Skip to content

Ce puteti face in weekend-ul 18-20 noiembrie: se deschide Targul de Craciun, o noua premiera „Lacul lebedelor”, „Micul print” pentru copii si One Man Aproape Show cu Pavel Bartos la Odeon

Weekendul acesta, orasul se bucura de multe evenimente speciale, iar urban.ro recomanda  cateva dintre acestea.

Spectacolul „Lacul lebedelor” in versiunea coregrafica a lui Oleg Danovski este remontat la Opera Nationala Bucuresti.

Oleg Danovski Jr. pune in scena o noua interpretare a spectacolului, dupa indicatiile coregrafice si regizorale ale tatalui sau, cu propria adaptare. Premiera va avea loc sambata, de la ora 18.30, cu prim-balerina Cristina Dijmaru in rolul Odette/Odile si Bogdan Canila in rolul lui Siegfried.

Intr-un material amplu dedicat balerinului si coregrafului Oleg Danovski, agentia de presa Agerpres noteaza ca la 7 noiembrie 1957 a avut loc un eveniment in lumea baletului clasic romanesc, premiera la Teatrul de Opera si Balet din Bucuresti a spectacolului ”Lacul lebedelor”, in patru acte, regia apartinandu-i maestrului Oleg Danovski. La momentul respectiv, rolul principal Odette/Odille a fost interpretat de balerina Irinel Liciu.

La unteatru, se joaca in acest weekend „Interior/Exterior”, spectacol de dans contemporan in premiera creat de Oana Rasuceanu despre viata a patru femei in pandemie, cu Eva Danciu, Mariana Gavriciuc, Anastasia Preotu si Teodora Velescu in distributie.

Spectacolul are loc pe 20 noiembrie, de la ora 19.00, si este gandita de un duo deja cunoscut in lumea filmului, scenarista si coregrafa Oana Rasuceanu si regizoarea de film Iulia Rugina, care au aflat cateva istorii reale, traite in perioada martie-mai 2020, filmand o serie de interviuri cu fete si femei de diferite varste din Romania, de la 10 la 70 de ani.

Pavel Bartos prezinta One man aproape show, un spectacol autobiografic, la teatrul Odeon. Premiera pe 18, 19 noiembrie si 4 decembrie

Pavel Bartos prezinta One man aproape show, un spectacol dupa un scenariu scris de actor, care cuprinde in cea mai mare parte elemente autobiografice, tratate cu mult umor, in care autoironia si sinceritatea sunt la ele acasa. Este un spectacol despre decizii bune sau rele, despre greseli sau negreseli, despre iubire in toate formele ei si viata pur si simplu, iar mesajul este unul foarte clar: viata trebuie si merita traita din plin!

Pe platforma TIFF Unlimited, patru productii cinematografice poloneze vor putea fi vazute de spectatorii celei de-a 18-a editii a Festivalului de Film Polonez CinePOLSKA, pana pe 20 noiembrie 2022.

Filmele prezentate in CinePOLSKA sunt adesea proiectate in avanpremiera in Romania si Republica Moldova, iar unele dintre ele pot fi vazute doar in cadrul acestui festival, online si gratuit.

Din program fac parte filmele „25 ANI DE NEVINOVATIE. Cazul lui Tomasz Komenda (r. Jan Holoubek, 116 min.) – drama bazata pe fapte reale despre viata unui tanar condamnat pe nedrept, la 25 de ani de inchisoare, pentru viol si uciderea unei adolescente., CEL MAI RAPID, CEL MAI PUTERNIC (r. Łukasz Palkowski, 110 min.) – inspirat din viata sportivului Jerzy Górski, TRUPUL (r. Małgorzata Szumowska, 90 min.) – povestea unui procuror si a fiicei sale, care incearca sa se regaseasca dupa moartea tragica a persoanei iubite, si DUMNEZEII (r. Łukasz Palkowski, 115 min.) – un film despre viata profesorului Zbigniew Religa, care a realizat, cu succes, primul transplant de inima in Polonia anilor `80. Detalii aici.

La cinema, in acest weekend puteti vedea „The Menu”, noul film produs de Adam McKay („Don’t Look Up”). Este un thriller in regia lui Mark Mylod („Succesion”, „Game of Thrones”).

