Skip to content

Doua piese de mobilier din apartamentele private ale Reginei Marie Antoinette sunt scoase la licitatie. O comoda de inspiratie asiatica si un fotoliu sculptat cu un an inaintea Revolutiei Franceze ar putea fi vandute cu peste 1,5 milioane de euro.

In ultimii ani, viata Reginei Marie Antoinette a redevenit obiect de fascinatie, fiind create mai multe filme si seriale despre viata ei – doua dintre ele se afla in difuzare in acest moment in Franta si Germania, fiind productii locale. Modul extravagant si excesiv in care este prezentat stilul ei de viata pe micul ecran influenteaza si interesele colectionarilor de arta care cauta mobilier, bijuterii sau obiecte de decor inspirate de moda secolului al XVIII-lea. 

Cei mai avizi colectionari nu cauta doar obiecte inspirate de perioada respectiva, cauta mai degraba mici piese de arta care au apartinut ultimei regine dinaintea revolutiei franceze.

Dupa ce anul trecut a avut loc o achizitie spectaculoasa a bratarilor care i-au apartinut Mariei Antoinette, casa de licitatii Christie’s a pregatit un nou eveniment impresionant: vanzarea a doua obiecte de mobila care i-au apartinut reginei si care au fost create special pentru a se potrivi cu mobilierul din Versailles.

Vedetele din catalogul licitatiei „The Exceptional Sale” care va avea loc pe 22 noiembrie la Christie’s in Paris sunt o comoda cu decoratii rosii si aurii de inspiratie chineza si un fotoliu creat de Georges Jacob.

Comoda i-a fost livrata Reginei Marie Antoinette la Château de Compiègne in 1770, fiind creata pentru a se potrivi cu perechea ei care se afla astazi in Palatul Versailles. Pretul de licitatie este estimat intre 800.000 si 1,2 milioane de euro.

Piesa de mobilier poarta stampa lui Pierre Macret si are un blat din marmura alba cu nervuri gri, decorat cu peisaje, ornamentatie din bronz daltuit si aurit, suprafetele fiind lacuite. Fiecare din traversele laterale sunt decorate cu simbolul coroanei.

Marie Antoinette avea numai 15 ani cand a fost trimisa la Versailles pentru casatoria cu Louis XVI si in acelasi an a primit si comoda de inspiratie asiatica. In randul curtii regale exista o voga a artei chinezesti, in special in privinta mobilierului si obiectelor de decor, iar Marie Antoinette incerca sa tina pasul cu standardele aristocratiei franceze in orice aspect posibil, de la imbracaminte la machiaj, par, comportament sau modul in care isi decora apartamentele.

Comoda este considerata un exemplu exceptional al creatiilor lui Pierre Macret, un negustor de mobila de pe strada Saint-Honoré si un pionier al decorului de inspiratie asiatica in lumea pariziana.

Pierre-Charles Bonnefoy du Plan (1732-1824) s-a ocupat de mobiliarea apartamentelor printesei inainte de casatoria cu Louis XVI. A ales piese menite sa raspunda atat gusturilor elitiste dar sa le depaseasca si sa includa mereu anumite detalii care sa arate fastul regal: sculpturi acoperite cu aur, lac de cea mai buna calitate si utilizarea unor motive decorative inspirate de alte colturi ale lumii, menite sa arate influenta puterii franceze pe care regele si regina trebuiau sa o reprezinte.

Comoda din licitatia Christie’s a fost creata ca parte a unui set de doua comode si dulapuri de colt finalizate in iulie 1770, in primele doua luni la venirea Arhiducesei de Austria la Versailles. Stilul mobilierului era considerat atat de impresionant incat a fost mentionat intr-un articol publicat in „Gazette du commerce” din 24 iulie 1770: „aceste piese, a caror forma a fost executata mai intai in lemn, au fost acoperite cu o foaie lacuita cu fond de quartz, cu cartele rosii smaltuite, pictate in relief in stil chinezesc. Apoi au fost aplicate pe montantii lor ornamente din arama aurite cu praf de aur si un mozaic frumos pe tablie. Aceste piese il vrajesc pe privitor, sunt de o lustruire si de un luciu la care nu se mai poate adauga nimic.”

Tehnica de lacuire mentionata in articol se numeste „Vernis Martin”.

Fotoliul sculptat si decorat in stil etrusc face parte dintr-o comanda livrata de Georges Jacob pentru dormitorul reginei din apartamentul ei din Versailles. 

Este realizat din nuc, fiind sculptat si lacuit in alb, cu un spatar rotunjit in partea superioara si decorat cu palmete etrusce, consolele cotierelor sunt de asemenea decorate cu o friza cu forme de inimi, picioarele scaunului fiind de forma conica, sculptate dupa formele tulpinilor de sparanghel. Scaunul poarta semnatura lui Georges Jacob, fiind realizat in 1788, cu aproximativ un an inaintea Revolutiei Franceze care a dus la decapitarea reginei.

In timpul revolutiei, toata mobila regala a fost abandonata in palat si vanduta ulterior in cadrul Conventiei Nationale ca un semn al decaderii absolute a monarhiei. Fotoliul face parte dintr-o serie de patru scaune vandute in 1793 intr-o licitatie care inclus peste 17.00 de loturi, celelalte trei sunt expuse astazi in Versailles.

Pretul estimativ al fotoliului se situeaza intre 100.000 si 200.000 de euro.

In 1782, Marie-Antoinette s-a mutat in noile ei apartamente private, la parterul Palatului Versailles, pentru a fi mai aproape de copiii ei.

Renovarea noului apartament luxos al reginei – care cuprindea trei camere, cu vedere atat la Curtea de Marmura, cat si la Grand Canal – a inceput in noiembrie 1783. Initial a fost decorat cu mobilierul Coches care exista deja in palat iar in 1788, regina a cerut mobila noua, mai moderna. 

Setul de patru fotolii a fost comandat de administratorul depozitului privat de mobilier al Mariei-Antoinette care l-a insarcinat pe tamplarul preferat al reginei, Georges Jacob, sa il creeze. Ulterior, au fost create si patru scaune, doua taburete, doua paravane si un cos, toate tapitate cu matase albastra.

Stilul etrusc era la moda in acele vremuri, fiind dezvoltat spre sfarsitul secolului al XVIII-lea si popularizat in Franta de pictorul Hubert Robert (1733-1808). Este un stil inspirat de obiectele arheologice descoperite in sudul Italiei in a doua jumatate a secolului al XVIII-lea si despre care se crede in mod eronat ca au fost realizate de etrusci la momentul descoperirii lor. 

Catalogul licitatiei poate fi consultat aici.

Licitatia Christie’s vine la un an dupa vanzarea celor doua bratari din diamante care au apartinut reginei.

Bratarile au fost prezentate intr-o cutie acoperita cu catifea si purtau o eticheta pe care scrie „bratarile Reginei Marie-Antoinette”. Au fost vandute pentru 8 milioane de euro, povestea lor plina de aventuri poate fi urmarita mai jos, au fost trimise de regina decazuta a francezilor din inchisoare, in timp ce astepta sa fie ghilotinata.

Citește în continuare