Skip to content

Gabor Mate i-a spus printului Harry ca e posibil sa aiba ADHD. Psihologul si ducele de Sussex s-au aflat aseara intr-un dialog despre trauma si educatie, inspirat de cartea sa biografica, Spare

Ieri seara, printul Harry s-a aflat intr-un dialog cu psihologul clinician Gabor Mate despre trauma si marturisirile sale controversate din cartea de memorii Spare/ Rezzerva.

Dialogul desfasurat online cu access global, contra cost, a facut parte din campania de promovare a cartii, dar si din recuperarea imaginii afectate destul de acuzatiile din carte (multi cititori spun ca nu este etic fata de familie sa-ti speli rufele in public, cu atat mai mult cu cat protagonistul este reprezentantul unei Casei Regale, si nici moral sa dezvalui nume si activitati ale unor persoane care nu au fost informate ca viata lor privata va devein publica – cum e cazul tinerei cu care Harry a facut prima data dragoste)

Evenimentul a fost gazduitde Penguin Random House, care a publicat cartea de memorii a lui Harry, Spare, la inceputul anului.

In intalnire Harry a marturisit ca a ajuns sa exploreze toate resedintele regale in copilarie, activitate pe care a descris-o ca fiind o „aventura”, jin cautarea unor pasaje secrete ca in desenele animate, pasaje pe care nu le-a descoperit.

Harry a explicat cum a simtit ca sotia sa, Meghan, l-a „salvat” si s-a intors la momentul in care si-a pierdut cumpatul cu ea. El a dezvaluit ca a avut nevoie de „impotrivirea” si de intrebarile ei daca acest lucru reflecta modul in care a fost crescut. Fara sa vrea sa se scuze, el a recunoscut ca a simtit ca intrebarea a fost un „moment de iluminare”.

El a explicat, de asemenea, „cursul intensiv” pe care l-a primit pentru a intelege rasismul, observand modul in care Meghan a fost tratata in timp ce se afla in Regatul Unit, spunand ca rasismul nu a afectat doar o persoana, ci a fost, de asemenea, o „plaga” pentru societate. Ducele a facut referire si la propriile sale greseli, dar a spus ca este „recunoscator” ca a putut invata din ele si sa abordeze „prejudecatile inconstiente” pe care le purta.

Printul Harry s-a intors si la destainuirile despre consumul de droguri, cocaina si marijuana. Vorbind despre experientele sale cu diferite droguri, Harry a spus ca, in timp ce cocaina nu i-a facut „nimic”, a avut o experienta mai pozitiva cu marijuana. „Marijuana este diferita, asta chiar m-a ajutat cu adevarat”, a impartasit el.

In timpul discutiei, Gabor Mate a emis o teorie conform careia Harry ar putea avea ADHD, lucru pe care printul a spus ca l-ar putea analiza. Gabor s-a grabit sa precizeze ca nu considera ca aceasta este o „boala”, ci mai degraba o reactie la faptul ca Harry a crescut intr-un „mediu anormal”.

De asemenea, el s-a destainuit despre „micile crize” de depresie prin care a trecut si a spus ca a fost „recunoscator” pentru aceasta experienta, deoarece i-a permis sa puna accentul pe altii care treceau prin sentimente similare.

Ca o scuza pentru toate iesirile din normele etichetei regale, parte marturisite in carte, Harry a recunoscut ca intotdeauna s-a simtit „diferit” fata de toti ceilalti membri ai familiei regale, lucru pe care crede ca l-a simtit si raposata sa mama. El a explicat cum, atunci cand a incercat sa isi largeasca orizonturile, a primit mereu mesajul ca ar trebui, in schimb, sa se intoarca in randul familiei si sa faca ceea ce se astepta de la el.

De asemenea, a reflectat asupra „eliberarii” si a explicat ca s-a simtit minunat. Anterior daduse impresia ca era fericit, cand nu era asa.

El a spus ca faptul ca a scapat de mediul regal inseamna ca Archie si Lilibet, copii lui, vor putea prospera intr-un mod in care nu ar fi facut-o daca ar fi ramas in cadrul familiei regale. Desi Gabor nu a fost de acord cu el, Harry a completat ca a avut o „copilarie fericita”.

Intr-un moment emotionant, Harry a spus ca nu a vrut sa transmita „traume sau experiente negative” copiilor sai, Archie si Lilibet, afirmand ca intentioneaza sa ii „inabuse cu dragoste” pentru a fi altfel decat modul in care a fost crescut.

Harry a fost intrebat despre stilul sau parental atunci cand Gabor a mentionat lipsa „atingerilor” in cadrul familiei regale, subliniind cum raposata regina il intampina pe printul Charles, pe atunci in varsta de cinci ani, cu o strangere de mana ori de cate ori se intorcea dintr-un turneu regal, in loc de o imbratisare.

Ducele a impartasit reticenta sa de a incerca terapia, deoarece s-a temut intotdeauna de modul in care aceasta ar putea avea un impact asupra amintirilor sale despre regretata sa mama, Printesa Diana. El a vorbit despre cum a crezut initial ca trebuie sa se simta rau pentru a ramane aproape de ea, inainte de a-si da seama ca ea ar fi vrut ca el sa mearga mai departe si a adaugat ca mersul la terapie „i-a luat o greutate de pe piept” atunci cand a fost vorba de procesarea stresului post-traumatic de care suferea.

Gabor a inceput discursul vorbind despre doua curente „divergente” in cartea lui Harry, unii fiind ostili fata de el, iar altii multumindu-i pentru ca si-a impartasit povestea.

Harry a spus ca el nu a fost o „victima” si ca spera ca aceasta carte sa ii „incurajeze pe altii” si sa ii ajute pe oameni sa vada ca au fost conectati „prin traume” si i-a incurajat pe ascultatori sa se simta ei insisi „vulnerabili” si sa vorbeasca cu membrii familiei.

Ducele a spus ca este „recunoscator” ca si-a schimbat mediul pentru a-i permite Printul Harry ar putea avea ADHD

Citește în continuare