De astazi avem in cinematografe un film care are ingredientele unui succes de casa: actori exceptionali, producatori care au inportofoliu succese mari, actiune, umor si … accesul la o lume usor snoaba, „The Menu”.

Este un thriller in regia lui Mark Mylod care ii are ca protagonisti pe Anya Taylor-Joy si Nicholas Hoult in rolul unui cuplu care calatoreste pe o insula indepartata pentru a cina la un restaurant exclusivist condus de un chef misterios, jucat de Ralph Fiennes.

Filmul-tribut al lui Giussepe Tornatore dedicat muzicianului Ennio Morricone ajunge in Romania tot in acest weekend.

“ENNIO” este un film-omagiu in regia lui Giuseppe Tornatore, portretul cinematografic al lui Ennio Morricone, probabil cel mai popular si prolific muzician al secolului al XX-lea, de doua ori castigator al Premiului Oscar, autor a peste 500 de coloane sonore, reformator al muzicii pop italiene din anii 60-70 dar si autorul unor lucrari clasice remarcabile.

Regizorul Giuseppe Tornatore a muncit cei cinci ani pentru filmul “ENNIO”, a calatorit peste tot in lume pentru a intervieva peste saptezeci de regizori si muzicieni renumiti, de la Wong Kar Wai, Bernardo Bertolucci, Quentin Tarantino, Clint Eastwood, la Oliver Stone, John Williams, Hans Zimmer, Bruce Springsteen. Aceste discutii sunt intercalate cu momente din viata privata a lui Morricone, inregistrari din concertele sustinute in timpul turneelor mondiale, clipuri din filmele clasice la care a lucrat.

Pentru cei mici, are loc Targul National de Stiinta CODE Kids, locul unde veti gasi cele mai bune proiecte de robotica facute de mini-coderi din toata tara.

Vizitatorii vor putea vota proiectul favorit, participa la workshop-uri de robotica si imprimare 3D, dar si de un concert Neon Pop. Detalii aici.

La Teatrul Metropolis,se joaca in aceasta seara „Micul print”, un spectacol dedicat copiilor, semnat de Ioana Macarie, productie a Teatrului Stela Popescu.

„Micul print” va fi prezentat pe 18 noiembrie, ora 19:00, la Teatrul Metropolis, Sala Mare si este un concept teatru – dans, un spectacol despre inocenta copilariei, o calatorie stelara a doi prieteni, un cuplu copil – adult, o relatie umana care poate fi regasita in orice familie.

In aceasta aventura, copilul intalneste personaje care il ajuta sa descopere si sa pretuiasca lucrurile valoroase din viata – bucuria si jocul, generozitatea, bunatatea si frumusetea. Biletele pentru spectacol sunt disponibile aici.

La Mega Mall este expus craniul dragonului Balerion din serialul „House of the Dragon”, mega-productia HBO.

Expozitia va ofera sansa de a va poza cu celebrul dragon Balerion – The Black Dread, al carui craniu imens, cu o inaltime de 5,5 metri, va putea fi admirat in centrul comercial Mega Mall din Bucuresti.

Expozitia „Casa Dragonului” va fi deschisa in perioada 10 – 19 noiembrie  la nivel 0 al mall-ului, fiind un eveniment de neratat atat pentru fanii „House of the Dragon” („Casa Dragonului”) cat si pentru toti cei care au indragit „Game of Thrones” („Urzeala Tronurilor”) – craniul lui Balerion apare de mai multe ori pe parcursul celor 8 sezoane.

La Muzeul National de Istorie s-a deschis expozitia „Dacia – ultima frontiera a romanitatii” , care cuprinde 1400 de ani de istorie, intr-un efort comun depus de 45 de muzee nationale si din Republica Moldova, avand la baza conceptul expozitional materializat in „Tezaure arheologice din Romania. Radacini dacice si romane”, realizat, in anul 2021, la Muzeul National de Arheologie din Madrid.

Aceasta este cea mai mare expozitie sintetica dedicata civilizatiei getilor si dacilor, a celei romane precum si a celor ale primilor migratori in acest spatiu, organizata in ultimii 25 de ani.

