Skip to content

Dupa 30 de ani de la lansarea proiectului, Yoko Ono a primit cadou de la fiul sau un „copac al dorintelor” virtual pentru aniversarea de 90 de ani. Publicul este incurajat sa planteze si copaci adevarati in onoarea ei

Sean Ono Lennon, fiul artistilor John Lennon si Yoko Ono, a lansat un website prin care publicul din intreaga lumea poate lasa un mesaj aniversar pentru mama sa, care a implinit 90 de ani. Website-ul este un copac al dorintelor, unde deja au lasat mesaje  Ringo Starr, Elton John si sotul sau, David Furnish; Julian Lennon, fiul lui John cu prima sa sotie, Cynthia; starul Oasis, Liam Gallagher si fotografa Annie Leibovitz, printre altii.

„Copacul dorintelor” virtual marcheaza implinirea a 90 de ani a mamei sale si incurajeaza oamenii sa planteze copaci adevarati in onoarea ei, pe website fiind disponibila o redirectionare catre un ONG care se ocupa cu plantarea copacilor. Pana acum, aproximativ 13.000 de copaci au fost finantati, iar Yoko a primit peste 6000 de mesaje, pe care le puteti citi in formatul virtual creat de Sean Ono Lennon.

De cand si-a creat prima instalatie de copaci ai dorintelor in 1996, Ono a strans aproape 2 milioane de dorinte de la peste 200 de copaci din 35 de tari, dupa cum informeaza The Guardian. Oamenii sunt invitati sa scrie urari personale de pace si sa le lege de o ramura.

Toate dorintele care sunt lasate de public in copacii ganditi de aceasta vor fi ingropate apoi la baza instalatiei “Imagine Peace Tower”, aflat pe insula Videy, in apropiere de Reykjavík, Islanda.

Turnul a fost conceput de Yoko Ono, in memoria sotului sau John Lenon. Este format dintr-un turn inalt de lumina, proiectat dintr-un monument din piatra alba. Pe monument a fost sculptat mesajul “Imagine peace”, in 24 de limbi.

„Pe cand eram copil in Japonia, ma duceam la un templu si scriam o dorinta pe o bucata de hartie subtire si o legam in jurul crengii unui copac. De la distanta, dorintele aratau ca niste flori albe inflorite”, a spus ea, citata de publicatia The Guardian.

Website-ul unde se pot scrie mesaje si sprijini plantarea de copaci adevarati este www.wishtreeforyokoono.com.

Despre instalatia virtuala creata, Sean One Lennon a spus „Mama mea este o fiinta care imbratiseaza copaci. Daca trecem vreodata pe langa un copac de orice semnificatie, ea se opreste inevitabil si imbratiseaza copacul cu un entuziasm incredibil”, povesteste Sean pentru The Guardian.

Yoko Ono, nascuta la Tokyo pe 18 februarie 1933, a intrat in lumea artei in anii 1960. De atunci, a creat muzica, a jucat in specatocel de teatru, a scris poezii si s-a implicat in lumea filmului.

Aceasta a fost casatorita cu John Lennon din 1969 pana in  8 decembrie 1980, cand muzicianul a fost impuscat mortal pe strada in fata apartamentului din New York al cuplului.

In anul 2020, la 80 de ani de la nasterea lui John Lennon, o colectie speciala curatoriata de Yoko Ono a fost creata.

36 de piese alese de Yoko Ono, vaduva lui John Lennon si de fiul acestora, Sean Lennon, au fost incluse pe albumul „Gimme Some Truth: The Ultimate Mixes”, un cadou aniversar pentru fanii artistului.

Citește în continuare