Skip to content

Asociatia HELP Autism si clubul The Fool organizeaza un spectacol caritabil de stand-up. Fondurile vor merge la copiii cu autism care vin din familii monoparentale sau sunt crescuti de bunici

Asociatia HELP Autism impreuna cu The Fool comedy club organizeaza spectacolul caritabil „Stand-up for Autism”, in beneficiul copiilor cu autism. Evenimentul va avea loc marti, 22 noiembrie, incepand cu ora 20:00, la comedy club The Fool, pe Calea Victoriei 118 din Bucuresti.

Pentru ca binele se poate face si razand, pe scena vor urca unii dintre cei mai indragiti comedianti de stand-up din Romania.

Line-up-ul evenimentului cuprinde headliners ai clubului, comedianti care au performat pe scena show-urilor TV, iUmor si Stand-Up Revolution, precum si tinere sperante descoperite in cadrul roast battle-urilor de pe scena The Fool, jurizate de stand-up-eri consacrati.

Astfel, Radu Bucalae, castigatorul editiei 2017 iUmor, Elena Voineag, una dintre putinele doamne din stand-up-ul romanesc, Madalin Cirje, Florin Gheorghe, Claudiu Popa, Geo Adrian, Vlad Bieltz si Teo Ionita vor sustine cauza celor de la Help Autism prin meseria lor.

The Fool (Calea Victoriei 118) este comedy club-ul care aduce in fata publicului cei mai cunoscuti artisti de stand-up din tara, concerte live si momente de entertainment exceptionale. Clubul a luat nastere in 2018, cand trei prieteni au vrut sa puna bazele unei „case” pentru stand-up comedy. In cei 4 ani de existenta, comunitatea The Fool s-a implicat in multe activitati caritabile in sprijinul celor aflati in nevoie – poate cea mai cunoascuta e colecta de bunuri pentru refugiatii din Ucraina.

Pentru noul spectacol caritabil biletele pot fi cumparate de pe site-ul HELP Autism.

In Romania traiesc 40.000 de persoane cu autism. Pe langa acestia, 1.000 de copii sunt diagnosticati cu autism anual.

1 copil din 4 diagnosticati nu merge la scoala sau gradinita, desi are varsta potrivita. Acest lucru duce la izolare si neintegrare in societate pe termen lung, consecintele fiind vizibile mai ales cand ajung la maturitate. Mai putin de 10% dintre adultii cu autism au un loc de munca in Europa (conform Autism Europe), in timp ce in Romania procentul este de 1%.

Statisticile arata ca 40% din persoanele cu Tulburari de Spectru Autist (TSA) au nevoie de servicii de terapie si de ingrijire, de conditii de locuire adaptate nevoilor lor, precum si de integrare pe piata muncii. Insa, pentru a avea acces real la integrare in comunitate, este nevoie de un efort comun pentru accesul la servicii sociale, educationale si de sanatate.

Sesiunile de terapie pentru copiii cu autism sunt esentiale pentru recuperare, insa se desfasoara pe o perioada indelungata de timp si sunt costisitoare. Acestea pot ajunge la 5.000 lei lunar pentru un copil, iar, din pacate, in Romania, statul nu deconteaza aceste servicii din bugetul de stat, nici macar partial, punand pe umerii familiilor acestor copii o povara si mai mare decat insusi diagnosticul.

Copiii cu autism proveniti din familii monoparentale, sau care au parintii plecati la munca in strainatate si sunt crescuti de bunici, sunt si mai vulnerabili, de aceea acestia vor beneficia de fondurile stranse in urma spectacolului caritabil „Stand-up for Autism”.

Asadar, implicarea comunitatii este vitala in dezvoltarea celor care sufera de afectiuni din spectrul autist si este acum si mai facila, deoarece participarea la eveniment se face in baza donatiilor in valoare minima de 150 lei de persoana, care vor merge catre serviciile de terapie oferite pentru copiii cu autism. Fondurile stranse vor fi folosite integral pentru copiii care fac terapie in centrele HELP Autism, terapie de care au nevoie pentru dezvoltarea si formarea lor ca viitori adulti independenti.

„Stand-up for Autism” este unul din seria evenimentelor organizate de Asociatia HELP Autism, care vine in sprijinul copiilor cu autism, dar si al parintilor lor, facand parte din Saptamana Generozitatii desfasurata in perioada 22 – 29 noiembrie si organizata de GivingTuesday.ro. Doritorii care vor sa-si descreteasca fruntile isi pot rezerva locurile accesand website-ul HELP Autism sau apeland numarul de telefon 0756 571 881.

HELP Autism sustine din 2010 peste 3.000 de copii si adolescenti diagnosticati cu TSA – Tulburare de Spectru Autist – in programe de terapie desfasurate in cele 9 centre si la domiciliu.

De la terapie specifica la programe de integrare scolara, de la sprijin pentru parinti la campanii de constientizare & advocacy, HELP Autism cauta sa ofere constant un spectru de solutii pentru copiii cu autism si familiile lor. Asociatia HELP Autism este astazi cea mai mare organizatie dedicata cauzei din Romania, fondator al retelei informale RO TSA formata din 86 de organizatii in autism.

Citește în continuare