Skip to content

A fost descoperit adevaratul „Salvator Mundi” creat de Da Vinci. Tabloul vandut cu 450 de milioane de dolari ar putea fi un fals.

Un desen cu Iisus aflat, pana de curand, intr-o colectie privata ii este atribuit lui Leonardo da Vinci. Afirmatia a fost realizata de Annalisa Di Maria, o savanta care lucreaza pentru divizia UNESCO din Florenta.

Desenul a fost publicat in ziarul italian „La Stampa” alaturi de declaratiile lui Di Maria care considera ca portretul lui Iisus gasit in Leeco a fost creat de Da Vinci. Confirmarea acestui desen ca fiind un Da Vinci pune sub semnul intrebarii autenticitatea lui „Salvator Mundi”, cel mai scump tablou din lume, vandut in 2017 cu 450 de milioane de dolari.

Di Maria a declarat pentru La Stampa ca fiecare detaliu din desenul cu Iisus face parte din stilul lui Da Vinci si ca schita era menita sa fie transformata in „Salvator Mundi” despre care spune ca nu ar fi, de fapt, creata de geniul Renasterii.

Desenul realizat in creta rosie a fost analizat de Di Maria cu scopul de a-i atribui un creator. Lucrarea s-a aflat intr-o colectie privata in ultimii zeci de ani si este prima data cand este publicata in acest secol. Deocamdata, nu a fost identificata data la care a fost creat desenul.

Di Maria a declarat ca „nu sunt singura care a spus ca Salvator Mundi nu ii apartine lui Leonardo. Nu ar fi portretizat niciodata un personaj frontal, fara pic de miscare.”

Anuntul descoperirii a fost realizat de Comitetul International Leonardo da Vinci din Florenta din care Di Maria face parte. Concluziile analizei au fost descrise in 80 de pagini care vor fi prezentate dupa ridicarea restrictiilor impuse de pandemie.

Expertii de arta care nu au vazut lucrarea sunt intrigati de descoperirea lui Di Maria si au cerut acces pentru a investiga in detaliu desenul cu Iisus.

Istoricul de arta Martin Kemp, specializat in portofoliul lui Leonardo, a spus ca isi doreste sa analizeze indeaproape lucrarea pentru a stabili daca fost desenata cu mana stanga si daca a folosit metodele specifice lui Da Vinci. Artistul era renumit pentru faptul ca desena mereu cu mana stanga.

De altfel, portretul descoperit seamana mai degraba cu un autoportret al lui Da Vinci realizat intre 1512-1515.

Autoportretul lui Da Vinci din 1512-1515

Povestea lui Salvator Mundi e plina de mistere care nu au fost elucidate concret. Desi a fost vandut pentru o suma-record intocmai pentru ca ii era atribuit lui Leonardo da Vinci, nu exista nicio certitudine ca panza i-a apartinut maestrului florentin.

Lucrarea este datata in anul 1499 iar de-a lungul timpului a fost detinuta de Regii Charles I si al II-lea si George al III-lea al Angliei, John Chales Robinson si William Blake. A fost atribuita atat lui Da Vinci cat si lui Bernardino Luini sau Giovanni Antonio Boltraffio.

Opera a fost vanduta la Londra in 1956 de casa de licitatii Christie’s pentru suma de 60 de dolari.

In 2007, lucrarea a fost restaurata sub conducerea doctorului Modestini care a decretat paternitatea lucrarii ca apartinand lui Da Vinci. In acelasi timp, au aparut experti care l-au contrazis.

Ulterior, pictura a fost mutata la Galeria Nationala din Londra unde directorul a invitat 4 experti sa aprofundeze discutia, fara a ajunge la concluzii ferme.

Pe 28 ianuarie 2010, tabloul a fost scos la licitație la Sotheby’s, care il considera pe autor un adept al lui Leonardo. A fost vandut cu un milion de dolari.

Salvator Mundi este cel mai copiat tablou al lui Leonardo, exista cel putin 12 exemple create de ucenicii si apropiatii sai care au fost vandute drept originale de-a lungul timpului.

In ceea ce priveste opera originala „Salvator Mundi”, istoricii de arta i-au pierdut urma in secolul al XVII-lea.

In 2011, lucrarea a fost restaurata de Galeria Nationala iar finalizarea a scos la iveala culori comparabile cu alte capodopere ale lui Leonardo.

Dupa expozitii in Hong Kong, Londra, San Francisco si New York, portretul a fost vandut pe 15 noiembrie 2017 la Christie’s din New York pentru suma de 400 de milioane de dolari plus 50 de milioane in taxe. Pretul de 450 312 500 de dolari a stabilit un nou record pentru orice opera de arta vanduta vreodata.

Cumparatorul operei a fost Printul Bard bin Abdullah din Arabia Saudita. Initial, a declarat ca achizitia a fost realizata in numele Departamentului de Cultura si Turism si va fi expusa la Muzeul Luvru din Abu Dhabi si in Paris. Expozitiile nu au mai avut loc iar locul in care este depozitata lucrarea este necunoscut in acest moment.

Recent, au fost descoperite detalii despre un tablou rar al lui Salai, mana dreapta a lui Da Vinci.

Citește în continuare