Skip to content

A murit legendarul chitarist Jeff Beck. Revista Rolling Stone l-a numit unul dintre cei mai influenti chitaristi din rock. Beck e cel care l-a invitat in turneu pe Johnny Depp post procesul de defaimare

foto profimedia

Jeff Beck este considerat unul dintre cei mai mari instrumentisti din istorie, revista Rolling Stone, pe a carei coperta a aparut de trei ori, descriindu-l ca fiind „unul dintre cei mai influenti chitaristi din rock”. Acesta a incetat din viata in cursul zilei de ieri, la varsta de 78 de ani, dupa ce a contactat o meningita bacteriana, asa cum a anuntat familia, citata de postul BBC.

Beck a primit premiul Grammy pentru cea mai buna interpretare instrumentala rock de sase ori si pentru cea mai buna interpretare instrumentala pop o data, si a contribuit la inregistrarile unor albume pentru Tina Turner, Rod Stewart, Kate Bush, Jon Bon Jovi, Brian May sau Roger Waters. In 2014, a primit Premiul Ivor Novello al Academiei Britanice pentru contributia remarcabila la muzica britanica. A fost inclus de doua ori in Rock and Roll Hall of Fame: ca membru al trupei Yardbirds (1992) si ca artist solo (2009).

Muzicianul britanic a ajuns faimos cu grupul Yardbirds, care a fost si inceputul carierei muzicale a lui Eric Clapton si Jimmy Page, iar inainte de a forma grupul Jeff Beck, alaturi de Rod Stewart.

Felul in care acesta canta a redefinit muzica incepand cu anii 60 si a influentat heavy metal-ul, jazz-rock-ul si chiar stilul punk.

Beck a lansat un total de 18 albume de studio, solo si cu trupe. Chitaristul si-a lansat ultimul album cu actorul Johnny Depp, cu care a si fost in turneu anul trecut, fiind alaturi de cunoscutul actor pe perioada procesului pe care acesta l-a avut cu fosta sotie.

Colaborarea lor formala a inceput in 2020, cand Johnny Depp a anuntat discret ca va lansa un cover dupa „Isolation”, piesa lui John Lennon, iar partener ii va fi Jeff Beck, un muzician de 75 de ani, recunoscut in zona muzicii blues rock.

Acest cover a fost punctul de plecare pentru un album pe care l-a pregatit impreuna cu Beck. Depp si-a facut cont de instagram ca sa anunte acest cover si noul album, pentru ca nu a dorit sa mai vorbeasca cu presa, iar detaliile despre piesa si album le-a adaugat Beck.

Cei doi mai cantasera impreuna in 2015, atunci cand au cantat in Hollywood Vampires, o trupa rock unde mai cantau Alice Cooper si chitaritul de la Aerosmith, Joe Perry.

Ultimul album al lui Jeff Beck a lansat in 2022, initulat „18”, pe care a colaborat tot cu Johnny Depp.

De la aflarea vestii mortii sale, o serie de muzicieni au impartasit pe canelele de social media momente pe care le-au petrecut cu Jeff Beck.

Publicatia The Daily Mail noteaza ca Johnny Depp a fost alaturi de legendarul chitarist britanic Jeff Beck cu putin timp inainte de a muri si  este devastat de pierderea prietenului sau, cu care in urma cu doar cateva saptamani a terminat un turneu.

Chitaristul de la Queen, Brian May, a spus ca nu are cuvinte dupa primirea acestei vesti si l-a numit pe Beck „apogeul absolut al cantatutlui la chitara”.

Sir Rod Stewart scris: „Jeff Beck a fost de pe alta planeta. Ne-a dus pe mine si pe Ronnie Wood in SUA la sfarsitul anilor 60, in trupa lui, Jeff Beck Group, si de atunci nu ne-am mai uitat inapoi. El a fost unul dintre putinii chitaristi care atunci cand cantam live chiar ma asculta cantand si raspundea. Jeff, ai fost cel mai bun, omule. Multumesc pentru tot. RIP.”

Jimmy Page, de la Led Zeppelin l-a numit „razboinicul cu sase coarde”, iar Mick Jagger de la Rolling Stones a publicat un videoclip cu el si Beck cantand impreuna.

Citește în continuare