulgaria si ruinele romane din Soli, Turcia. 

Drift a fost fondat in 2007 de catre Gordijn si Nauta iar in prezent reuneste o echipa de 64 de artisti, ingineri, programatori si designeri. A devenit popular rapid pentru ca revolutionat lumea artei prin reciclarea plasticului si transformarea acestuia in opere de arta miscatoare.

Misiunea echipei olandeze este de a crea legaturi noi intre om, spatiu si natura prin intermediul problemelor pe care le vom intalni in viitor: de la folosirea surselor alternative de energie electrica la reciclarea materialelor ca materie prima pentru arta.

Echipa Studio Drift a participat des si in festivalurile si targurile de arta precum Art Basel, Freeze si Burning Man, cat si in expozitii importante de la Victoria & Albert Museum, Rijksmuseum, Rockefeller Center si Bienala de la Venetia. 

Mai jos puteti descoperi cele mai spectaculoase creatii Studio Drift, de la o sculptura kinetica din plastic produsa pentru Opera Nationala din Olanda pana la un show oferit celor de la NASA pentru aniversarea a 50 de ani de la aterizarea pe Luna.

Un alt proiect spectaculos cu drone a fost realizat de grupul EFYI si Universitatea Tianjin care au creat o „noapte instelata” unica pe cerul Tianjinului din China. Folosind 600 de drone, au recreat cele mai cunoscute lucrari ale lui Van Gogh pe cerul noptii.

Citește în continuare