Skip to content

Actrita Brooke Shields dezvaluie ca a fost violata la 20 de ani cand incerca sa revina in Hollywood. Declaratiile sunt parte din documentarul „Pretty Baby”, prezentat la Sundance, care arata cat de puternic sunt sexualizate fetele din industria divertismentului.

Actrita Brooke Shields se afla zilele acestea in centrul atentiei datorita declaratiilor pe care le face intr-un documentar lansat la Festivalul de la Film de la Sundance.

Regizat de Lana Wilson, „Pretty Baby” este un documentar in doua parti despre momentele intense din viata lui Shields, inclusiv modul in care a fost sexualizata incepand cu varsta de 9 ani cand si-a inceput cariera de model dar si primul contact avut cu actoria si experientele traumatizante pe care le-a suferit in Hollywood. Scopul productiei este sa porneasca o serie de conversatii publice in legatura cu asteptarile pe care societatea le are din partea femeilor si sa aduca in lumina abuzurile din industria divertismentului.

Potrivit revistei Variety, Shields vorbeste in documentar inclusiv despre sedintele foto nud pe care le facea in copilarie si interviuri acordate la varsta de 12 ani in care prezentatorii unor talk-show-uri o intrebau daca se bucuria sa fie un sex-simbol. Actrita detaliaza si problemele prin care a trecut cu mama ei care era alcoolica dar si disputa celebra pe care a dus-o cu Tom Cruise in privinta depresiei postnatale.

Cea mai socanta declaratie a lui Shields este despre cum a fost violata cand avea 20 de ani.

Brooke Shields si regizoarea Lana Wilson la Sundance

Shields povesteste cum a fost agresata in timp ce incerca sa revina in Hollywood, dupa ce luase o pauza pentru a urma cursurile Universitatii Princeton. In trecut, nu s-a sfiit sa vorbeasca despre modul in care a fost sexualizata in calitate de copil-vedeta la Hollywood dar este prima data cand dezvaluie ca a trecut printr-un viol.

Desi nu si-a numit agresorul, Shields a detaliat evenimentele care au avut loc imediat dupa ce a absolvit Princeton, intr-o perioada in care se straduia sa-si gaseasca de lucru in filme. S-a intalnit la cina cu barbatul in cauza, aparent pentru a discuta despre un proiect, iar dupa aceea s-a dus in camera lui de hotel pentru a astepta sa ii cheme un taxi.

„El a spus: Vino cu mine la hotel si vom chema un taxi. Si m-am dus in camera de hotel, iar el a disparut pentru o vreme.”, explica Shields in film, potrivit jurnalistilor de la Entertainment Weekly. Simtindu-se inconfortabil intr-o camera straina, a decis sa foloseasca un binoclu pe care barbatul il lasase in camera si s-a uitat pe fereastra. Apoi descrie cum „Usa se deschide, persoana iese dezbracata, iar eu am luat binoclul si mi-am zis: La naiba. Am lasat binoclul jos si el era deja peste mine. Pur si simplu, se lupta cu mine”.

Continuandu-si relatarea, Shields a explicat ca nu a incercat sa fuga pentru ca se temea ca ar fi provocat alte violente fizice: „Mi-era teama ca voi fi sugrumata sau ceva de genul acesta. Asa ca nu m-am luptat atat de mult. Nu m-am luptat. Pur si simplu am inghetat. M-am gandit ca un singur „nu” ar fi trebuit sa fie suficient si m-am gandit doar: Ramai in viata si pleaca”, si m-am rupt complet de mine. Numai Dumnezeu stie cum am stiut sa ma disociez de corpul meu in momentele acelea. Poate ca am exersat… Am coborat cu liftul si mi-am luat propriul taxi. Am plans tot drumul pana la apartamentul prietenului meu.”

Ulterior adauga ca ar fi invatat, de fapt, sa se disocieze de propriul corp in timpul filmarilor cu Franco Zefirelli pentru „Dragoste fara sfarsit” cand avea numai 15 ani si filma scene de nuditate. 

Actrita declara ca multa vreme nu a procesat experienta ca fiind o agresiune sexuala, a negat ca i s-ar fi intamplat asa ceva. Gavin de Becker, specialistul in securitate care ii era angajat, i-a spus „acesta e un viol. Iar eu am spus: Nu sunt dispusa sa cred asta.”

Shields a declarat ca se simtea responsabila si chiar vinovata pentru agresiunea pe care a suferit-o: „atat am putut sa gandesc cu creierul de atunci. Este atat de cliseic incat e patetic. Am crezut ca, intr-un fel, poate am transmis un mesaj care a fost interpretat in acest mod. Am baut vin la cina, am urcat in camera. Eram atat de increzatoare.”

Actrita in varsta de 57 de ani se refera la faptul ca a fost puternic sexualizata in Hollywood inca din copilarie. Cand avea 11 ani, a aparut goala in filmul „Pretty Baby” din 1978 – care da titlul documentarului – si s-a sarutat cu Keith Carradine care momentul respectiva avea 29 de ani. La 15 ani, a aparut in alte doua filme, „Laguna Albastra” si „Dragoste fara sfarsit”, care includeau scene de nuditate si sex, precum si in reclamele pentru blugii Calvin Klein in care spunea: „Nu pun nimic intre mine si Calvin-ii mei”.

