Skip to content

Clasamentul celor mai bine platiti artisti in 2022, condus de Genesis, Sting, The Rolling Stones (muzica) si Tyler Perry, James Cameron si Brad Pitt (film). Taylor Swift este singura femeie din top 10.

Forbes a publicat clasamentul anual al celor mai bine platiti artisti din industria divertismentului. O scurta analiza a topului dezvaluie un aspect esential legat de viata post-pandemica: publicul prefera brandurile vechi in care au incredere si pe care le urmaresc de zeci de ani.

In ceea ce priveste industria muzicala, Taylor Swift, The Rolling Stones si Bad Bunny se numara printre cei mai bine platiti artisti in 2022.

In mod surprinzator, clasamentul este condus de trupa Genesis cu 230 de milioane de dolari castigati pe parcursul anului 2022. 

In septembrie, pionierii muzicii rock progresive si-au vandut drepturile de autor asupra catalogului lor muzical pentru 300 de milioane de dolari catre Concord Music Group. Tranzactia a cuprins atat muzica inregistrata de grup dar si creatiile solo ale lui Phil Collins – inclusiv melodia de succes „In The Air Tonight” – dar si ale colegilor de trupa Tony Banks si Mike Rutherford. La aceasta suma spectaculoasa s-au adaugat veniturile obtinute din turnee si drepturi de autor pe parcursul celor 12 luni.

Collins a sustinut in martie 2022 ultimul concert alaturi de Genesis care a marcat retragerea lui din muzica. Artistul a suferit numeroase probleme de sanatate in ultimii ani, inclusiv luxarea vertebrelor de la gat in 2007, care i-a cauzat leziuni ale nervilor mainilor. Din 2015 a folosit un baston, iar din acest motiv, nu a mai putut bate la tobe. Phill Collins a ramas vocalistul trupei, sustinand concertele stand pe scaun.

Pe locul al doilea se afla Sting cu incasari de 210 milioane de dolari. Fostul lider al trupei Police, castigator a 17 premii Grammy si cunoscut pentru hituri precum „Every Breath You Take” si „Roxanne”, a incasat 300 de milioane de dolari pentru vanzarea catalogului sau muzical catre Universal Music Group in luna februarie a anului trecut. Diferenta intre pretul achizitiei si incasarile lui se datoreaza taxelor si impozitelor.

Sting a cantat anul trecut si in Romania printr-un concert organizat de Emagic la Sala Polivalenta din Cluj-Napoca.

In continuare clasamentul este dominat de creatori si producatori de film si televiziune. 

Tyler Perry — singurul miliardar din lista, cu o avere estimata la un miliard de dolari — a castigat anul trecut 175 milioane de dolari din activitatea de actor, regizor, scenarist si producator. Cineastul se afla pentru al doilea an in topul Forbes al celor mai bine platiti artisti, veniturile lui provin din filmele profitabile in care apare si pe care le finanteaza, din studiourile de televiziune pe care le detine in Atlanta si din emisiunile sale de la BET TV.

Locul al patrulea este detinut de Trey Parker si Matt Stone cu venituri de 160 de milioane de dolari.

Echipa din spatele fenomenului „South Park” a avut un an de succes prin castigurile obtinute din contractul pe care l-au semnat cu HBO Max dar si prin si musicalul „Book of Mormon”, unul dintre cele mai de succes spectacole din ultimele decenii. Cea mai mare parte a sumei castigate de ei provine din contractul lor cu Paramount, semnat in 2021, care le garanteaza venituri de 935 de milioane de dolari pe o perioada de sase ani.

Tot din sectorul desenelor animate provin si James L. Brooks si Matt Groening care au castigat 105 milioane de dolari anul trecut.

Ii cunoasteti drept creatorii „The Simpsons”, cel mai longeviv serial de animatie din istorie. Veniturile lor provin atat din difuzarile episoadelor cu celebra familie de omuleti galbeni dar si din acordul semnat cu Disney+ dupa ce FX a vandut toate cele 30 de sezoane „The Simpsons” catre gigantul media in aprilie 2019. Disney a achizitionat Fox pentru aproximativ 52 de miliarde de dolari.

Brad Pitt detine locul al saselea in clasament cu 100 de milioane de dolari castigati, dupa taxe, in 2022.

Veniturile lui Pitt au provenit din vanzarea companiei sale de productie Plan B care a avut loc in luna decembrie si i-a adus actorului o suma estimata la 113 milioane de dolari. Plan B a devenit un brand puternic in Hollywood dupa ce a produs trei filme castigatoare la Oscar: „Moonlight”, „Years A Slave” si „The Departed” al lui Martin Scorsese.

