Skip to content

A fost lansat un acvariu inteligent, prin care ochii vizitatorului pot urmari deplasarea unui peste, chiar daca nu mai este vizibil

Institutul de Cercetare Tehnologica Industrială din Taiwan (ITRI) a prezentat Acvariul AI, care poate urmari ochii vizitatorului si poate afisa informatii despre pestele pe care acesta vrea sa-l urmareasca. Noul acvariu a fost prezentat la CES 2023, la inceputul acestui an.

Acvariul are rezervoare inovatoare care gazduiesc doua camere 3D cu senzor de adancime, una pe exterior, si una pe interior. Cel din exterior urmareste ochii observatorului si determina unde se uita in rezervor. Apoi camera interioara intervine si urmareste pozitia pestelui pentru a se potrivi cu ceea ce vede ochiul.

Imaginile video realizate de la a doua camera sunt trecute printr-un algoritm de recunoastere pentru a determina speciile marine, care este stocat intr-o baza de date computerizata. Odata ce s-a confirmat ca privitorul se uita la un anumit peste, rezervorul va afisa informatii despre respectivul peste pe un ecran microLED care se suprapune acvariului, permitand ca textul sa fie prezentat chiar langa peste.

Programul este gandit astfel incat cu gesturi simple ale mainii, cum ar fi ridicarea degetelor ca numere, se pot obtine mai multe informatii despre specie, de unde provine, obiceiuri alimentare si multe altele.

Ideea are la baza faptul ca tipul acesta de interactivitate ar putea imbunatati experienta vizitatorilor in muzee si alte centre ale vietii salbatice din intreaga lume, in cazul in care tehnologia ar putea fi folosita in toate aceste medii.

Acest acvariu inteligent va fi disponibil la Muzeul National de Stiinte si Tehnologie Marine din Taiwan.

Eficienta unui astfel de acvariu este insa pusa sub semnul intrebarii, mai ales de la incidentul in care a explodat unul dintre cele mai mari acvarii din lume, Sea Life Berlin, care era gazduit de un hotel si avea 1500 de pesti exotici.

Activistii pentru protectia animalelor au devenit din ce in ce mai vocali inclusiv cu tinerea pestilor in captivitate, mai ales dupa incidentul de la Berlin care s-a petrecut recent, la mijlocul lunii decembrie 2022.

In topul celor mai mari trei acvarii din lume, deja au existat mici incidente care au pus in pericol viata pestilor – la acvariul din Dubai Mall, in februarie 2010, acvariul umplut cu rechini a avut o scurgere, provocand o evacuare si o scurta inchidere a centrului comercial.

La Acvariul Georgia Aquarium din Atlanta, cel mai mare acvariu din lume, care gazduieste peste 100.000 de creaturi marine, sunt si rechini balena.  Ingrijorarile legate de pastrarea rechinilor balena in captivitate au fost sporite de moartea a doi dintre rechinii balena obtinuti initial.

Citește în continuare