Ulterior, Shields spune ca i-a trimis o scrisoare agresorului ei, dar i-a fost respinsa: „Pur si simplu am ridicat din umeri si am spus: „Stii ce, refuz sa fiu o victima, pentru ca asta este ceva ce se intampla indiferent cine esti si indiferent de ceea ce crezi ca esti pregatit sau nu sa experimentezi. Am vrut sa sterg totul din mintea si din corpul meu si sa imi continui drumul. Iar sistemul in care lucram nu venise nici macar o data in intampinarea mea sa ma ajute. Asa ca a trebuit sa devin mai puternica pe cont propriu.”

Shields a discutat anterior in doua autobiografii faptul ca a fost sexualizata de la o varsta frageda. Dar este pentru prima data cand dezvaluie detalii despre acest incident dar si multe alte povesti despre familia ei.

Actrita spune in documentar si despre cum Randal Kleiser, regizorul „Laguna Albastra”, i-a construit in presa vremurilor o imagine conform careia ar fi ajuns in acelasi timp cu personajul ei din film la o maturitate sexuala: „Au vrut sa faca din asta un reality show. Au vrut sa vanda aparitia sexualitatii mele”.

Vorbind despre casatoria cu tenismenul Andre Agassi care a durat din 1997 pana in 1999, Shields compara atractia ei fata de acesta cu relatia pe care a avut-o cu mama ei, Teri, care i-a fost si manager si care ii controla orice miscare. Povesteste cum Agassi era macinat de gelozie cand o vedea pe micul ecran cu alti actori in „Friends” sau „Suddenly Susan”, o parte din certurile lor fiind documentate si in presa vremurilor.

La randul lui Agassi vorbeste despre mariajul lor in autobiografia lui.

Shields si prietenii ei descriu in detaliu si relatia pe care a avut-o cu mama ei care a decedat in 2012. 

In documentar apare si actrita Laura Linney, pe care Shields o cunoaste din copilarie, si povesteste cum ea si Brooke se ascundeau in intuneric cand mama ei venea acasa beata si nu ieseau de acolo pana nu lesina sau adormea. Se stie ca Teri Shields era dependenta de alcool iar fiica declara ca se simtea responsabila sa o mentina in viata. 

Intr-un interviu acordat Variety dupa proiectia documentarului, actrita a spus ca isi lua la revedere de la mama ei de fiecare data cand se imbata. Despre pierderea ei, a declarat ca „Nu-ti revii niciodata din pierderea unui parinte. Este un lucru de baza. Inveti sa ii aloci mereu un loc diferit in inima ta. Si stiam cum putea fi pentru ca am vazut-o cum era ca om, in interior. Si sunt trista ca nu reuseste sa vada acest film. Probabil ca se uita de undeva de sus si spune ‘nu am aparut indeajuns de mult pe ecran’.”

Nascuta in 1965 in Manhattan, New York, Brooke Shields avea pana la varsta de 16 ani unul dintre cele mai recognoscibile chipuri din lume. Majoritatea adolescentilor americani aveau postere cu ea pe pereti.

Shields a fost dusa de mama ei pe un platou de filmare cand avea numai 11 luni si a pus-o intr-o reclama la sapun. Ulterior, a semnat-o cu agenta Eileen Ford care a povestit cum si-a deschis divizia de modele copii doar pentru a o angaja pe Shields. Unul dintre primele ei roluri in lungmetraj a fost „Annie Hall” in regia lui Woody Allen dar secventele in care aparea au fost taiate la montaj.

Cand avea 10 ani, mama ei a pus-o sa pozeze nud pentru un fotograf din New York si i-a cedat acestuia drepturile de utilizare ale imaginilor. Mai tarziu s-au luptat in instanta sa le recupereze si au pierdut, justitia americana considerand contractul indeajuns pentru a-i permite fotografului sa publice imaginile. 

La varsta de 12 ani, a jucat o copila prostituata in controversatul „Pretty Baby” iar la 14 ani aparea in „Laguna Albastra” in rolul unei adolescente naufragiate care se indragosteste si intretine relatii sexuale cu varul ei. Un an mai tarziu, a devenit cel mai tanar model care a pozat pentru coperta Vogue si tot atunci a aparut in celebra reclama Calvin Klein in care imaginea ei era puternic sexualizata. In anii care au urmat a devenit una dintre cele mai faimoase si recognoscibile femei din Statele Unite.

La 18 ani a luat o pauza din cariera pentru a studia la Priceton, unde a absolvit cu o diploma de licenta in limbi straine. Ulterior a revenit la actorie in roluri minore, reusind sa bifeze un prim succes in randul criticilor cu aparitia in sitcomurile „Suddenly Susan” (1996-2000) pentru care a primit doua nominalizari la Globurile de Aur. A jucat in filme precum Wanda Nevada, Brenda Starr, Running Wild, The Seventh Floor sau, mai recent, a fost lansat pe Netflix comedia romantica „A Castle for Christmas”. In televiziune s-a remarcat in Nip/Tuck, Law & Order, Jane the Virgin sau That 70s Show.

Citește în continuare