Skip to content

In Arabia Saudita va fi construit primul oras zgarie-nori complet imersiv. Va fi inconjurat de un cub cu ecrane pe care vor fi proiectate imagini cu diferite conditii meteorologice sau animatii fantastice.

Guvernul Arabiei Saudite a anuntat planurile pentru o mega-constructie de 400 de metri inaltime care va lua forma unui cub si va fi ridicata in Murabba, un viitor cartier din Riad, cel mai mare oras si capitala statului din Peninsula Arabica.

Constructia va fi denumita Mukaab si va fi compusa din mai multe structuri care vor avea roluri diferite. In centrul ei se va afla un turn cu o arhitectura futurista, inconjurat de un paravan de panouri digitale prin care se vor putea proiecte imagini cu diferite conditii meteorologice, cat si animatii fantastice precum dragoni zburatori, pietre suspendate in aer si aeronave spatiale, devenind astfel prima cladire imersiva din lume. 

Mukaab marcheaza primii pasi catre un oras al viitorului, orientat catre confort si acces nelimitat la toate facilitatile unei vieti moderne. Murabba, cartierul in care va fi construit acest zgarie-nori va extinde orasul cu 19 kilometri de cladiri moderne si luxoase. 

Reprezentantii guvernului saudit au declarat ca proiectul va desemna ”noua fata a Riadului”, iar Mukaab va deveni viitorul centru cultural si turistic al capitalei. Va deveni cea mai inalta constructie din oras dar si cea mai lata cladire din lume, cu 400 de metri latime, dupa cum a anunatat recent Mohammed bin Salman, printul mostenitor al Arabiei Saudite si primul ministru al guvernului.

Constructia in forma de cub va fi suficient de mare pentru a cuprinde 20 de cladiri ca Empire State   din New York. Va fi acoperita cu o fatada compusa din forme triangulare suprapuse si este inspirata din stilul arhitectural Najdi, specific constructiilor arabe din modernitatea timpurie. In cele patru colturi ale cubului, pornind de la baza si pana la acoperis, vor fi amplasate gradini suspendate care vor asigura purificarea aerului si in acelasi timp vor deveni un sistem natural de filtrare al particulelor de praf. 

Constructia va gazdui peste doua milioane de metri patrati de spatii dedicate magazinelor si sectorului comercial, atractiilor turistice si culturale. Centrul structurii va fi ocupat de un atrium de aproape 385 de metri inaltime cu un turn in forma de spirala.

Viitorul complex arhitectural va include peste 100.000 de locuinte rezidentiale, 9.000 de camere de hotel, mai bine de 980.000 de metri patrati de magazine si restaurante si 1,4 milioane de metri patrati de spatii pentru birouri. Printre acestea, se vor afla 80 de sali de spectacol, divertisment si cultura, o universitate de design, un muzeu si un teatru multidisciplinar imersiv. 

Pentru constructie in sine s-a alocat o suma de 584 de miliarde de euro iar potrivit guvernului saudit, proiectul va fi finalizat la 7 ani dupa deschiderea santierului, adica in 2030. 

Constructia si viitorul cartier din Riad fac parte din Saudi Vision 2023, o serie de mega-proiecte care se afla in dezvoltare in Arabia Saudita. Scopul principal este diversificarea economiei si crearea unor surse de venit pe termen lung. 

Proiectele sunt finantate de un Fond Public de Investitii si sunt aprobate prin decizia guvernului. Unul dintre cele mai controversate proiecte fiind si orasul orizontal Neom care se intinde pe o lungime de 170 de kilometri. Va invitam sa descoperiti mai multe la articolul de mai jos.