Skip to content

Exclusiv. Culisele aparitiei in Romania ale cartii Spare/Rezerva, memoriile Printului Harry. Masurile de securitate exceptionale impuse de editura Nemira pot fi studiu de caz pentru viitoare licitatii de carte cu regim atat de strict.

Astazi a aparut in Romania si in alte 20 de tari in lume, cartea printului Harry, Spare/ Rezerva.

Data fiind investitia majora a editurii care detine drepturile de autor la nivel international  Penguin Random House (Publisers Weekly a vorbit despre un contract de 40 de milioane de dolari pentru trei carti) s-a luat in discutie pierderile care puteau aparea daca fragmente majore din aceasta carte ieseau pe piata inainte de lansarea oficiala.

In America au fost tiparite 2,5 milioane de exemplare, iar reducerea contextelor care puteau genera posibilitatea piratarii manuscrisului inainte a trebuit sa fie controlata in cele mai mici detalii. S-a luat in calcul initial sa fie tradusa si publicata simultan in mai putine tari, pentru a putea fi evitate eventualele “scurgeri de informatii” pe drumul edituri nationale, traducatori, editori, tipografii.

In cele din urma cartea a fost publicata in 15 limbi cu Romania printre tarile care au avut un manuscris cu multe luni inainte de aparitie pentru a pregati traducerea, tiparirea etc. In urma cu o saptamana in Spania au ajuns in librarii cateva exemplare pemtru cateva ore, iar jurnalistii din toata lumea, in special presa britanica, au facut lobby la colegii lor spanioli sa le trimita fragmente din carte.

In Romania, conditiile de securitate si protocolul semnat au fost respectate impecabil si oricat de mare a fost interesul international pentru aceasta carte, de la Nemira nu a iesit nicio informatie in plus,  iar cartile sunt incepand de astazi in librariile din Bucuresti si incepand de maine in librariile din toata tara.

Editorul roman, Ana Maria Nicolau, directoarea editurii Nemira a participat la licitatia internationala pentru drepturile de autor si crede ca in obtinerea drepturilor pentru tara noastra a contat nu atat pretul (care a fost cel mai mare pe care l-a platit editura pentru un titlu pana in prezent), ci mai ales scrisoarea de intentie cu care editura s-a inscris.

A fost vorba despre o scrisoare scrisa chiar de Ana Nicolau catre printul Harry in care vorbea despre faptul ca editura este un business de familie si intelege relatia de business si de mentorat si greutatile care pot aparea intr-o relatie fiu – tata, fiica – tata, din perspectiva mostenirii numelui si a datoriei publice.

Editura Nemira a fost creata de scriitorul si dramaturgul, profesor universitar, Valentin Nicolau in 1991, iar dupa decesul acestuia business-ul a fost preluat de copiii domniei sale, Ana Maria si Radu.

Pentru editia romana a cartii Spare/ Rezerva au lucrat 4 traducatori (Carmen Neacsu, Cristina Nan, Oana Ionascu, Smaranda Nistor), care au tradus segmente diferite din conditii de securitate pentru ca nimeni sa nu aiba o imagine completa, dar si pentru ca era un numar mare de pagini (peste 400) care trebuiau traduse foarte rapid.

Cartea a fost publicata la Monitorul Oficial, tipografia care putea asigura conditii de securitate speciale, acelasi regim ca la publicarea buletinelor de vot: niciun angajat nu intra cu bagaje, erau camera de filmat.

Traducerea in limba romana a fost gata pe 15 decembrie, cand a inceput tiparirea dar si inregistrarea pentru audio book. S-a inregistrat in studio din nou in conditii de securitate maxima, cu textul citit din cloud, fara ca actorul care a asigurat lectura (Alexandru Unguru) sau cineva din studio – sa aiba posibilitatea sa iasa din studio cu fragmente din scrieri.

Pentru versiunea ebook partea de programare s-a facut ieri cand au si fost desigilate cartile din depozit si au inceput sa fie livrate cartile pentru cei care le-au precomandat online, dar si catre librarii.

De la sfarsitul lui decembrie, cele 15000 de exemplare care au fost tiparite in primul tiraj, au fost intr-un depozit cu camere de luat vederi si cutiile cu sigiliu.

In precomenzi au fost inregistrate in Romania deja 2000 de cereri.

In Romania, REZERVA apare atat in format clasic, cat si in format digital la Editura Nemira. Cartea este publicata simultan in 16 limbi.

Versiunea audio integrala a cartii, in lectura actorului Alexandru Unguru, va fi publicata tot astazi de Nemira Audio in format digital, si va fi disponibila pe platforma AudioTribe.ro, alaturi de ebook.

„Rezerva” apare in engleza la Transworld, imprint al Penguin Random House UK, pentru Marea Britanie, Irlanda, Australia, Noua Zeelandă, India si Africa de Sud, iar pentru Canada, la Random House Canada. Cartea este publicata in alte 15 limbi: romana – Nemira, spaniola – Plaza & Janés/Penguin Random House Grupo Editorial, germana – Penguin Verlag/Penguin Random House VerlagsgruppeGmbH, portugheza (Brazilia) – Objetiva/Grupo Companhia das Letras, portugheza (Portugalia) Objectiva/Penguin Random House Grupo Editorial, chineza simplificata – Penguin Random House China, daneza – Politikens Forlag, olandeza – Hollands Diep, imprint Overamstel, finlandeza – Otava Publishing Company Ltd., franceza – Éditions Fayard, greaca – Pedio Books, maghiara – Corvina Books, italiană – Mondadori, poloneza – Wydawnictwo Marginesy si suedeza – Bonniers Förlag.

Citește în continuare