Skip to content

15 marturisi socante din cartea Spare a printului Harry. De la inmormantarea Printesei Diana pana la pierderea virginitatii, povestea unei familii disfunctionale si a unui tanar cu mare nevoie de atentie

Astazi a aparut in toata lumea cartea biografica Spare/ Rezerva, biografia Printului Harry, scrisa cu un ghost writer – JR Moheringer cel care a scris si biografia lui Andre Agassi, dar si Tender Bar, un roman autobiographic ecranizat de George Clooney cu Ben Afleck in rolul principal.

Biografia printului Harry va lasa multe urme in politica de stat britanica, precum si in perceptia monarhiei. Dincolo de orice motiv are ca sa publice aceasta carte (unii vorbesc de atentie, altii de interesele financiare) cartea dezvaluie lucruri care merg in zona senzationala, detalii sordide pe care nu le-ar povesti nici persoanele anonim, cu atat mai putin o persoana publica, educate in eticheta regala.

Cartea e greu de citit din aceasta perspectiva, arata si foarte multa suferinta, dar si o contradictie in crezuri – daca vrei sa nu mai fi in cetrul atentiei in presa tabloida, de ce ii livrezi informatii despre circumcizia ta sau un accident la penis?!

Iata 15 dintre marturisirile din carte. Spare/ Rezerva a aparut in Romania la editura Nemira. Versiunea audio integrala a cartii, in lectura actorului Alexandru Unguru, va fi publicata tot astazi de Nemira Audio in format digital, si va fi disponibila pe platforma AudioTribe.ro, alaturi de ebook.

  1. Cum l-a anuntat Charles vestea despre moartea Printesei Diana

Printul Harry descrie momentul in care tatal sau i-a spus ca printesa Diana a avut un accident de masina devastator, scriind ca Regele Charles al III-lea, pe atunci Print de Wales, a avut dificultati in a gasi cuvintele potrivite.

„‘Mama a fost grav ranita si a fost dusa la spital, dragul meu fiu'”, isi aminteste Harry ca i-a spus tatal sau. „Intotdeauna imi spunea ‘draga fiule’, dar il repeta foarte mult. Vorbea incet. Am inteles ca era in stare de soc”.

El continua: „Ceea ce imi amintesc cu o claritate surprinzatoare este ca nu am plans. Nici macar o lacrima. Tata nu m-a imbratisat.”

2. Ultima conversatie pe care a avut-o cu Printesa Diana

Harry a vorbit ultima data cu mama sa cu cateva ore inainte de accidentul de masina care i-a luat viata pe 31 august 1997 – dar isi aminteste cu regret ca era prea preocupat pentru a sta cu adevarat de vorba.

„Alergam cu Willy si verii mei si nu voiam sa ma opresc din joaca”, scrie el. „Asa ca am fost scurt cu ea. Nerabdator sa ma intorc la jocurile mele, o grabisem pe mami de la telefon. Mi-as fi dorit sa-mi cer scuze pentru asta. Mi-as fi dorit sa fi cautat cuvintele pentru a-i descrie cat de mult o iubeam. Nu stiam ca acea cautare va dura zeci de ani.”

3. Marsul in spatele  cosciugului la inmormantarea Dianei

Pe fondul opiniilor divergente cu privire la faptul ca Harry, aflat la cateva zile de la implinirea varstei de 13 ani, si William, in varsta de 15 ani, ar trebui sa mearga in spatele sicriului mamei lor in procesiunea funerara spre Westminster Abbey, Harry isi aminteste ca  era martor al disputei echipei de la Casa Regala despre rolurile lor in cerenomie.

„Willy putea merge singur. Avea 15 ani, la urma urmei”, scrie Harry. „Ii auzeam cum spuneau lasa-l pe cel mai tanar deoparte. Scuteste-l pe cel mai mic. Acest plan alternativ a fost trimis in lant. Inapoi a venit raspunsul. Trebuie sa fie ambii printi. Pentru a atrage simpatia, probabil. Unchiul Charles [Spencer, fratele Dianei] a fost furios. Dar eu nu am fost. Nu voiam ca Willy sa treaca printr-o astfel de incercare fara mine. Daca rolurile ar fi fost inversate, el nu ar fi vrut niciodata – de fapt, nu mi-ar fi permis – sa merg singur.”

