Skip to content

(galerie foto) Cea mai inalta cladire din Uniunea Europeana se afla in Varsovia si are peste 310 de metri inaltime. Etajul 53 – ultimul – a fost deschis publicului si ofera una dintre cele mai spectaculoase privelisti din Europa.

Un zgarie-nori din Polonia a reusit sa stabileasca recordul celei mai inalte cladiri din Uniunea Europeana. Structura a fost denumita ”Varso Tower” si se afla in Varsovia, capitala Poloniei. A fost finalizata anul acesta, dupa 8 ani de constructii si are 53 de etaje. 

La ultimele etaje s-au amenajat si spatii panoramice care ofera privelisti uimitoare ale orasului, acestea se vor deschide in 2023. 

Varso Tower a fost construit in centrul Varsoviei si se afla in vecinatatea Palatului Culturii si Stiintei, unul dintre punctele turistice importante. A fost proiectat si construit de catre compania de arhitectura Foster and Partners, cunoscuta pentru proiecte de arhitectura importante din toata lumea. 

Cladirea se afla la intersectia strazilor Jana Pawla II si Chmielna si va gazdui spatii de birouri si spatii comerciale de la parter si pana la etajul 49, care va avea de altfel cea mai inalta gradina suspendata din Varsovia, o terasa panoramica si un bar. 

Spatiul total disponibil ajunge la 70.000 de metri patrati. Pentru holul de primire, arhitectii au ales si o sculptura ceramica de 10 metri care a fost creata de artista locala Krystyna Kaszuba-Wacławek.

”Suntem de parere ca spatiile panoramice extraordinare de la etajele superioare si diversele activitati comericale care vor fi gazduite la etajele inferioare vor aduce o contributie pozitiva asupra acestui oras minunat. Speram ca Varso Tower sa devina un punct de interes pentru afacerile locale si internationala si un simbol pentru Polonia contemporana.” a declarat Grant Brooker, sef de atelier in cadrul companiei Foster + Partners. 

Punctul cel mai inalt de la care se poate observa orasul se afla la etajul 53, la 230 de metri deasupra nivelului strazii. Mai multe detalii despre spatiile panoramice si programul de vizitare se pot consulta aici

”Varso Tower completeaza orizontul arhitectural al Varsoviei si are potentialul de a deveni o destinatie vibranta si activa chiar in inima orasului. Alaturi de spatiile de birouri, cladirea ofera un plus si orasului datorita spatiilor cu caracter public.”, a declarat Jedrzej Kolesinski, arhitect si colaborator al companiei Foster + Partners. 

Proiectul pentru Varso Tower a fost distins in 2019 cu premiul BREEAM datorita inovatiilor pe care le aduce in materie de design sustenabil si dezvoltare inteligenta. 

Varso Tower nu este cea mai inalta cladire din Europa datorita zgarie-norilor din Moscova si Sankt Petersburg, insa in raport cu Uniunea Europeana detine recordul celei mai inalte constructii cat si cele mai inalte etaje locuite din Polonia. 

Pe locul al doilea in Uniunea Europeana se afla Commerzbank Tower din Frankfurt, Germania cu 300 de metri inaltime, urmat de locul al 3-lea cu Messeturm cu 257 de metri inaltime care se afla tot in Frankfurt. Cladirea din Varsovia se afla pe locul al 6-lea ca inaltime la nivelul continentului, dupa zgarie-norii din Moscova. 

Cea mai inalta cladire din Europa se alfa in Sankt Petersburg si are 462 de metri inaltime.

Citește în continuare