Skip to content

Printul si Printesa de Wales, aparitii superbe la Premiile BAFTA 2023. Filmul „All Quiet on the Western Front”, marele castigator al serii cu 7 trofee. Cate Blanchett si Austin Butler, premiati pentru actorie. Galerie foto cu aparitiile pe covorul rosu.

„All Quiet on the Western Front” a dominat duminica seara, la Londra, ceremonia de decernare a premiilor BAFTA 2023, cu un numar record de sapte victorii, printre care „cel mai bun regizor”, „cel mai bun film al anului” si „cel mai bun film strain”. 

Lungmetrajul regizat de Edward Berger avea 14 nominalizari inaintea galei BAFTA insa presa de specialitate din Hollywood se astepta sa castige „The Banshees Of Inisherin” sau “Everything Everywhere All At Once” care aveau cate 10 nominalizari fiecare si sunt favorite in cursa pentru Oscar 2023.

Cele sapte trofee obtinute de „All Quiet on the Western Front” (Nimic nou pe frontul de vest) au transformat filmul in cel mai premiat lungmetraj intr-o limba straina (care nu este engleza) din istoria BAFTA. Precedentul record era detinut de filmul „Cinema Paradiso” din 1988, care a castigat cinci trofee.

Alegerea filmului „Nimic nou pe frontul de vest” – care poate fi urmarit pe Netflix – este o surpriza daca se tine cont de faptul ca dialogurile actorilor sunt numai germana si franceza. Filmul regizat de Edward Berger are actiunea plasata in ultimele zile ale primului razboi mondial si urmareste viata unui soldat german care spera sa devina un erou dar abia se straduieste sa ramana in viata.

„The Banshees Of Inisherin” a obtinut al doilea cel mai mare numar de premii ale serii, inclusiv la ambele categorii de actori in rol secundar, cu victorii pentru Barry Keoghan si Kerry Condon. Victoria lui Condon a creat si un moment tensionat cand pe scena a fost anuntat in mod eronat numele actritei Carey Mulligan drept castigatoare, ulterior fiind rectificata informatia.

Scenaristul si regizorul Martin Mcdonagh a castigat, de asemenea, trofee pentru cel mai bun scenariu original si cel mai bun film britanic, desi remarca sa la adresa producatorului Searchlight – cand a glumit ca a obtinut un premiu pentru scenariu fara niciun comentariu din partea studioului producator – a starnit un raspuns mixt din partea publicului, unii dintre ei percepand comentariul ca fiind arogant. Regizorul a precizat rapid ca nu vorbea serios, spunand „glumesc, glumesc”.

Cele mai importante premii de interpretare ale serii au revenit lui Cate Blanchett si Austin Butler pentru rolurile lor respective in „Tár” si „Elvis”. 

In timp ce victoria lui Blanchett era de asteptat, fiind favorita si in cursa pentru Oscar si pentru toate celelalte premii importante acordate anul acesta, gala BAFTA 2023 a fost dezamagitoare pentru „Tár”, scenaristul si regizorul Todd Field pierzand la categoriile „Cel mai bun scenariu original” si „Cel mai bun regizor”. 

Premiul obtinut de Austin Butler a fost de asemenea o surpriza, Brendan Fraser si Colin Farrell erau amandoi favoriti inaintea lui la castigarea trofeului pentru cel mai bun actor in rol principal. Prestatia lui Butler in rolul lui Elvis Presley a fost apreciata de cineastii britanici iar filmul „Elvis” a castigat alte trei premii: Cel mai bun machiaj si coafura, Cea mai buna distributie si Cele mai bune costume. Creatoarea de costume Catherine Martin nu a putut participa, asa ca sotul ei si regizorul „Elvis”, Baz Luhrmann, a acceptat trofeul in numele ei.

Ceremonia, care a avut loc la Royal Festival Hall din Londra, a fost prezentata de actorul Richard E. Grant si i-a avut ca invitati de onoare pe Printul si Printesa de Wales in calitate de patroni ai galei BAFTA.

