Skip to content

A fost desecretizat dosarul FBI al Arethei Franklin. Artista a fost urmarita de FBI timp de 40 de ani din motive rasiale, insa nu i-a fost gasit nimic

Publicatia Rolling Stone a dezvaluit ca din 1967 pana in 2007, Biroul Federal de Investigatii (FBI) a strans metodic informatii despre Aretha Franklin folosind apeluri telefonice false, supraveghere, infiltrare si surse foarte plasate, conform documentelor obtinute de publicatie La momentul publicarii articolului, FBI nu a comentat in niciun fel subiectul.

Dosarul FBI al lui Franklin – solicitat pentru prima data prin Legea privind libertatea de informare pe 17 august 2018 – are 270 de pagini, iar in documente exista expresii precum „Extremistii negri”, „pro-comunist”, „urasc America”, „radical”, „ violenta rasiala” si „puterea neagra militanta”, pline de suspiciune cu privire la cantareata, munca ei si ceilalti activisti si animatori cu care a petrecut timp. De asemenea, unele documente indica faptul ca ar putea exista materiale suplimentare in posesia FBI, pe care Rolling Stone le-a cerut deja.

„Nu sunt sigur daca mama mea stia ca era vizata de FBI si urmarita. Stiu totusi c nu avea absolut nimic de ascuns”, a spus fiul Arethei Franklin, Kecalf Franklin, pentru Rolling Stone.

Nascuta in Memphis in 1942 si crescuta in Detroit, tanara Aretha Franklin a cantat in corul gospel unde tatal ei, Clarence L. Franklin, a fost ministru si activist pentru drepturile civile.

Munca Arethei Franklin pentru drepturile civile si asocierea ei cu Martin Luther King Jr., Angela Davis si alti revolutionari ai justitiei sociale, a devenit o preocupare a FBI, adresele, numerele de telefon si activitatile cantaretei fiind urmarite in mod regulat de agenti.

Dincolo de supraveghere, documentele FBI contin scrisori si rapoarte despre numeroase amenintari cu moartea impotriva lui Franklin.

Printre documentele obtinute de Rolling Stone — dintre care unele sunt recent desecretizate — se numara un document din 1968 care discuta planurile de inmormantare pentru Martin Luther King Jr., numind-o „situatie rasiala”.

Un alt document intitulat „Posibila violenta rasiala” descrie un incident din august 1968, cand Aretha Franklin a anulat un spectacol la Amfiteatrul Red Rocks de langa Denver, Colorado. Potrivit stirilor locale de la acea vreme, fanii au spart scaune si suporturi de muzica, au deteriorat un pian si chiar au dat foc copacilor, tufisurilor si mormanilor de gunoi. Notele FBI spun ca „tulburarea a inceput in jurul orei 21, dupa ce domnisoara Franklin a refuzat sa cante, deoarece onorariul ei, garantat de promotor, nu a venit”.

Rolling Stone mentioneaza ca in ciuda celor patru decenii de supraveghere si a sutelor de pagini de note, biroul nu a descoperit niciodata nimic care sa lege artista de orice tip de activitati extremiste sau „radicale”.

Dupa cum a prezentat recent Rolling Stone, Micky Dolenz din The Monkees da in judecata FBI dupa ce nu a reusit sa predea dosarul complet pe care agentia il are asupra trupei. Robin Gibb, Whitney Houston, The Notorious B.I.G. si chiar John Denver aveau dosare FBI.

Inca din primele zile ale miscarii pentru drepturile civile si pana astazi, guvernul a recunoscut ca tine evidenta liderilor, animatorilor si activistilor de culoare proeminenti si a zecilor de alte celebritati implicate in miscarile anti-razboi sau pentru justitie sociala.

Marvin Gaye are un dosar scurt de sase pagini, care detaliaza un incident care a urmat ca nu a fost platit pentru un concert. Jimi Hendrix are un dosar care include documente legate de un eveniment minor din Canada. Mariam Makeba, o activista anti-apartheid care a fost casatorita cu Stokely Carmichael, are un dosar de 292 de pagini care detaliaza fiecare miscare a cuplului, inclusiv cumpararea de noi electrocasnice.

Viata Arethei Franklin a fost de curand ecranizata in „Respect”, care initial a avut-o chiar pe cantareata in distributie.

Initial, filmul biografic a avut-o in productie chiar pe Aretha Franklin, insa disparitia cauzata de cancerul pancreatic la 76 de ani a oprit filmarile in 2018. Aretha Franklin a ales-o chiar ea pe Jennifer Hudson sa o interpreteze, anuntand public la ceremonia Rock and Roll Hall of Fame din 2007 acest lucru.

Filmul in regia lui Liesl Tommy urmareste viata Arethei de la inceput, de cand aceasta canta in biserica tatalui sau, pana cand a devenit una dintre legendele incontestabile ale muzicii din toate timpurile. Filmul „Respect” are in distributie si pe Forest Whitaker, Marlon Wayans, Saycon Sengbloh, Hailey Kilgore, Audra McDonald, Queen Latifah, Mary J. Blige, Marc Maron, Tate Donovan, Tituss Burgess si Skye Dakota Turner, pustoaica de doar 11 ani care a uimit pe toata lumea cu vocea ei.

Castingul pentru rolul Arethei Franklin din „Respect” a inceput din 2007.

Arethei Franklin i-a atras atentia Jennifer Hudson inca din 2007, cand aceasta a castigat un Oscar pentru rol secundar in filmul “Dreamgirls”, mai multi critici semnaland atunci asemanarea dintre ele. Iar dupa interpretarea prezentata la BET Awards in 28 iunie 2020, nimeni nu a mai avut niciun dubiu ca a fost cea mai buna alegere.

Actritele Saycon Sengbloh si Hailey Kilgore sunt surorile Erma si Carolyn Franklin, iar Mary J. Blige apare ca Dinah Washington, care are o remarca extraordinara in film pentru Aretha cea de la inceput de cariera: “Gaseste melodiile care te impresioneaza pe tine”.

„Respect”, melodia Arethei Franklin care i-a adus doua premii Grammy.

„Respect” este o melodie scrisa si interpretata de Otis Redding in 1965, care a devenit hit si cantec definitoriu pentru interpreta de soul Aretha Franklin in 1967. Aranjamentul muzical al celor doua melodii este complet diferit, pe alocuri si versurile au fost schimbate, din perspectiva masculina, in cea feminina, devenind astfel si un cantec-simbol al miscarii feministe. „Respect” a primit doua premii Grammy in 1968, pentru „Best Rhythm & Blues Recording” si pentru „Best Rhythm & Blues Solo Vocal Performance, Female”, iar mai mult de treizeci de ani mai tarziu, a fort introduis in National Recording Registry, in 2002.

„Respect” nu este singurul film dedicat legendei muzicale Aretha Franklin, ci si National Geographic pregateste o serie documentara despre Regina Soul-ului

Pentru seria biografica regizata de National Geographic, Aretha Franklin este interpretata de actrita Cynthia Erivo. Seria se numeste “Genius: Aretha” si va aver premiera in toamna, daca nu se va amana din nou din cauza pandemiei.

Citește în continuare