Skip to content

A 10-a editie Art Safari va fi deschisa luna viitoare. Aduce in premiera in Romania o expozitie de la Muzeul Victoria & Albert. Include cei mai importanti peisagisti englezi, John Constable si J.M.W. Turner, dar si lucrari de Rembrandt si Dürer.

Cu cateva zile inainte de inchiderea celei de-a 9-a editii a celui mai mare festival de arta din Romania, Art Safari, a fost anuntat programul pentru a 10-a editie a evenimentului. Anuntul a atras atentia prin faptul ca, pentru prima data in istoria Romaniei, va fi adusa o expozitie itineranta de la prestigiosul Muzeu Victoria & Albert din Londra.

Desi in mod obisnuit exista aproape 9 luni intre editiile Art Safari, organizatorii profita de succesul celei mai recente expuneri – care s-a incheiat duminica, 7 august – si va deschide editia a 10-a incepand cu 23 septembrie 2022. Va putea fi vizitata pana pe 11 decembrie 2022.

Fiind o editie aniversara, Art Safari, avand si un sprijin solid din partea Ministerului Culturii, va scrie istorie in arta romaneasca si va aduce in premiera o expozitie curatoriata de expertii Muzeului Victoria & Albert. Evenimentul este cu atat mai extraordinar cu cat veti avea ocazia sa priviti la Bucuresti unii dintre cei mai importanti artisti care au creat vreodata, Vechii Maestri care au stabilit standardele pentru ceea ce inseamna sublimul in arta. 

„Seeking Truth: The Art of John Constable” ii are drept curatori pe Dr. Emily Knight si Katharine Martin si va expune lucrari importante ale lui John Constable, Albrecht Dürer, Rembrandt van Rijn, Claude Lorrain, J.M.W. Turner, Thomas Gainsborough, Anthonie Waterloo, Schelte a Bolswert, Jacob van Ruisdael, Richard Wilson, John Robert Cozens, Alexander Cozens, Thomas Girtin si David Lucas.

Expozitia „Seeking Truth: The Art of John Constable” numara aproximativ 100 de picturi in ulei si gravuri si este construita in jurul lui John Constable (1776-1837) este unul dintre cei mai mari pictori peisagisti din toate timpurile. Lucrarile lui se afla, alaturi de Rembrandt si Turner, in clasamentul celor mai bine vandute picturi ale Vechilor Maestri (cei mai cunoscuti pictori din Europa inainte de 1800).

Ioana Ciocan, general manager Art Safari, a vorbit despre noua editie a evenimentului in cadrul emisiunii „Desteptarea de vara” de la Europa FM unde a declarat ca „Intreaga expozitie valoreaza 100 de milioane de euro, este cea mai dificila expozitie pe care a facut-o Art Safari, lucram de aproape 3 ani de zile cu Victoria and Albert in a gasi solutii de asigurare pentru ca in Romania aceasta suma nu poate fi asigurata. A trebuit, cu ajutorul Muzeului Victoria and Albert sa rezolvam greaua problema a asigurarii cu un asigurator englez. De altfel si transportul este oferit tot de catre englezi, tot din motivul ca nu exista in Romania aceasta infrastructura de transport securizat si mai ales climatizat pentru 100 de lucrari. A fost foarte complicat, suntem extrem de stresati pentru ca simtim marea responsabilitate pe care Art Safari o are fata de arta universala nu doar fata de arta romaneasca, dar suntem pregatiti sa primim cutiile”.

Expozitia analizeaza conexiunea sa personala cu locul in care s-a nascut si a crescut – o zona rustica din Suffolk, in sud-estul Angliei – dar si cautarea inspiratiei si tehnicile sale inovatoare. In plus, Constable nu a fost doar unul dintre cei mai mari pictori englezi, dar si un mare colectionar al lucrarilor create de Marii Maestri.

Constable a manifestat o dragoste ce a durat toata viata fata de zona rurala locala, transformand-o in subiectul principal al creatiilor sale artistice. Chiar si dupa ce s-a mutat din Suffolk si a pictat noi peisaje, locul acesta a ramas pentru el un bogat si nesfarsit izvor de inspiratie. 

Ca pictor, misiunea lui Constable era sa redea adevarul si frumusetea lumii naturale. A realizat nenumarate schite in plain-air pentru a intelege mai bine natura si a o picta mai fidel. A combinat aceasta ilustrare atenta cu un interes profund pentru opera pictorilor peisagisti din trecut. 

Constable a folosit culoarea intr-o maniera libera si extrem de expresiva, ceea ce a atras multe critici din partea contemporanilor sai.

Tinand cont de influenta artistilor inclusi in expozitie, va fi cel mai important eveniment artistic desfasurat in Romania in ultimii 17 ani. 

