Skip to content

„Intre revolutii” regizat de Vlad Petri a fost selectat la Festivalul de Film de la Berlin. Povestea a doua prietene din anii 70, una din Iran alta din Romania, e ilustrata exclusiv cu imagini din arhiva

„Intre revolutii”/ „Between Revolutions”, filmul regizorului Vlad Petri, va avea premiera mondiala in cadrul sectiunii Forum a Festivalului International de Film de la Berlin (Berlinale), care are loc in perioada 16 – 26 februarie 2023.

„Intre Revolutii” este un film construit exclusiv din arhive si pune in oglinda vietile si destinele a doua femei, Maria si Zahra, una din Romania, cealalta din Iran, prietene si colege de facultate la Universitatea de Medicina din Bucuresti in anii ’70. In 1979, cand posibilitatea unei schimbari politice in Iran devine o certitudine, Zahra se intoarce in tara ei, luand parte la revolutia de acolo, departe de prietena sa. Pentru urmatorii 10 ani, singurul lor mod de a comunica e prin intermediul scrisorilor. Incadrate de doua revolutii, cuvinte lor descriu lupta femeilor pentru a fi auzite, societati trecand prin schimbari radicale si o prietenie care nu poate fi destramata.

Regizorul Vlad Petri a folosit imagini si documente de arhiva, dar si elemente de fictiune, ceea ce a dus la realizarea unui lungmetraj hibrid, in care documentarul si fictiunea se imbina.

Scrisorile prezente in film sunt scrise de Lavinia Braniste si au ca inspiratie scrisori din arhivele Securitatii si poeziile a doua importante scriitoare din Romania si Iran – Nina Cassian si Forugh Farrokhzad.

„Pentru mine Intre Revolutii e un film despre un trecut recent, care reverbereaza foarte puternic cu realitatea imediata. Este un film care prezinta o istorie subiectiva, la feminin, despre doua tari si societati aflate la mii de kilometri distanta care au experimentat sisteme politice inedite, in care oamenii treptat au fost striviti de catre aparate politice represive. Este un film actual, care intra in dialog cu protestele din ultimele luni din Iran, unde femeile lupta pentru drepturi si unde isi doresc o societate echitabila, la fel cum si-au dorit-o si in 1979. Strigatul acestor femei, chiar daca nu e prezent in film, exprima ceea ce isi doresc si Zahra si Maria: „Zan, Zendegi, Azadi!” – „Woman, Life, Freedom!”, spune regizorul Vlad Petri.

„In perioada de pregatire am cautat arhive despre revolutii si despre vietile cotidiene ale oamenilor din Iran si Romania, fiind ajutati de un cercetator de arhive din Germania. De asemenea, am lucrat cu o persoana din Iran care a gasit arhive importante, unele dintre ele prezentate in premiera acum, persoana a carei identitate nu poate fi dezvaluita, din motive care tin de siguranta.”, completeaza Monica Lazurean-Gorgan, producatoarea filmului.

Lungmetrajul romanesc este unul din cele 28 de titluri selectate pentru programul principal al sectiunii Forum a Festivalului International de Film de la Berlin din peste 2000 de filme din intreaga lume. Forum este o sectiune competitionala si include filme ce propun o serie de reflectii asupra limbajului cinematografic, dar si asupra discursului socio-artistic, filme care au o estetica aparte. Berlinale este unul dintre cele mai importante festivaluri de film din lume si atrage in fiecare an numerosi spectatori si participanti din industria cinematografica din peste 130 de tari.

Citește în continuare