Skip to content

A explodat unul dintre cele mai mari acvarii din lume, Sea Life Berlin, care era gazduit de un hotel si avea 1500 de pesti exotici. Cele mai mari 3 acvarii din lume au capacitati ametitoare de apa, de la 7,5 milioane de litri in sus.

Un acvariu urias din Berlin, care adapostea aproximativ 1.500 de pesti exotici, s-a spart vineri, deversand 1 milion de litri de apa si resturi pe o strada principala din cartierul aglomerat Mitte, au anuntat serviciile de urgenta citate de Reuters.

Aproximativ 100 de echipe de interventie s-au grabit sa ajunga la fata locului, un complex de agrement care gazduieste un hotel Radisson si un muzeu, precum si ceea ce Sea Life Berlin a declarat ca este cel mai mare acvariu cilindric independent din lume, cu o inaltime de 14 metri.

Un client al hotelului, Sandra Weeser, a vorbit despre haos intr-o declarative pentru agentia  Reuters.

„Intregul acvariu a explodat si ceea ce a ramas este o devastare totala. O multime de pesti morti, resturi”.

Doua persoane au fost ranite de aschii de sticla, iar serviciile de urgenta au cerut celor aproximativ 350 de oaspeti ai hotelului sa isi impacheteze lucrurile si sa plece, in contextul in care se tem ca ar putea exista daune structurale.

Un purtator de cuvant al brigazii de pompieri a declarat pentru Reuters ca inca nu este clar ce a provocat spargerea acvariului AquaDom.

Sea Life Berlin a declarat intr-un comunicat ca echipa sa a fost socata de incident si ca incearca sa obtina mai multe informatii de la proprietarii AquaDom cu privire la cauzele care au provocat incidentul.

Compania, care a oferit plimbari cu liftul de sticla prin acvariul AquaDom, a declarat ca acesta va ramane, de asemenea, inchis pana la noi ordine.

Nici pompierii si nici politia nu au comentat soarta pestilor, desi politia a declarat pe Twitter ca au existat „pagube maritime incredibile”.

Serviciile de urgenta au inchis un drum important de langa complex, care duce dinspre Alexanderplatz spre Poarta Brandenburg, din cauza volumului mare de apa care a iesit din cladire.

Acvariul a fost renovat ultima data in 2020, potrivit site-ului web al complexului DomAquaree. In timpul lucrarilor de modernizare, toata apa a fost drenata din acvariu, iar pestii au fost mutati in acvariile de la subsolul cladirii, unde exista un centru de ingrijire a pestilor, se arata in comunicat.

DomAquaree, precum si acvariul AquaDom sunt detinute de un fond imobiliar administrat de Union Investment.

Cele mai mari acvarii din lume au capacitati care par ametitoare, iar in situatia in care s-ar intampla o explozie ca la Berlin, daunele ar fi impresionante.

Acvariul Okinawa Churaumi (7,5 milioane de litri de apa)

Acvariul Okinawa Churaumi este situat in cadrul Ocean Expo Park din Japonia si a fost deschis in 2002. Acvariul principal al complexului, numit Marea Kuroshio, are o capacitate de 7,5 milioane de litri de apa si dispune de un panou din sticla acrilica de 8,2 pe 22,5 metri  cu o grosime de 60 de centimetric. Era cel mai mare panou de acest tip din lume la momentul deschiderii acvariului, acum este doar al treilea acvariu in clasamentul acestor constructii, in functie de capacitate. Rechinii balena si diavolii de mare sunt tinuti alaturi de multe alte specii de pesti in Marea Kuroshio. Incepand cu iulie 2010, in acvariu s-au nascut in total patru diavoli de mare.

Acvariul Dubai Mall Aquarium ( 10 milioane de litri de apa )

Dubai Mall, unul dintre cele mai mari centre comerciale din lume, face parte din complexul Burj Dubai, in valoare de 20 de miliarde de dolari, din Dubai. Piesa centrala a mall-ului este acvariul gigantic, cu o capacitate de 10 milioane de litri  de apa. Acvariul are mai mult de 33.000 de animale vii, inclusiv peste 400 de rechini. Acesta a obtinut oficial recordul mondial Guinness pentru „Cel mai mare panou acrilic” din lume. Panoul masoara 8,3 pe 32,88 metri  si are o grosime de 75 de centimetri  batand in palmares acvariul japonez Okinawa Churaumi. In februarie 2010, acvariul umplut cu rechini a avut o scurgere, provocand o evacuare si o scurta inchidere a centrului comercial.

Acvariul Georgia Aquarium 24 milioane de litri de apa

Acvariul Georgia Aquarium din Atlanta este cel mai mare acvariu din lume si gazduieste peste 100.000 de creaturi marine. Finantat in mare parte printr-o donatie de 250 de milioane de dolari din partea cofondatorului Home Depot, Bernie Marcus, acvariul a fost deschis in noiembrie 2005. Acvariul Georgia Aquarium este singura institutie din afara Asiei care gazduieste rechini balena. Rechinii sunt tinuti intr-un acvariu gigantic de 24 de milioane de litri de apa in expozitia Ocean Voyager. Decizia Acvariului din Georgia de a gazdui rechini balena a starnit controverse. Ingrijorarile legate de pastrarea rechinilor balena in captivitate au fost sporite de moartea a doi dintre rechinii balena obtinuti initial.

Citește în continuare