Din colectia MNIR vor fi prezentate urmatoarele piese: coiful de aur de la Cotofenesti, tezaurele getice de la Stancesti, Agighiol, Peretu, tezaurul princiar getic de la Cucuteni-Baiceni, inventarul mormantului unei capetenii getice de la Popesti, tezaurele de argint dacice de la Sancraieni, Herastrau, Senereus, Vedea, doua tezaure necunoscute din sud-vestul Romaniei, si multe altele, iar din colectiile muzeelor partenere, tezaure datand din epoca migratiilor descoperite in mormintele unor principese, la Cluj-Polus si Turda (din patrimoniul Muzeului National al Transilvaniei si Muzeul de Istorie Turda), sau din patrimoniul Muzeului National de Istorie a Moldovei din Chisinau, vase din ceramica, arme, unelte si podoabe din metale comune care ilustreaza evolutia civilizatiilor care s-au succedat in spatiul de la nord de Dunare in perioada cuprinsa intre sec. VII i.e.n. si sfarsitul sec. VII d. Hr.

In cautarea paradisului A.R –  proiectul new-media al regizoarei Anca Damian poate fi vazut la Institutul Goethe.

In cautarea paradisului A.R.” este o expozitie de realitate augmentata care acompaniaza cel mai recent lungmetraj al regizoarei Anca Damian: “Insula”. Expozitia va putea fi vizitata la Institutul Goethe din Bucuresti de joi, 27 octombrie pana sambata, 19 noiembrie 2022.

S-a deschis si cea de-a 10-a editie a Art Safari, care aduce in premiera in Romania o expozitie de la Muzeul Victoria & Albert si include cei mai importanti peisagisti englezi, John Constable si J.M.W. Turner, dar si lucrari de Rembrandt si Dürer.

„Seeking Truth: The Art of John Constable” ii are drept curatori pe Dr. Emily Knight si Katharine Martin si va expune lucrari importante ale lui John Constable, Albrecht Dürer, Rembrandt van Rijn, Claude Lorrain, J.M.W. Turner, Thomas Gainsborough, Anthonie Waterloo, Schelte a Bolswert, Jacob van Ruisdael, Richard Wilson, John Robert Cozens, Alexander Cozens, Thomas Girtin si David Lucas.

Tinand cont de influenta artistilor inclusi in expozitie, va fi cel mai important eveniment artistic desfasurat in Romania in ultimii 17 ani. Cea mai recenta expozitie cu artisti de asemenea calibru a avut loc in vara anului 2005 prin „Umbre si Lumini. Patru secole de pictura franceza. Secolele XVII-XX” care a inclus tablouri ale unor pictori cum sunt Picasso, Matisse, Cezanne, Pissarro, Poussin, Chardin, Ingres, David, Delacroix si Braque. Cele 80 de lucrari expuse au atras cel mai mare numar de vizitatori al unei expozitii in Romania si au fost imprumutate de la aproximativ 20 de muzee din Franta.

Din 20 noiembrie, targul de Craciun va fi in Piata Constitutiei, unde peste 70 de casute din lemn vor fi disponibile pentru vizitatori, unde pot alege dintre cadouri specifice sarbatorilor de iarna, jucarii, obiecte handmade, suveniruri traditionale si produse alimentare.

Copiii vor avea spatii dedicate activitatilor si jocurilor interactive pe tot parcursul targului, iar Casuta lui Mos Craciun promite sa creeze o atmosfera de basm unde sunt intampinati de spiridusi, stau de vorba cu Mos Craciun si isi pot face poze. Pe langa colinde si cantece traditionale, vor avea loc si spectacole de datini si obiceiuri prezentate de ansambluri folclorice din diferite zone ale tarii.

Targul de Craciun al Municipiului Bucuresti va fi deschis publicului in perioada 20 noiembrie – 26 decembrie 2022, zilnic, iar accesul vizitatorilor va fi gratuit.

Pentru pasionatii de bauturi fine, in acest weekend are loc si Whisky Fest, primul si cel mai important festival din Romania dedicat iubitorilor de whisky.

Astfel, pasionatii de whisky vor avea ocazia sa descopere o diversitate de arome si gusturi, de la sortimentele cele mai populare, pana la etichete rare cu traditie, unele dintre ele prezentate in premiera in Romania.

Este ocazia cunoscatorilor sa asiste la masterclass-uri sustinute de ambasadorii de brand internationali ai celor mai mari producatori din lume. Detalii aici.

Citește în continuare