De altfel, a recunoscut in fata lui Anderson Cooper in emisiunea 60 Minutes ca a petrecut ani de zile spunandu-si ca Diana si-a inscenat propria moarte.

„Pur si simplu am refuzat sa accept ca ea nu mai era”, a spus Harry in interviul din 8 ianuarie. „O parte din [asta] era ca ea nu ne-ar fi facut niciodata asta. Dar, de asemenea, o parte din ea poate [a simtit ca] toate acestea fac parte dintr-un plan. Pentru o vreme [am crezut ca este in viata] si apoi ne-ar fi sunat, iar noi am fi mers si ne-am fi alaturat ei.”

4. Ironiile pe seama faptului ca ar fi putut fi un fiu ilegitim

Se pare ca filiatia lui Harry a fost tinta unei glume de familie constante – si nimeni nu a fost imun la speculatiile nefondate potrivit carora James Hewitt, fostul iubit al Dianei, ar fi fost tatal real al lui Harry.

„Lui tata ii placea sa spuna povesti, iar aceasta era una dintre cele mai bune din repertoriul sau”, scrie Harry, sustinand ca tatal sau ar fi facut glume de genul: „‘Cine stie daca sunt cu adevarat Printul de Wales? Cine stie daca sunt chiar tatal tau adevarat? Poate ca tatal tau adevarat este in Broadmoor, dragul meu!””.

Harry s-a nascut in 1984, iar idila Dianei cu Hewitt ar fi inceput in 1987.

In propria ei discutie bomba cu Panorama de la BBC in 1995, Diana a spus despre fostul ofiter de cavalerie: „L-am adorat. Da, am fost indragostita de el.”

5. Harry a luat droguri

Caracterizarile tabloidelor despre Harry ca fiind un mare petrecaret nu au fost chiar incorecte, recunoaste el in Spare.

Harry a scris ca a pus totul pe seama unei interpretari regale la locul de munca, ca biroul tatalui sau a fost de acord sa lase ziarele sa publice rapoartele privind drogurile pentru a-l face pe Charles, afectat de scandal, sa para un parinte ingrijorat: „Nu mai era sotul infidel, tata va fi prezentat acum lumii ca un tata singur si hartuit care se descurca cu un copil dependent de droguri.”

„Bineinteles ca luasem cocaina in acea perioada”, scrie el despre sfarsitul adolescentei sale. „In casa cuiva, in timpul unui weekend de vanatoare, mi s-a oferit o linie, iar de atunci am mai luat cateva.”

Dar, continua el, „Nu era prea distractiv si nu ma facea deosebit de fericit, asa cum parea sa ii faca pe toti cei din jurul meu, dar ma facea sa ma simt diferit, iar acesta era scopul principal.”

„Eram un tanar de saptesprezece ani dispus sa incerc aproape orice care sa modifice ordinea prestabilita”, scrie el. „Cel putin, asta incercam sa ma conving de asta.”

De asemenea, a inceput sa fumeze iarba cu prietenii sai de la Eton si a experimentat cu droguri psihedelice – pe care le-a gasit terapeutice odata ce a imbatranit.

6. Prima experienta sexuala

Harry si-a pus virginitatea la bataie in timpul unui „episod lipsit de glorie” cu o femeie mai in varsta.

„Ii placeau caii, destul de mult, si m-a tratat nu foarte diferit de un armasar tanar”, scrie Harry despre prima sa partida de sex. „O plimbare rapida, dupa care m-a plesnit peste fund si m-a trimis la gratie. Printre multele lucruri gresite: s-a intamplat pe un camp cu iarba din spatele unui pub aglomerat.”

7. William si Harry s-au opus celei de-a doua casatorii a tatalui lor

Desi ingrijorarile sale initiale ca ar fi fost un tip de „mama vitrega rea” s-au dovedit a fi nefondate, Harry povesteste ca el si William l-au rugat pe tatal lor sa nu se casatoreasca cu Camilla Parker Bowles, fosta iubita a lui Charles, devenita confidenta si amanta, devenita – in cele din urma – partenera romantica recunoscuta public. (Si acum regina consort).

