Skip to content

A murit Gina Lollobrigida. La Lollo, un fost sex simbolul italian al anilor 60, avea 95 de ani

Actrita italiana Gina Lollobrigida, o diva mediteraneana senzuala care a ajuns sa reprezinte renasterea vibranta a Italiei dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, a murit la varsta de 95 de ani, a declarat luni fostul ei avocat citat de agentia Reuters.

Lollobrigida a jucat alaturi de vedete de la Hollywood precum Humphrey Bogart, Rock Hudson, Burt Lancaster, Tony Curtis si Frank Sinatra, devenind una dintre cele mai cunoscute actrite ale anilor 1950 si 1960.

Insa nu s-a acomodat niciodata cu sistemul de studiouri de la Hollywood, iar cele mai cunoscute filme ale sale raman cele pe care le-a facut cu regizori italieni inainte si dupa perioada americana.

„La Lollo”, asa cum era cunoscuta cu afectiune in Italia, a murit intr-o clinica din Roma, a declarat fostul ei avocat, Giulia Citani.

Lollobrigida a devenit fotograf si sculptor dupa ce s-a indepartat de lumea filmului. In septembrie anul trecut, ea a esuat in incercarea de a obtine un loc in parlamentul italian pentru un partid politic de stanga la alegerile nationale.

Un purtator de cuvant al Sophiei Loren, colega de generatie cu Lolobrigida, a declarat ca Loren, in varsta de 88 de ani, a fost „foarte socata si intristata” de moartea actritei.

„La Loren” si „La Lollo” au avut o rivalitate continua in anii 1950 si 1960, in mare parte incurajata, iar unii spun chiar inventata, cel putin partial, de agentii de publicitate.

„Adio unei dive a marelui ecran, protagonista a mai bine de jumatate de secol din istoria filmului italian. Farmecul ei va ramane nemuritor. Ciao Lollo”, a scris pe Twitter ministrul italian al culturii, Gennaro Sangiuliano.

Foto Profimedia

Cand a incetat sa mai faca filme cu norma intreaga, Lollobrigida a dezvoltat noi cariere ca fotograf si sculptor si a fost, de asemenea, ambasador al bunavointei pentru Fondul Natiunilor Unite pentru Copii (UNICEF), precum si pentru Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO).

Intre 1972 si 1994 a publicat sase carti cu fotografiile sale, printre care Italia Mia (Italia mea), The Philippines si Wonder of Innocence, fotografii ale si pentru copii.

In 1975 a realizat filmul documentar „Portrait of Fidel Castro” (Portretul lui Fidel Castro),asta dupa ce ani de zile au existat zvonuri ca ar fi avut o relatie cu liderul cubanez.

In ultimii ani, si-a petrecut o mare parte din timp impartita intre o vila izolata in spatele zidurilor de pe vechea Calea Appia din Roma, in partea de sud a capitalei italiene, si colonia de artisti din Toscana, Pietrasanta, unde a pastrat un atelier de sculptura.

Cand a fost intrebata cum se simte la implinirea varstei de 90 de ani in 2017, ea a spus ca se simte ca „30 plus 30 plus 30”.

Citește în continuare