Skip to content

Cum il puteti urmari in timp real pe Mos Craciun. Agentia NORAD transmite imagini din satelit cu traseul lui Mos Craciun prin lume incepand de maine

24 decembrie este ziua in care Mos Craciun pleaca in lume pentru a face cadouri copiilor si adultilor deopotriva. Daca nu mai aveti rabdare pana in dimineata zilei de 25 decembrie ca sa descoperiti ce a adus Mosul, puteti vedea in timp real unde se afla glob cu sania trasa de reni. Serviciul este oferit de americanii de la NORAD, care il supravegheaza de 67 de ani.

Traditia a inceput in 1955 cand unul dintre cele mai mari magazine din SUA, Sears, a publicat o reclama in care se afla si un numar de telefon al lui Mos Craciun. Problema a aparut cand acel numar a fost trecut gresit si apelurile ajungeau la CONAD (Continental Air Defense Command), un departament al apararii americane. Dupa cateva apeluri primite, colonelul Harry Shoup – recunoscut ulterior drept Santa Colonel – a dat ordin ca cei care raspund la telefon sa spuna si locul unde se afla Mosul in acel moment, intrand astfel in jocul copiilor de a afla unde este Mos Craciun.

Calculele arata ca in ajunul Craciunlui, mosul porneste din Laponia si calatoreste aproape 510.000.000 km, cu o viteza de 3000 de km pe secunda. El trebuie sa viziteze peste 390.000 de case pe minut, adica 6424 de case pe secunda ca sa ajunga in intreaga lume.

Ulterior CONAD s-a transformat in NORAD, dar traditia s-a pastrat si in fiecare an, mai bine de 70.000 de voluntari raspund la telefoanele care vin din mai mult de 200 de tari despre unde este Mos Craciun si ce isi doresc copiii de la el.

In cea mai mare parte a anului, NORAD se ocupa cu apararea spatiului aerian al Statelor Unite si Canadei, dar in decembrie lucrurile se schimba, fiind principalii „spioni” ai lui Mos Craciun.

Din 1997, a aparut si „supravegherea” lui Mos Craciun din satelit, tot cu ajutorul NORAD.

Mos Craciun se poate urmari prin serviciul NORAD aici.

Recent si Google a lansat un modul prin care il putem urmari pe Mos Craciun, Google Santa Tracker.

Traseul oferit de Google este diferit de tracker-ul NORAD si arata informatii suplimentare ca  urmatoarea destinatie a Mosului, timpul pana la sosire si cate cadouri a reusit sa aduca pana la momentul respectiv copiilor.

Pana cand se deschide oficial traseul lui Mos Craciun, pe platforma sunt cateva jocuri distractive, care se pot descoperi aici.

Citește în continuare