Pitt a mai castigat aproximativ 30 de milioane de dolari din roluri in „Bullet Train” (Trenul asasinilor), „Babylon” si „The Lost City”.

Pe locul al saptelea se afla trupa The Rolling Stones cu venituri de 98 de milioane de dolari. 

Suma provine din turneul mondial sustinut anul trecut care a vandut cumulat bilete in valoare de 136 de milioane de dolari. Pe langa turneu s-au adaugat si banii proveniti din drepturile de autor pentru inregistrarile difuzate la radio, in reclame, la TV si pe platformele de streaming. Site-ul Pollstar estimeaza ca Mick Jagger, Keith Richards si echipa lor au incasat peste 8,5 milioane de dolari pe seara in cadrul unui turneu desfasurat in 15 orase din Europa vara trecuta. Suma ii transforma in cei mai bine platiti muzicieni in viata.

Infiintat in 1962 la Londra, grupul britanic a lansat 30 albume de studio, care au fost vandute in peste 240 de milioane de exemplare pe plan mondial. „Their Satanic Majesties Request” (1967), „Beggars Banquet” (1968), „Let It Bleed” (1969), „Sticky Fingers” (1971), „Exile on Main St” (1972), „It’s Only Rock ‘n Roll” (1974), „Tattoo You” (1981), „Steel Wheels” (1989), „Voodoo Lounge” (1994) si „Bridges to Babylon” (1997) sunt printre cele mai cunoscute albume ale trupei. Grupul britanic a fost inclus in Rock and Roll Hall of Fame in 1989.

Rolling Stones a deschis in urma cu doi ani si primul magazin dedicat fanilor, unde se gasesc haine, masti cu grafica formatiei, ochelari de soare, dar si colectia de discuri a acestora.

James Cameron a castigat 95 de milioane de dolari anul trecut iar pentru 2023 se estimeaza ca va fi cel mai bine platit artist din lume dupa ce noul film „Avatar: Calea Apei” a devenit zilele trecute al treilea cel mai bine vandut lungmetraj din istoria cinematografiei.

Potrivit Forbes, specialistii din Hollywood sustin ca suma provine din contractul special pe care cineastul l-a semnat cu Disney care ii aduce anumite bonusuri pentru depasirea anumitor praguri de incasari. Este posibil ca incasarile lui sa fie, de fapt, mai mari. Intre timp, Cameron lucreaza la urmatoarele trei filme „Avatar”, al treilea fiind programat pentru lansare pe 20 decembrie 2024 iar al patrulea si la cincilea vor aparea la doi ani distanta unul de altul, in 2026 si 2028.

Taylor Swift ocupa locul al noualea pe lista, totalizand venituri de 92 de milioane de dolari.

Desi nu a concertat in 2022 – avand un turneu programat pentru anul acesta care o va ajuta sa se mentina in clasamentul Forbes si la finalul lui 2023 – Swift este singurul artist din clasament care a obtinut banii strict din noile melodii si albume lansate. Ea este si singura femeie prezenta in top.

Pe de o parte, a lansat in luna octombrie albumul „Midnights”, unul dintre cele mai bine vandute discuri ale anului – Swift a devenit prima artista din istorie care a ocupat primele zece locuri in topul Billboard Hot 100 – dar in acelasi timp a pus in vanzare si biletele pentru turneul ‘Eras’. Peste 14 milioane de fani fideli au incercat sa cumpere bilete pentru concertele ei, reusind sa blocheze site-ul Ticketmaster si sa creeze un scandal legat preturile dinamice ale biletelor (preturi care cresc in functie de cerere) care a fost dezbatut inclusiv in senatul american.

Pentru cantareata de 33 de ani este a sasea oara cand se afla pe lista celor mai mari castiguri, dupa ce a mai ocupat primul loc in 2019.

Clasamentul este completat de rapperul portorican Bad Bunny cu incasari de 88 de milioane de dolari, dupa taxe.

Declarat unul dintre cei mai ascultati si premiati artisti din 2022 – albumul „Un Verano Sin Ti” s-a aflat pe primul loc in majoritatea clasamentelor de difuzari si streaming la finalul anului – Bad Bunny a obtinut venituri si din doua turnee: „El Último Tour Del Mundo” si „The World’s Hottest Tour”, in care a cantat pe cele mai mari stadioane existente. Acestora li se adauga aparitia in filmul „Bullet Train” alaturi de Brad Pitt si contracte de sponsorizari cu Adidas, Cheetos si Corona.

In total, artistii din topul intocmit de Forbes au castigat anul trecut peste 1,3 miliarde de dolari impreuna. Numai trei dintre ei s-au regasit si pe listele de anul trecut: Tyler Perry si creatorii South Park, Trey Parker si Matt Stone.

Citește în continuare