Cea mai recenta expozitie cu artisti de asemenea calibru a avut loc in vara anului 2005 prin „Umbre si Lumini. Patru secole de pictura franceza. Secolele XVII-XX” care a inclus tablouri ale unor pictori cum sunt Picasso, Matisse, Cezanne, Pissarro, Poussin, Chardin, Ingres, David, Delacroix si Braque. Cele 80 de lucrari expuse au atras cel mai mare numar de vizitatori al unei expozitii in Romania si au fost imprumutate de la aproximativ 20 de muzee din Franta. 

Au fost anuntate alte 4 expozitii care vor putea fi vizitate in cadrul celei de-a 10-a editii Art Safari: una internationala si 3 romanesti.

Pe langa expozitia dedicata lui Constable, la a doua editie Art Safari din anul 2022 veti vedea si „Poster Art” o expozitie cu lucrarile lui Byoungil Sun (designer grafic nascut in Seoul), realizata in parteneriat cu Ambasada Coreei.

In Pavilionul Romanesc, vor fi 3 expozitii: „Stefan Popescu. Povestea calatoriilor” curatoriata de Elena Olariu si realizata in parteneriat cu Muzeul Municipiului Bucuresti, „Lilian Theil. O batrana care zambeste” curatoriata de Raluca Ilaria Demetrescu si „Mihai Muresan. Lucruri Marunte”, curator Ioan Sbarciu.

Stefan Popescu isi incepe cariera ca autodidact dar, in anul 1893, pleaca la München si incepe sa aprofundeze temeinic arta la Akademie der Bildenden Künste. A urmat timp de trei ani cursuri de desen, iar pictura o va studia la clasa profesorului Nikolaos Gyzis. 

In anul 1900, Stefan Popescu pleaca la Paris unde isi va desavarsi tehnica artistica isi va dezvolta cunostintele despre arta si debuteaza cu prima expozitie personala in anul 1904. Tot aici, se leaga puternic de artistii si oamenii de cultura romani care traiau in Franta, devenind unul dintre cei mai buni prieteni ai lui Constantin Brancusi. 

In Franta, incepe sa picteze peisaje marine si arhitectura masiva a monumentelor religioase. Lucreaza la Paimpol, Ploumanach, Cap-Ferret, Saint-Guénolé, Belle Ile, Loctudy. Pentru atasamentul sau fata de cultura franceza, Stefan Popescu primeste, in anul 1925, Legiunea de onoare, in grad de Cavaler, acordata de statul francez. Pentru intreaga sa activitate culturala, in anul 1923, statul roman il decoreaza cu Coroana Romaniei, in grad de Comandor, impreuna cu Jean Alexandru Steriadi, Theodor Pallady si Gheorghe Petrascu. 

In 1928 primeste Premiul National al Salonului Oficial, infiintat in 1924 dupa modelul parizian. Stefan Popescu a fost unul dintre pictorii apreciati de Regina Maria, care i-a achizitionat lucrari pentru colectia sa privata. Calatoriile sale prin Franta, Romania sau prin Turcia, Maroc, Tunisia si Alger le alterneaza cu deplasari prin Elvetia, Italia, Grecia, Iugoslavia sau Germania. 

Este unul dintre principalii pictori-calatori ai artei romanesti, avand in portofoliu si participarea la trei editii ale Bienalei de la Venetia.

Lilian Theil, artista cu dubla origine romana si germana, s-a nascuta la Brasov in 1932 si a inceput sa picteze la cateva zile dupa Revolutia din 1989, la varsta de 57 de ani. 

A pornit, fara pauza, o practica artistica in zona artei obiectului textil. Opera rezultata este reflexiva si profund filosofica, creatia cusuta, desenata si „pictata” cu acul de Lilian Theil povesteste despre viata si moarte, istorie locala si europeana, secole si accidente, tinerete si batranete, decadere si speranta, credinte si ironie. 

Lucrarile lui Lilian Theil sunt compozitii ilustrative, cu sensuri figurate, metaforice si orice detaliu, cat de mic are importanta si explicatia sensului sau in universul creatiei.

Mihai Muresan, artist cu o fascinatie aparte pentru peisaj, face parte din noua generatie de pictori neo-realisti formati in cadrul scolii de pictura clujene. 

Nascut in 1995 la Gherla, langa Cluj, Mihai Muresan construieste in panzele lui universuri in care privitorului i se dezvaluie nu doar franturi dintr-o realitate proprie artistului, ci o atmosfera plina de sensibilitate. Este o un artist cu o minutiozitate pretioasa in detalii care porneste in procesul sau creativ de la o idee foarte clara pe care, cu rigurozitate, o dezvaluie in pictura: peisaje, fragmente citadine.


Citește în continuare