Skip to content

Muzeele pariaza de Super Bowl pe obiecte de arta dupa o traditie de un deceniu creata de un scriitor. Muzeul de Arta din Philadelphia si Muzeul de Arta Nelson-Atkins din Kansas City au un pariu special care vizeaza rezultatul jocului

Unul dintre cele mai asteptate momente din sport, Super Bowl, atrage si alte institutii, ca Muzeul de Arta din Philadelphia (PMA) si Muzeul de Arta Nelson-Atkins din Kansas City, care au un pariu special privind rezultatul jocului.

Ambele muzee vor urmari confruntarea Philadelphia Eagles cu Kansas City Chiefs, iar institutia cu echipa invinsa va imprumuta temporar o piesa din colectia permanenta castigatorului.

Potrivit publicatiei Hyperallergic, institutiile de arta nu au anuntat inca exact ce opere de arta sunt in joc.

„Au o colectie atat de remarcabila si vom fi incantati sa impartasim o parte din ea cu vizitatorii nostri. Il vom face sa se simta ca acasa in galeriile noastre si il vom expune cu mandrie Philly”, a spus Sasha Suda, directorul PMA.

„Muzeul din Philadelphia are atat de multe lucrari uimitoare si vor vedea cat de interesant va aparea imprumutul PMA in frumoasele noastre galerii. Nu ii vom lasa sa plece inainte ca ei sa poata gusta si gratarul nostru din Kansas City”, a declarat si Julián Zugazagoitia, directorul Muzeului de Arta Nelson-Atkins din Kansas City.

Traditia muzeelor de a acorda imprumuturi de arta pentru Super Bowl a inceput cu peste un deceniu in urma, cand scriitorul Tyler Green a venit cu ideea.

La acel moment, Muzeul de Arta din Indianapolis a imprumutat Muzeului de Arta din New Orleans lucrarea „The Fifth Plague of Egypt” (1800) a lui JMW Turner din secolul al XIX-lea.

„M-am gandit ca mi-ar placea sa vad mai multe muzee de arta coborand in tribune, ca sa spun asa, si sa faca parte din comunitatile lor intr-un mod mai implicat”, a spus Green pentru CNN in 2011, cand a inceput acest schimb cultural pe baza de Super Bowl.

Anul trecut, Biblioteca Huntington, Muzeul de Arta si Gradina Botanica din LA au pariat cu Muzeul de Arta din Cincinnati (CAM) pentru Super Bowl LVI. Cand Los Angeles Rams i-au invins pe Cincinnati Bengals cu 23-20, CAM a imprumutat lucrarea „Patience Serious” (1915) de Robert Henri.

La editia de anul acesta, pauza meciului inseamna un performance al Rihannei, un moment foarte asteptat de fanii din intreaga lume, aparitiile vedetei fiind limitate in ultimii ani datorita statului de mama si femeie de afaceri.

Super Bowl este meciul pentru castigarea campionatului National Football League (NFL), fotbalul american profesionist. Lansat in 1967, a devenit cel mai urmarit program de televiziune din Statele Unite ale Americii si este considerat o sarbatoare nationala.

Multe vedete din lumea muzicii au cantat in timpul ceremoniilor din pauza meciului. Drepturile de televizare ale Super Bowl-ului sunt detinute in fiecare an de o singura televiziune importanta (in prezent, NBC), iar difuzarea anuala este faimoasa datorita faptului ca este cea mai scumpa publicitate din an.

In 2020, 30 de secunde de publicitate au costat 5.6 milioane de dolari, conform informatiilor aparute in presa. Tot in aceasta editie, Shakira si Jennifer Lopez au intretinut pauza Super Bowl, care a fost urmarita de nu mai putin de 104 milioane de oameni.

Citește în continuare

Fragment carte. Anca  Mizumschi. Cei care cumpără stele

Anca Mizumschi este scriitoare, eseistă, public speaker, realizatoare de emisiuni culturale. Începând cu 1993, anul debutul ei în volum, a publicat: Est (1993), Opera Capitală (1995), Poze cu zimți (2008), Anca lui Noe (2009), Versouri (2010), În moalele cerului (2012) și Țara mea suspendată (2018).…

Citeste mai mult