Gala BAFTA 2023 i-a adus mai multe omagii Reginei Elisabeta a II-a care a murit in septembrie anul trecut, incepand cu mesajul transmis in deschiderea evenimentului de Krishnendu Majumdar, presedinta BAFTA. A continuat cu un moment de doua minute sustinut de actrita Helen Mirren, care a interpretat rolul reginei in „The Queen”, prestatie care i-a adus un trofeu BAFTA, un premiu Oscar si a inspirat aparitia serialului „The Crown”.

In public si pe covorul rosu s-au aflat Printul William si sotia sa, Printesa de Wales. William este presedinte al BAFTA, un rol onorific pe care l-a mostenit in 2010 de la bunica lui, regretata regina. Asa cum a obisnuit, Kate Middleton a avut una dintre cele mai spectaculoase aparitii ale serii intr-o rochie alba cu un umar dezgolit si manusi negre, lungi, de opera. Contrastul de alb si negru, accesorizat cu cercei supradimensionati si o geanta tip plic, neagra, au creat o tinuta de o eleganta atemporala.

In public s-au aflat atat actorii, regizorii si cineastii nominalizati dar si invitati precum Eddie Redmayne, Jamie Lee Curtis, Angel Bassett, Patrick Stewart, Emma Thompson, Lily James si Michelle Yeoh. 

Mai jos veti gasi lista completa a castigatorilor si o galerie foto cu aparitiile memorabile de pe covorul rosu.

LEADING ACTOR – Austin Butler – “Elvis”

LEADING ACTRESS – Cate Blanchett – “Tár”

BEST FILM – “All Quiet On The Western Front” – Malte Grunert

DIRECTOR – “All Quiet On The Western Front” – Edward Berger

ADAPTED SCREENPLAY – “All Quiet On The Western Front” – Edward Berger, Lesley Paterson, Ian Stokell

SUPPORTING ACTRESS – Kerry Condon – “The Banshees Of Inisherin”

SUPPORTING ACTOR – Barry Keoghan – “The Banshees Of Inisherin”

FILM NOT IN THE ENGLISH LANGUAGE – “All Quiet On The Western Front” – Edward Berger, Malte Grunert

CINEMATOGRAPHY – “All Quiet On The Western Front” – James Friend

ORIGINAL SCORE – “All Quiet On The Western Front” – Volker Bertelmann

SOUND – “All Quiet On The Western Front” – Lars Ginzsel, Frank Kruse, Viktor Prášil, Markus Stemler

CASTING – “Elvis” – Nikki Barrett, Denise Chamian

EDITING – “Everything Everywhere All At Once” – Paul Rogers

OUTSTANDING DEBUT BY A BRITISH WRITER, DIRECTOR OR PRODUCER – “Aftersun” – Charlotte Wells (Writer/director)

ANIMATED FILM – “Guillermo Del Toro’s Pinocchio” – Guillermo Del Toro

ORIGINAL SCREENPLAY – “The Banshees Of Inisherin” – Martin Mcdonagh

SPECIAL VISUAL EFFECTS – “Avatar: The Way Of Water”

DOCUMENTARY – “Navalny” – Daniel Roher, Diane Becker, Shane Boris, Melanie Miller, Odessa Rae

COSTUME DESIGN – “Elvis” – Catherine Martin

BRITISH SHORT FILM – “An Irish Goodbye” – Tom Berkeley, Ross White

BRITISH SHORT ANIMATION – “The Boy, The Mole, The Fox And The Horse” – Peter Baynton, Charlie Mackesy, Cara Speller, Hannah Minghella

OUTSTANDING BRITISH FILM – “The Banshees Of Inisherin” – Martin Mcdonagh, Graham Broadbent, Pete Czernin

PRODUCTION DESIGN – “Babylon” – Florencia Martin, Anthony Carlino

MAKE UP & HAIR – “Elvis” – Jason Baird, Mark Coulier, Louise Coulston, Shane Thomas

EE RISING STAR AWARD – Emma Mackey

Citește în continuare