Skip to content

Ghidul Michelin i-a retras o stea din cele trei celui mai bun bucatar din lume, Guy Savoy. Dupa sinuciderea de acum 20 de ani a unui chef la aflarea unei asemenea vesti, Guy Savoy a fost sunat personal de reprezentatii Ghidului ca sa i se transmita vestea.

Lui Guy Savoy, care este recunoscut drept „cel mai bun bucatar din lume”, i-a fost retrasa o stea Michelin la un restaurant din Paris.

In varsta de 69 de ani, acesta detinea din 2002 statutul de trei stele Michelin pentru restaurantul sau Monnaie de Paris, care are vedere spre Sena si are o versiune sora in Caesars Palace, Las Vegas.

In noiembrie Savoy a fost desemnat cel mai bun bucatar din lume pentru al saselea an consecutiv de catre La Liste, care reuneste mii de recenzii din intreaga lume.

Faima lui Savoy merge dincolo de bucatarie, fiind un ambasador al „art de vivre” francez si si-a imprumutat vocea pentru versiunea franceza a filmului Pixar „Ratatouille”.

Dar acest lucru nu a impiedicat Michelin sa retrogradeze localul sau la doua stele in cea mai recenta editie a clasificarii restaurantelor, care va fi publicata lunea viitoare.

Acelasi lucru s-a intamplat si in cazul restaurantului specializat fructe de mare de lux al lui Christopher Coutanceau din La Rochelle.

Seful Ghidului Michelin, Gwendal Poullennec, a declarant pentru agentia France Presse: „Acestea sunt restaurante exceptionale, asa ca va puteti imagina ca aceste decizii sunt luate cu atentie, sustinute de numeroasele vizite ale inspectorilor nostri de-a lungul anului. Motivele nu sunt facute publice si sunt comunicate doar bucatarilor implicati. Pentru astfel de decizii importante, nu includem doar inspectori francezi, ci si unii din alte tari’.

Masura de retrogradare a restaurantelor este intotdeauna extrem de controversata, mai ales de la sinuciderea, in urma cu 20 de ani, a lui Bernard Loiseau – un prieten apropiat al lui Savoy – dupa ce restaurantul sau a pierdut o stea.

Exista si chefi care au protestat pe cale legala pentru deciziile reprezentantilor ghidului Michelin. Un bucatar, Marc Veyrat, a actionat fara succes ghidul in instanta in 2019, dupa ce i s-a retras o stea – el a declarat ca nu a mai vrut sa vada niciodata un inspector Michelin in restaurantele sale.

De asemenea, aproximativ 20 de restaurante franceze au fost retrogradate de la doua la o stea in ultima editie a ghidului, asta si pentru ca ghidul nu mai facuse nicio retrogradare din 2019, ca urmare a dificultatilor provocate de pandemia Covid-19.

Aceste dificultati au continuat, restaurantele confruntandu-se cu lipsa de personal si, in ultimul an, cu cresterea preturilor. Ghidul spune ca retrogradarile sunt acum necesare daca vrea sa ramana relevant pe piata evaluarilor restaurantelor.

Citește în continuare