„O nunta ar provoca controverse”, isi aminteste Harry ca l-a avertizat pe tatal sau la vremea respectiva. „Ar incita presa. Ar face ca intreaga tara, intreaga lume, sa vorbeasca despre mama, sa faca comparatii intre mama si Camilla, si nimeni nu voia asta. Cu atat mai putin Camilla”.

„Noi te sustinem, am spus. Noi o sustinem pe Camilla, am spus. Doar te rog sa nu te casatoresti cu ea. Doar fiti impreuna, tata.”

Dar Charles era hotarat sa se casatoreasca cu ea, ceea ce a si facut in 2005. Si, in cele din urma, fiii sai au acceptat-o.

8. Harry isi dezvaluie  numarul victimelor din timpul razboiului

Descriindu-si perioada in care a servit in Afganistan ca pilot de elicopter Apache, Harry scrie ca a ucis 25 de luptatori talibani – o dezvaluire care a determinat un purtator de cuvant al talibanilor sa il acuze pe membru al familiei regale de comiterea unor crime de razboi.

„Nu a fost o statistica care sa ma umple de mandrie, dar nici nu m-a facut sa ma rusinez”, scrie Harry. „Cand am fost cufundat in caldura si confuzia bataliei, nu m-am gandit la acei 25 de oameni. Nu poti ucide oameni daca ii vezi ca pe niste oameni. De fapt, nu poti rani oameni daca ii vezi ca pe niste oameni. Erau piese de sah scoase de pe tabla, baieti rai eliminati inainte ca ei sa-i ucida pe cei buni”.

9. In excursia de la Polul Sud i-a degerat penisul

Nu cu mult timp inainte ca William sa se casatoreasca cu Kate, in aprilie 2011, Harry era in Walking With the Wounded, o drumetie prin Polul Sud in beneficiul veteranilor militari. Si a fost ingrozitor de frig.

Iar la intoarcerea sa in Anglia pentru nunta fratelui sau, a fost „ingrozit sa descopere ca si regiunile mele inferioare erau inghetate si ele si, in timp ce urechile si obrajii se vindecasera deja, penisul nu”.

10. Casatoria lui William cu Kate in 2011 l-a facut sa simta ca isi pierde fratele

Desi a sperat ca intr-o zi va aduce un partener si va forma un cvartet fabulos, Harry a simtit ca mariajul lui William cu Kate in 2011 a marcat sfarsitul unei ere.

„Fratele pe care il escortasem in Westminster Abbey in acea dimineata disparuse pentru totdeauna. Cine ar putea nega asta?” scrie Harry. „Nu va mai fi niciodata in primul rand Willy. Nu vom mai calari niciodata impreuna prin tinuturile din Lesotho, cu pelerinele fluturand in spatele nostru. Niciodata nu vom mai imparti o casuta cu miros de cal in timp ce invatam sa zburam. Cine sa ne desparta? Viata, iata cine.”

Harry remarca ca viitoarea printesa Kate arata „incredibil” si continua: „Si imi amintesc ca Willy a condus-o inapoi pe culoar si, in timp ce dispareau pe usa, in trasura care ii va transporta la Palatul Buckingham, in parteneriatul etern pe care il fagaduisera, imi amintesc ca m-am gandit: „La revedere”.”

De asemenea, Harry nu s-a putut abtine sa nu se gandeasca: „Nimic nu se compara cu a te casatori in acelasi loc in care ai facut inmormantarea mamei tale”.

11. William si Kate erau mari fani Suits, potrivit lui Harry, iar cand le-a spus ca se intalneste cu actrita care o interpreteaza pe Rachel Zane, l-au bombardat cu intrebari.

 La inceput, un William neincrezator i-a spus sa „se duca naibii” cu o asemenea minciuna, isi aminteste Harry. „In tot acest timp, m-am gandit ca Willy si Kate s-ar putea sa nu o primeasca pe Meg in familie”, scrie Harry. „Dar acum trebuia sa-mi fac griji ca o vor hartui pentru un autograf”.

