Skip to content

Cele mai scumpe tablouri ale Vechilor Maestri vandute la licitatie: Rembrandt, Rubens, Leonardo Da Vinci, Raphael, J.M.W. Turner si Francesco Guardi.

In ultimul deceniu, piata licitatiilor de arta a fost unul dintre cele mai efervescente sectoare din lumea artei. Panta ascendenta pe care s-a aflat a incetinit dupa aparitia pandemiei care a anulat majoritatea licitatiilor programate in prima parte a anului trecut. 

Ulterior, casele de licitatii Sotheby’s, Christie’s si Philips au incercat o revitalizare a pietei in lunile de toamna si la inceputul iernii insa panica virusului a influentat o instabilitate economica si o precautie severa din partea colectionarilor de arta.

Pretul-record pentru care este vandut un tablou al lui Rembrandt sau Rubens il readuce pe Vechiul Maestru in atentia presei si a publicului si creste interesul in operele sale expuse in muzee. 

Astfel, specialistii observa un raport direct intre licitatii si activitatea expozitionala. 

In ultimii ani, cei mai cunoscuti artisti contemporani dar si Vechii Maestri carora le-au fost dedicate expozitii in marile muzee din Londra, Paris, New York sau Berlin au coincis cu cele mai bine vandute nume din piata licitatiilor de arta.

Categoria Vechilor Maestrii descrie cei mai cunoscuti pictori din Europa inainte de 1800. Va invitam sa descoperiti cele mai scumpe tablouri create de acestia si vandute in cadrul licitatiilor publice. 

Rembrandt van Rijn: „Portretul unui barbat cu mainile in solduri” a fost creat in 1658.

Lucrarea a fost vanduta in decembrie 2009 cu suma de 33,2 milioane de dolari in cadrul unei licitatii Christie’s. A fost cumparat de Steve Wynn care l-a vandut mai departe catre Alfred si Isabel Bader, cuplul fiind unul dintre cei mai cunoscuti colectionari de lucrari ale Vechilor Maestri. In 2015, acestia au donat lucrarea catre Queen’s University din Kingston, Ontario din Canada.

Franceso Guardi – „Venetia, o vedere cu Podul Rialto, privind spre Nord” a fost pictat la mijlocul anilor 1760.

Guardi este unul dintre cei mai cunoscuti pictori ai Scolii Venetiene, acesta fiind nascut si crescut intr-o familie de nobilie din orasul lui Canaletto.

Una dintre numeroasele lucrari cu Podul Rialto pe care le-a pictat la mijlocul anilor 1760 a fost vanduta cu 43 de milioane de dolari in licitatie Sotheby’s din iulie 2011. Anterior, a fost detinut de familia Guinness.

J.M.W. Turner – „Roma Moderna – Campo Vaccino” a fost pictat in 1839.

Turner continua sa fie unul dintre marii favoriti ai licitatiilor de arta, fiind considerat deseori drept cel mai talentat peisagist britanic si european.

Tabloul „Roma Moderna – Campo Vaccino” este ultima lucrare a lui Turner inspirata de Roma. A fost detinut de Contele de Roseberry din 1878 pana in iulie 2010 cand a fost vandut pentru 44 de milioane de dolari in cadrul unei licitatii Sotheby’s. A fost cumparat de Muzeul Getty din Los Angeles unde opera lui Turner poate fi admirata si astazi.

Tot din seria cu Roma, J.M.W. Turner a pictat „Roma vazuta de pe Muntele Aventine” in 1835.

Tabloul este bazat pe desene pe care Turner le-a realizat intr-o vizita in Roma din 1828 si arata o vedere idilica asupra orasului italian vazut de pe Dealul Aventine, unul dintre cele sapte dealuri pe care a fost construita Roma Antica.

Lucrarea a fost un comision realizat de Turner pentru colectionarul Hugh Andrew Johnstone Munro of Novar. In decembrie 2014 a fost cumparat cu 47,6 milioane de dolari dintr-o licitatie Sotheby’s.

Raphael a desenat „Capul unui apostol tanar” in jurul anului 1520.

