Skip to content

Acum puteti vedea pe HBO Max, A spy among friends cu Guy Pearce si Damian Lewis, un serial care a fost filmat si in Romania. Bucurestiul  a fost folosit pentru locatiile care ilustreaza Beirutul, Moscova, Viena si Berlin (imagini exclusive)

Foto: Adi Marineci
Foto Profimedia

HBO Max are acum online productia A spy among friends, despre spionul dublu (britanic – rus) Kim Philby care s-a filmat si in Romania.

Filmul cu Guy Pearce (in rolul lui Kim) si Damian Lewis (in rolul prietenului lui, spionul Nicholas Elliott ), se invarte in jurul fugii lui Philby din Beirut, in 1963, sub narile tremurande ale MI6. Preludiul evadarii sale a fost un interogatoriu de patru zile din partea vechiului sau prieten si coleg din Serviciul Secret de Informatii, Nicholas Elliot. In aceasta poveste, atat MI5, cat si KGB-ul isi indreapta lumina reflectoarelor spre misterioasa lor prietenie, cu motivele aparent neexplorate si aliante nefondate.

Este o mini serie in 6 episoade in care Romania a fost folosita pentru locatiile care ilustreaza Beirutul, Moscova, Viena si  Berlin. Filmarile in Bucuresti s-au realizat in primavara anului trecut, de productia locala ocupandu-se Alien Films Entertainment

foto exclusiv/urban.ro Diana Iurkiewicz

Fotograf: Adi Marineci
Copyright: © Sony Pictures Television

 E frumos sa descoperiti in film locuri din Bucuresti, chiar daca unele ne intristeaza – balconul unde are loc o intalnire cheie pentru poveste  e in realitate o cladire din spatele spitalului Coltea in zona Histro Botev, iar imaginea cladirilor daramate si parasite care pot sugera Beirutul anilor 40, arata de fapt degradarea unor cladiri minunate din Bucuresti.

Pe de alta parte, sunt cladiri din zona Piata Sfantu Gheorghe care arata ca Viena sau Berlin, iar amuzant pentru orice bucurestean e felul in care e folosita cladirea de la Sala Palatului – care in film este un minister din Moscova care are si oficiul de pasapoarte, unde i se face pasaport rusesc lui Philby.

Versatilitatea arhitecturala a Bucurestiului arata inca o data cat de util ar putea fi in productia de filme straine si ce multe avantaje ar putea avea si industria de cinema, dar si economia noastra daca autoritatile ar intelege sa le ofere facilitati fiscale producatorilor de film, asa cum se intampla cu tarile vecine.

Revenind la filmul pe care-l vedeti pe HBO, el este inspirat din fapte reale, cu o dramatizare care se bazeaza pe cartea din 2015 a lui Ben Macintyre.

 Alexander Cary (care a scris cateva episoade din Homeland) a transformat povestea intr-un colaj dadaist care se intinde pana la Blitz si mai departe, pana la Viena in 1934.

Serialul are ca rama, in esenta, trei interogatorii care se intrepatrund: intre Philby si Elliott, intre Philby si supraveghetorul sau sovietic Serghei (Karel Roden) si, cel mai interesant, intre Elliott si o doamna Taylor (Anna Maxwell Martin), un agent MI5 care se ocupa de interogatoriu. De fiecare data cand se pune o intrebare, un portal se deschide si intriga se topeste in amintiri.

In viata reala, Kim Philby a locuit in ultimii ani in Rusia, iar in urma 12 ani la Moscova a fost o expozitie in onoarea sa, el fiind decorat de statul rus pentru serviciile pe care le-a adus comunistilor.

Mai jos imagini cu Kim si sotia sa, Rufina Pukhova.

Mini seria in 6 episoare, A spy among friends, care fictionalizeaza faptele reale din viata lui Kim Philby poate fi vazuta pe HBO Max.

foto Profimedia

Citește în continuare