El scrie ca a vazut prea multe scene fierbinti intre Meghan si colegul de platou Patrick J. Adams. „Ar fi nevoie de terapie cu socuri electrice pentru a-mi scoate acele imagini din cap”, deplange el. „Nu aveam nevoie sa vad astfel de lucruri in direct”.

12. William a incercat sa -l convinga sa amane logodna lui Harry

Cand i-a spus fratelui sau ca planuia sa o ceara in casatorie pe Meghan, William l-a avertizat pe Harry ca relatia se misca „prea repede” si ca era „prea devreme” sa se logodeasca, scrie Harry, reluand ca tonul lui William nu a esuat niciodata in a face ca „actrita americana” sa sune ca „infractor condamnat”.

Planurile de nunta au inceput oricum, iar Harry spune ca William l-a sfatuit pe el si pe Meghan sa nu se casatoreasca nici la Westminster Abbey, scena nuntii lui si a lui Kate, nici la Catedrala St. Paul, unde Charles si Diana s-au casatorit.

13. Meghan a insistat ca Harry sa se intoarca la terapie cand a izbucnit extrem de furios in disputele conjugale

Harry isi aminteste ca s-a rastit la Meghan in timpul unei discutii la inceputul relatiei lor, recunoscand ca a inteles gresit un comentariu facut de ea.

„Poate ca vinul mi s-a urcat la cap”, scrie el. „Poate ca saptamanile in care m-am luptat cu presa ma epuizasera. Dintr-un motiv oarecare, cand conversatia a luat o turnura neasteptata, am devenit susceptibil. Apoi furios. Suparat in mod disproportionat si neglijent.”

Iar Meghan nu a acceptat. A iesit din camera si, aproximativ 15 minute mai tarziu, a urmat-o in dormitor, unde statea linistita. Isi aminteste ca ea i-a spus cu calm „ca nu ar fi suportat niciodata sa i se vorbeasca asa. Am dat din cap. A vrut sa stie de unde a venit”.

Meghan l-a intrebat de unde a invatat sa vorbeasca astfel cu o femeie. „‘Ai auzit adulti vorbind asa cand ai crescut?””, isi aminteste el ca a intrebat-o. „Mi-am curatat gatul, m-am uitat in alta parte [si am spus]: „Da”.”

14. Tensiunile intre Meghan si Kate

Harry sustine in Spare ca, in timpul unei conversatii cu ceva timp inainte de nunta lor, Meghan i-a spus in gluma lui Kate, care era insarcinata cu al treilea copil, ca are „creier de bebelus”.

Cele doua cupluri s-au intalnit la un ceai la aproximativ o luna dupa nunta, scrie Harry, iar Kate i-a spus lui Meghan, in timp ce isi strangea atat de tare scaunul incat degetele ei au devenit albe: „Ai vorbit despre hormonii mei. Nu suntem suficient de apropiate pentru ca tu sa vorbesti despre hormonii mei!”.

Potrivit lui Harry, William a aratat, de asemenea, cu degetul spre Meghan si i-a spus ca a fi nepoliticos nu este stilul regal, iar ea i-a spus: „Ia-ti degetul din fata mea”.

15. William l-a dezamagit pe Harry in noaptea dinaintea nuntii sale

Harry scrie ca William a incercat sa se sustraga de la a merge la cina cu el in noaptea dinaintea nuntii sale, pe 19 mai 2018, invocand obligatii familiale. (William avea acasa un bebelus in varsta de 4 saptamani, Printul Louis fiind nascut pe 23 aprilie).

„Intotdeauna am crezut, in ciuda problemelor noastre, ca legatura noastra de baza era puternica”, scrie Harry. „In timp ce plecam cu masina, l-am rugat sa vina sa ia cina cu mine. Am mentionat ca poate ramane peste noapte, asa cum facusem inainte de nunta lui. Va veni la cina, a spus el, dar nu va putea sa ramana.”

William a fost cavaler de onoare (si viceversa in 2011) si inca aratau prietenosi in fotografiile facute in ziua cea mare a lui Harry. (Si cel putin William nu l-a tinut pe mire la pamant si nu i-a ras barba, asa cum Harry isi aminteste ca William i-a spus ca era planul pentru petrecerea burlacilor).

Citește în continuare