Desenul geniului Renascentist Raphael a fost vandut in decembrie 2012 cu pretul de 47,8 milioane de dolari la Sotheby’s. Schita a fost un studiu realizat pentru ultimul tablou realizat de Raphael – „Schimbarea la fata” si reprezinta unul dintre apostolii din marginea stanga.

Desi majoritatea lucrarilor lui Raphael sunt detinute de Vatican, desenul apostolului s-a aflat in Colectia Devonshire inca din secolul al XVIII-lea.

„Capul unei muze” este un alt studiu al lui Raphael care a avut vanzari record. A fost pictat in jurul anului 1510.

Desenul a fost vandut cu 48 de milioane de dolari intr-o licitatie organizata de Christie’s in 2009.

Schita muzei lui Raphael este un studiu dintr-o fresca din birourile papale ale lui Julius al II-lea. Mai exact, „The Parnassus”, o lucrare cu Muntele Parnassus unde zeul Apollo a trait cu cele doua muze ale sale. Fresca este considerata una dintre cele mai importante capodopere ale Renasterii.

Peter Paul Rubens a pictat „Lot si fiicele sale” in jurul anului 1613.

Povestea lui Lot si a fiicelor sale care isi seduc tatal in timpul exilului din Sodoma este unul dintre cele mai socante si controversate episoade din Biblie. Ar putea fi unul dintre motivele pentru care pictura lui Rubens a fost vanduta cu 58,2 milioane de dolari in licitatia Christie’ din 2016.

De-a lungul timpului, tabloul cu figurile rubensiene care masoara 1,90 metri in lungime si 2,25 metri in latime a fost detinut de Imparatul Roman Iosif I si John Churchill, Ducele de Marlborough. A fost cumparat de o organizatie caritabila si imprumutat pe termen lung Muzeului Metropolitan de Arta din New York.

Rubens a pictat doua versiuni pentru „Masacrul Inocentilor”. Cea din 1611-1612 este cea mai bine vanduta opera a sa.

Cea mai bine vanduta opera a lui Rubens de pana acum este „Masacrul Inocentilor” care prezinta scena biblica a masacrului nou-nascutilor din Bethlehem.

Tabloul a fost vandut cu 76,5 milioane de dolari intr-o licitatie din 2002 la Sotheby’s. Anterior, lucrarea a fost atribuita pictorului flamand Jan van den Hoecke. A fost cumparata de colectionarul Kenneth Thomson care a donat-o Galeriei de Arta din Ontario.

Cea mai bine cotata lucrare a lui Rembrandt este serie de Portretele lui Maerten Soolmans si Oopjen Coppit din 1634.

Pretul extraordinar de 195 de milioane de dolari pentru care au fost vandute portretele cuplului olandez Maerten Soolmans si Oopjen Coppit a fost rezultatul unei coloborari intre guvernele francez si olandez care au cumparat tabloul pentru Rijksmuseum din Amsterdam si Muzeul Luvru din Paris.

Cele doua tablouri sunt singurele portrete pictate de Rembrandt in care personajele apar in intregime. Pentru o perioada lunga de timp au apartinut familiei Rothschild iar in prezent sunt expuse alternativ dar mereu impreuna in Paris sau Amsterdam.

Devenit deja o legenda pentru ca nu se stie daca tabloul mai exista in realitate, „Salvator Mundi” al lui Leonardo da Vinci este cel mai scump tablou din istoria artei vechi si contemporane.

Tabloul pictat in jurul anului 1600 de Leonardo da Vinci a fost vandut in 2016 cu peste 450 de milioane de dolari in cadrul unei licitatii organizate de Christie’s in New York. A apartinut unei colectii private din Europa iar castigatorul licitatiei de 19 minute a fost Mohammed bin Salman, Printul Coroanei din Arabia Saudita.

Portretul lui Hristos este intens dezbatut de istoricii de arta, unii considera ca este o copie a unui Leonardo pierdut, altii cred ca nu ar fi fost creat de Da Vinci. In ultimii ani, tabloul nu a mai fost expus in spatiul public si a lipsit din retrospectiva dedicata lui Da Vinci de la Luvru din 2019.

Citește în continuare