Skip to content

(galerie foto) Noua colectie Schiaparelli Haute Couture de la Paris Fashion Week include tinute decorate cu capete de animale din blana falsa. Shalom Harlow, Irina Shayk si Naomi Campbell au purtat rochii cu un leu, un lup si un leopard de zapada.

Paris Couture Fashion Week a debutat cu un spectacol vizual pus in scena de Schiaparelli. Pentru noul sezon, designerul Daniel Roseberry a creat o noua prezentare a esteticii sale suprarealiste, tinutele fiind inspirate de Infernul lui Dante Alighieri.

Defilarea de moda a inclus supermodele precum Shalom Harlow, Irina Shayk si Naomi Campbell, care au purtat cele mai extravagante rochii ale noii colectii, decorate cu capete de animale realizate din spuma si blana falsa. 

Harlow a purtat rochia bustiera cu un leopard de zapada, bazata pe un model de arhiva din 1938 creat de Elsa Schiaparelli, in timp ce Irina Shayk a purtat rochia decorata cu un cap de leu, iar Naomi Campbell a prezentat o haina lunga cu un cap de lup pe umarul stang. 

Imediat dupa prezentare au aparut controverse pe retelele de socializare. In timp ce unii au laudat maiestria lui Roseberry, altii l-au criticat ca ar glorifica vanatoarea de trofee.

Roseberry si-a continuat directia creativa inceputa in sezoanele trecute cu rochii si piese negre spectaculoase, decorate cu acesorii si vopsea bronz si aurie. In anumite tinute au fost estompate limitele dintre dintre corpurile reale si obiectele inanimate.  

Defilarea a avut loc la Le Petit Palais din Paris unde ─asa cum se intampla la orice prezentare a unei case de moda importante ─ au fost numerosi invitati din Hollywood, cea mai spectaculoasa aparitie fiind marcata de cantareata americana Doja Cat care a aparut acoperita cu 30.000 de cristale Swarovski rosii.

Aparitia ei a fost rezultatul muncii lui Pat McGrath, unul dintre cei mai cunoscuti si influenti make-up artisti din industria modei, care a lucrat alaturi de o echipa numeroasa pentru a lipi manual cristalele pe corpul artistei. Intregul proces a durat 4 ore si 58 de minute.

Intr-un interviu acordat WWD inaintea prezentarii, Daniel Roseberry si-a justificat noile creatii ca fiind inspirate de fondatoarea casei de moda, Elsa Schiaparelli, si de relatia pe care aceasta a avut-o cu artisti suprarealisti precum Salvador Dalí.

„In 2023, suprarealismul este de fapt in calitatea fotorealista. Am lucrat cu un artist din Israel care a sculptat aceste creaturi de mana din spuma si rasina, si apoi le-a acoperit cu blana falsa, brodata, practic, si apoi totul este pictat de mana.”, a declarat designerul.

Despre inspiratia preluata de la Dante, Roseberry a clarificat ca nu este vorba despre infern in sensul satanic. In schimb, este o „poveste despre incercari, necazuri, indoieli si despre faptul ca trebuie sa experimentezi toate acestea pentru a ajunge in paradis.”

Noua colectie include piese mult mai purtabile si mai simple fata de prezentarile Schiaparelli din sezoanele trecute. Utilizeaza in continuare o estetica neo-baroca prin rochii cu coarne, chipuri si trunchiuri aurite, bustiere metalice si accesorii extravagante, inclusiv pantofi ale caror varfuri imita formele picioarelor, cu tot cu unghii vopsite cu oja. Monstrii si animalele periculoare sunt temele repetitive ale colectiei: de la lupi, leoparzi si lupi la forma unui sarpe negru care decoreaza tivul unei jachete de tuid.

Intre timp, Schiaparelli ramane unul dintre cele mai influente branduri ale momentului, cu o serie de aparitii spectaculoase pe covorul rosu inclusiv la Globurile de Aur prin Rihanna sau la Critics Choice Awards prin Julia Roberts. La acestea se adauga expozitia retrospectiva dedicata atat creatiilor Elsei Schiaparelli dar si ale lui Daniel Roseberry care au fost expuse din luna iunie 2022 si pana pe 22 ianuarie 2023 la Musée des Arts Décoratifs din Paris.

Citește în continuare