Skip to content

6 moduri naturale de a aromatiza casa cu „parfum de Sarbatori”

De obicei, asociem sarbatorile de iarna cu elemente care ne fac sa ne simtim mai bine, prin decoratiuni si ornamente festive – dar si prin miros, mai ales ca perioada Craciunului este foarte ofertanta.

Scortisoara, cuisoarele amestecate cu vanilie, mirosul de brad, de portocale, de turta dulce si cozonaci, toate activeaza ideea de sarbatoare de iarna. Daca vreti sa pastrati mirosurile specifice de sarbatori, urban.ro va face cateva recomandari.

Creati propriile ornamente parfumate care sa inlocuiasca ornamentele decorative din comert.

Din 250g faina, 170g sare si 150-170ml apa, cu vopseluri acrilice sau alte culori pe care le aveti la indemana, puteti coace propriile ornamente. Modelati aluatul din faina, sare si apa, pe care o adaugati treptat, astfel incat sa obtineti un aluat compact si nelipicios. Impartiti apoi aluatul in bucati egale – 5-6, depinde cat de mari va doriti decoratiunile, folositi sucitorul, iar din foaia creata puteti decupa cu formele de frusecuri anumite modele, sau si mai personal, puteti aseza propriile maini pentru a face o decoratiune speciala, care poate fi mai apoi facuta cadou familiei, mai ales daca aveti copii mici si bunici si strabunici care se bucura de spiritul sarbatorilor de iarna. Luati in considerare faptul ca aceasta foaie creata sa fie mai consistenta, pentru ca vor sta mai mult in cuptor si se vor usca destul de tare de la timpul ridicat pentru coacere. Daca sunt prea subtiri, cel mai probabil se vor incovoia la copt.

Inainte sa puneti aluatul la copt, nu uitati sa perforati fiecare decoratiune cu paiul, astfel incat sa poata fi prins in brad ca orice alt ornament. Cand ati terminat de modelat formele, asezati-le intr-o tava tapetata cu hartie de copt si lasati-le in cuptorul preincalzit la 120 de grade, timp de aproximativ 2 ore, pana se intaresc si se usuca.

Cand aluatul se raceste complet, poate fi vopsit cu diferite culori acrilice (cu pensula), sau alte tipuri de culori pe baza de spray, dar si cu alte elemente autoadezive sau plastilina.

Daca va place ideea de ulei de camera cu aroma de Craciun, se poate face dintr-un amestec de alte uleiuri esentiale.

De exemplu, din esenta de chiparos, coaja de scortisoara, smirna, boabe dulci de ienupar si portocala poate iesi un parfum festiv de iarna, pe care apoi sa-l puneti intr-un difuzor sau intr-o sticla cu pulverizator, pentru a improspata aerul din camera.

Daca folositi uscator de rufe electric, puteti pune picaturi din acest amestec de ulei pe o minge de uscator, tot pentru a raspandi acest parfum si in tesaturi.

Puteti adauga cateva picaturi de ulei esential pe cateva conuri de pin adunate din padure si arajate intr-un cos. 1-2 picaturi sunt suficiente, iar din cand in cand, schimbati pozitia cosului  pentru o mai buna distribuire a miresmei naturale in incapere.

Miros specific de sarbatori obtineti si daca tineti aproape bauturi calde ca o cana de cacao cu lapte, cidru de mere cu condimente, vin fiert sau cafea cu aroma de sarbatori.

O alta idee de a parfuma natural casa este si fierberea apei cu scortisoara, cardamom, nucsoara,  sau cuisoare, sau chiar ace de pin inmuiate in miere sau zahar.

Folositi arome care va aduc aminte de mirosul de sarbatori cand faceti curatenie.

Daca ati integrat bicarbonatul de sodiu in rutina curateniei casei, adaugati cateva picaturi de ulei esential ca sa schimbe mirosurile din casa. Un truc este si sa pulverizati pe covor stropi de apa amestecata cu bicarbonat de sodiu si uleiuri esentiale, dupa care sa aspirati covorul. Totodata, puteti picura uleiuri esentiale si in interiorul cosurilor de gunoi, pentru a reduce mirosurile neplacute.

Puteti face potpourri de casa cu tematica de sarbatori, folosind fructe intregi ca portocalele, merele, scortisoara sau conurile de brad.

Fructele se pot taia in fasii subtiri, asezate apoi pe o hartie de copt si acoperite cu o folie de aluminiu, care se coc apoi la 200 grade intre 2-4 ore, intoarse periodic de pe o parte pe alta. Coapte, acestea pot fi folosite ca elemente de decoratiune, insirate inclusiv pe o ghirlanda care sa orneze casa.

Una dintre cele mai usoare modalitati de a-ti face casa sa miroasa ca de vacanta este sa coaceti mai des dulciuri la cuptor.

Turta dulce, fursecurile si cozonacul dau un parfum extraordinar de sarbatori, iar ideea de miros dulce transforma casa intr-un camin primitor, care va bucura inclusiv oaspetii – atat pentru desfatul papilelor gustative, cat si pe cele olfactive.

Citește în continuare