Skip to content

In Suedia se redeschide cel mai spectaculos hotel din gheata si zapada. A fost creat de 24 de artisti si include un cinematograf, un bar si o sala de evenimente. In Romania, dupa doi ani de pauza, va fi construit din nou Hotelul de Gheata de la Balea Lac.

In luna decembrie in regiunea Laponia din Suedia se va redeschide cel mai spectaculos hotel construit in totalitate din gheata si zapada. Oaspetii se vor putea caza pe toata durata sezonului rece, complexul hotelier acceptand rezervari pana in luna aprilie 2023. 

Palatul de gheata a fost denumit ”Icehotel” si se redeschide pentru al 33-lea an consecutiv in Jukkasjärvi, una dintre cele mai nordice asezari din Suedia si printre cele mai vechi din lume. 

Designul hotelului este mereu unul nou deoarece in fiecare an constructia din gheata se topeste odata cu venirea primaverii. Anul acesta administratorii hotelului au invitat 24 de artisti din toata lumea pentru a sculpta in gheata noua constructie. 

Hotelul din acest an are peste 3.000 de metri patrati si se va deschide in 15 decembrie 2022. Va include si un cinematograf, un bar din gheata si o sala de ceremonii.

Se presupune ca anul acesta se vor folosi peste 600 de tone de gheata pentru a construi si decora hotelul. Gheata provine din raul Torne care se afla in apropierea complexului hotelier. 

Pentru a pastra gheata intacta, temperaturile interioare sunt coborate pana la -5°C. Oaspetilor li se ofera saci de dormit termoizolati pentru temperaturi extreme si multe paturi pentru a se incalzi in timpul noptilor polare. 

Vizitatorii care nu vor sa locuiasca la temperaturi sub -5°C se vor putea caza in aripa permanenta a hotelului denumita ”Icehotel 365” care ofera camere incalzite si activitati precum rafting, plimbari cu sania trasa de caini, sculptura in gheata, drumetii si excursii de pescuit prin imprejurimi.

Hotelul ofera si posibilitatatea de a locui timp de o noapte in camerele de gheata, la inceputul sau la sfarsitul vizitei, restul sederii se face in camerele incalzite din aripa permanenta. Preturile pornesc de la 590 de euro pentru 3 zile iar rezervarile se pot face aici.

Persoanele care nu sunt cazate la Icehotel pot vizita constructia din gheata pe baza unui bilet in valoare de 26 de euro.

In interiorul hotelului este disponibila si o expozitie de arta cu sculpturi din gheata realizate de artistii care au lucrat la constructie. In cadrul barului, bauturile alcoolice sunt servite in pahare din gheata iar restaurantul ofera un meniu bazat pe preparate traditionale locale si peste proaspat prins din raul Torne.

Primul Icehotel a fost construit prima data in 1989 ca galerie de arta. De atunci, hotelul este recreat in fiecare an folosind gheata din raul Torne. In fiecare an la venirea primaverii apa inghetata se topeste si se intoarce in rau. 

Resortul a pornit de la ideea unui proiect efemer de design si arhitectura si a devenit primul si cel mai mare hotel facut din gheata si zapada din lume. Prima constructie a fost realizata de Yngve Bergqvist sub forma unui iglu de 250 de metri patrati, o galerie de arta denumita atunci ”Artic Hall” in care s-a expus sculpturi din gheata. 

”Intr-o zi rece de iarna s-a intamplat ca toate camerele noastre incalzite sa fie pline insa am avut un grup care dorea neaparat sa ramana peste noapte. Eu le-am sugerat ca pot sa ramana si sa doarma in igluul rece. Spre surprinderea mea au spus da, asa ca i-am echipat cu saci de dormit si i-am instruit despre cum se poate dormi in frig. In dimineata urmatoare ne-au spus ca au fost uimiti de experienta. Asa s-a nascut ideea unui Icehotel.” – a declarat Yngve Bergqvist, fondatorul Icehotel. 

Administratorii hotelului organizeaza in fiecare an un simpozion de arta prin care artisti si ingineri din toata lumea sunt invitatii la Jukkasjärvi pentru a crea hotelul de gheata. 

De la un an la altul in cadrul simpozionului au participat designeri, graficieni, arhitecti, ingineri industriali si artisti. Consiliul creativ al hotelului lanseaza in fiecare primavara un apel international pentru propuneri de sculpturi din gheata. Cele mai bune si mai originale proiecte primesc o invitatie la simpozionul de doua saptamani din luna noiembrie pentru a contribui la constructia hotelului.

“Credem ca natura este prietenul nostru – vrem sa lucram cu ea, nu impotriva ei. Sigur, asta inseamna ca nu poti planifica totul in detaliu dar, in acelasi timp, asta face ca totul sa fie atat de distractiv”, a declarat Niklas Byman, membru in echipa de constructii a hotelului.  

Si in Romania avem un astfel de hotel, care se construieste in fiecare an la Balea Lac. Anul acesta va fi ridicat din nou dupa doi ani de pauza.

Zilele trecute in presa sibiana a fost anuntat ca „Hotel of Ice” va fi construit din nou, dupa doi ani de pauza – primul an din cauza pandemiei iar al doilea an din cauza lipsei ghetii.

Cel de-al saisprezecelea sezon “Hotel of Ice – Balea Lac” va avea ca tema „Europa”, astfel ca fiecare camera a viitorului hotel va purta numele unei capitale europene. De asemenea, decoratiunile camerelor si spatiilor adiacente hotelului vor duce oaspetii cu gandul la locuri, simboluri sau obiective turistice importante din tarile europene.

Hotelul de Gheata de la Balea Lac va gazdui un bar si un restaurant, unde cei interesati vor putea consuma diverse mancaruri sau bauturi, ce vor fi servite in diverse pahare si farfurii din gheata.

Constructia noului hotel va fi demarata numai cand stratul de zapada va fi suficient de consistent si grosimea ghetii formata pe lacul Balea va depasi 20 de centimetri. In conditii meteorologice favorabile, primii oaspeti din sezonul 2022 – 2023 ar trebui sa fie cazati in Ajunul Crăciunului.

Din anul 2005, Hotelul de Gheata din Romania este construit integral din zapada si din blocuri de gheata extrase din cel mai mare lac glaciar al Muntilor Fagaras, Balea Lac. Blocurile de gheata ajung la dimensiunea de 70 de centimetri si cantaresc aproape 70 de kilograme. Constructia dureaza mai putin de o luna.

Citește în continuare