Skip to content

Povestea sculpturii kinetice – decor – spectaculoase creata din 16 kilometri de plastic pentru un spectacol al Operei Nationale din Olanda.

Studio Drift a creat Ego, o sculptura in miscare realizata din 16 kilometri de nylon fin pentru spectacolul „L’Orfeo” scris de Claudio Monteverdi care a fost pus in scena la Opera Nationala din Olanda si a fost gandit pentru a porni in turneu in intreaga lume.

Instalatia de arta impresionanta este amplasata deasupra interpretilor de pe scena si isi schimba forma pentru a reprezenta lumea interioara a personajelor din „Orfeu”. 

„Ego” este realizata din fibre de nylon cu circumferinta unui fir de par. Este miscata si modelata deasupra scenei, in diferite forme, fiind controlata din opt colturi. Poate imita de la un bloc solid pana la o masa lichida plutitoare.

Spectacolul „L’Orfeo” este o co-productie intre echipa de turneu a Operei Nationale din Olanda si colectivul de artisti Studio Drift care a creat numeroase instalatii artistice inovatoare in ultimii ani.

Conceptul a plecat de la termenul german „gesamtskunstwerk” care descrie o piesa de arta „totala”.

Coregrafia spectacolului a fost creata de Nanine Linning, una dintre cele mai apreciate dansatoare olandeze si este completata de conceptul lui Lonneke Gordijn de la Studio Drift. 

Intregul spectacol a fost creat  in functie de posibilitatile tehnice ale sculpturii kinetice. Acesta are elemente de dans, muzica, voce, tehnologie, iar lucrarea Ego care este controlata printr-un software de catre un maestru papusar. 

Cele opt puncte de miscare ale sculpturii ofera numeroase posibilitati de a crea forme si a de spune povestea lui Orfeu. Astfel, calatoria personajului principal din opera lui Monteverdi incepe cu viziunea lui rigida asupra vietii redata prin structura de cub a lui Ego. Pe masura ce Orfeu descopera o versiune mai flexibila a lui, fiecare colt al sculpturii se prabuseste.

„Ego” este creat din fibra japoneza de fluorocarbon, asemanatoare cu firul folosit la pescuit. Echipa Studio Drift a creat un razboi de tesut special pentru a transforma cei 16 kilometri de plastic intr-o prisma cu opt motoare controlabile din computer sau tableta.

Tehnica imersiunii este folosita tot mai des in spectacole pentru a stimula cat mai multe simturi ale publicului din sala. Astfel, „L’Orfeo”, cea mai veche opera din lume care este pusa in scena in prezent (compusa in 1607 de Monteverdi) devine o instalatie de arta care ar putea fi vazut in orice muzeu. 

Dupa reprezentatiile din Olanda care se incheie pe 22 februarie, „Ego” va pleca in turneu, prima oprire fiind Galeria PACE din New York.

Cunoscuti pentru renumita sculptura zburatoare cu 300 de drone, cei doi fondatori ai Studio Drift au revolutionat lumea artei prin reciclarea plasticului si transformarea acestuia in opere de arta miscatoare.

Studio Drift a fost fondat in Amsterdam, in 2007 de Lonneke Gordijn si Ralph Nauta si are o echipa de 64 de artisti, tehnicieni si programatori care creeaza instalatii de arta inovatoare.

Misiunea echipei olandeze este de a crea legaturi noi intre om, spatiu si natura prin intermediul problemelor pe care le vom intalni in viitor: de la folosirea surselor alternative de energie electrica la reciclarea materialelor ca materie prima pentru arta.

„Franchise Freedom” este cea mai cunoscuta creatie Studio Drift care a fost apreciata si de NASA. 

„Franchise Freedom” este o instalatie de arta performativa care exploreaza relatia dintre om, natura si tehnologie.

Creatia acestui proiect a insemnat 10 ani de cercetari in comportamentul de zbor al graurilor. Date colectate au fost transformate in algoritmi si integrate intr-un software care controleaza 300 de drone care imita zborul pasarilor intr-un stol. 

Fiecare drona are propria sursa de lumina, intensitate si culoare unica, influentata de distanta fata de celelalte drone din jur. Desi comportamentul dronelor nu poate fi previzibil in intregime, acestea nu se pot ciocni pentru ca imita comportamentul pasarilor in zbor si respecta unitatea grupului.

Proiectul a fost expus in premiera la Art Basel Miami in 2017, la Amsterdam si Festivalul Burning Man in 2018 si intr-un eveniment special la NASA pentru a sarbatori 50 de ani de la aterizarea pe Luna.

In galeria foto de mai jos veti gasi alte lucrari ale echipei olandeze, inclusiv „Materialism”, instalatia din 3.000 de blocuri albastre in care fiecare bloc reprezinta o punga de plastic folosita la supermarket.

Citește în continuare