Skip to content

Trailerul documentarului „Harry & Meghan” include cel putin 6 secvente false care nu au legatura cu realitatea. Fotografii „agresivi” din trailer ii alearga in realitate pe fostul avocat al lui Donald Trump, vedeta Katie Price sau starurile din Harry Potter. O imagine din 1938 a fost utilizata ca si cum ar fi recenta.

Netflix a anuntat ca va lansa in zilelele urmatoare serialul documentar despre viata Printului Harry si a sotiei sale, Meghan Markle. 

Intr-o miscare neasteptata si neobisnuita pentru platforma de streaming – care anunta lansarile cu luni de zile inainte si le promoveaza in mod exemplar – docu-seria cuplului regal va fi lansata din scurt, in doua parti: joi, 8 decembrie vor debuta primele trei episoade iar celelalte trei episoade vor avea premiera pe 15 decembrie.

In urma cu cateva ore Netflix a dezvaluit un nou trailer al serialului „Harry & Meghan” care se afla deja in mijlocul unor controverse majore legate de veridicitatea imaginilor prezentate care promoveaza productia. Serialul este creat si produs in intregime de Archewell Productions, compania infiintata de Ducii de Sussex.

Dupa aproape doi ani de mister in care nu se stia daca productia va mai fi realizata – fiind parte dintr-un contract de zeci de milioane de dolari pe care cuplul regal l-a semnat cu Netflix – serialul „Harry & Meghan” este gata de lansare, fiind regizat de Liz Garbus care a creat un portret din intimitate al acestora in care isi vor spune „adevarul”.

Cele 6 episoade vor spune povestea cuplului regal inca din perioada in care Harry o curta pe Meghan si pana recent, fiind surprinse toate problemele pe care acestia le-au avut din momentul in care s-au despartit de familia regala.

Noul trailer de un minut si 16 secunde promite sa dezvaluie momentele tumultuoase pe care Meghan le-a trait in timp ce facea partea din familia regala britanica dar si dupa „divortul” de rudele lui Harry.

In trailer, situatia in care se afla Meghan este comparata cu perioada tulburata din viata Printesei Diana iar Printul Harry declara ca nu isi doreste ca istoria sa se repete, referindu-se la decesul mamei lui in timpul unui accident de masina in care era hartuita de paparazzi.

Pentru a crea o atmosfera tensionata menita sa accentueze mesajul pe care vor sa il transmita Ducii de Sussex despre vietile lor, trailerul include momente de haos, cu multi fotografi agresivi, un avocat in fata unui tribunal si imagini cu Harry in timp ce este vanat de paparazzi.

Presa britanica a descoperit ca mai multe imagini din trailerul „Harry & Meghan” nu au de fapt legatura cu realitatea.

Trailerul productiei „Harry & Meghan” a scandalizat deja presa britanica dupa ce mai multe imagini au fost identificate drept false, menite sa induca in eroare publicul. Ideea nu ar fi neaparat problematica daca in trailer Printul Harry nu ar mentiona ca „acesta este adevarul” iar productia nu ar fi promovata ca un documentar – un documentar, prin definitie, ar trebui sa prezinte „fapte absolut veridice.”

In incercarea de a accentua ideea ca mass-media o vaneaza pe Meghan, este inclusa o secventa cu Meghan care plange in masina in timp ce vocea inregistrata ulterior a Ducesei de Sussex spune: „Mi-am dat seama ca nu te vor proteja niciodata.” Imediat dupa aceea, montajul include o imagine cu zeci de fotografi care inconjoara un automobil, sugerand ca ar fi vorba despre aceeasi masina. 

In realitate, sunt imagini cu Michael Cohen, fostul avocat al lui Donald Trump, inconjurat de paparazzi in 2019 cand parasea apartamentul lui din New York in drum spre inchisoare unde a fost incarcerat pentru mai multe tipuri de frauda.

O alta imagine problematica il include pe Printul Harry care pune mana in fata reflectoarelor incercand sa opreasca blitzurile fotografilor. 

In trailer
In realitate

In realitate, este o imagine decupata dintr-o fotografie cu Harry de mana cu una dintre fostele lui iubite, Chelsy Davy, aceasta fiind taiata din poza pentru a spori dramatismul montajului. Relatia lor a avut loc intre 2004 si 2010.

Intr-un alt moment al trailerului, Printului Harry spune „Eram speriat, nu-mi doream ca istoria sa se repete”, referindu-se la destinul tragic al mamei sale, Printesa Diana. Momentul este ilustrat cu o secventa cu un grup de fotografi care alearga spre o cladire din beton. In realitate, sunt secvente cu paparazzi in fata Curtii Magistratilor din Crawley, un orasel din sudul Angliei unde vedeta britanica Katie Price a aparut in luna decembrie a anului trecut dupa ce a fost acuzata ca a condus sub influenta consumului de alcool. Imaginile reale au fost intoarse la 180 de grade orizontal pentru a parea diferite.

O alta imagine falsa este utilizata pentru a accentua numarul urias de fotografi care se presupune ca ii urmareste peste tot. In realitate, imaginea de mai sus este de la premiera filmului Harry Potter

O alta imagine falsa este utilizata in momentul in care sunt incluse secvente cu grupuri de oameni menite sa arate adulatia pe care publicul o avea fata de cuplul regal. 

In realitate, fotografia cu o multime de copii care zambesc si poarta in maini steagurile britanice a fost realizata in 1938, in urma cu 38 ani in timpul unui angajament public al Reginei Mary si al Reginei Elisabeta (Regina-Mama, strabunica lui Harry).

O alta problema a fost semnalata de corespondentul regal Robert Jobson care sustine ca doua imagini utilizate in trailer „pentru a sugera intruziunea presei sunt o parodie completa. A fost realizata ca parte a unui grup de presa la resedinta Arhiepiscopului Tutu din Cape Town. Numai trei persoane se aflau in pozitia respectiva care era acreditata. H & M (n.r.  Harry si Meghan) au agreat pozitiile. Eu eram acolo.”

In timp ce Harry vorbeste despre „viata in cadrul firmei (n.r. „Firma” este modul in care Harry se refera la familia regala privita ca o companie in care fiecare are un rol de indeplinit) pe care o compara cu un „joc murdar” si spune ca nimeni nu stie adevarul despre „durerea si suferinta femeilor care se marita in aceasta institutie.”  Simultan, pe ecran apar imagini cu Printesa Diana si Printesa Kate Middleton. In timp ce Diana este filmata in timpul unui angajament oficial unde stia ca vor exista o multime de fotografi, imaginile cu Middleton sunt din 2007 cand se despartise de Printul William. La finalul anului respectiv s-au impacat iar abia patru ani mai tarziu s-au casatorit.

Trailerul problematic al docu-seriei care va avea premiera pe 8 decembrie pe Netflix nu este prima acuzatie de falsificare a adevarului pe care cuplul regal a primit-o de-a lungul timpului. Mai jos puteti citi mai multe.

Citește în continuare