Skip to content

Interviu Jamie Payne, regizorul Luther: Apus de soare (Netflix), o poveste despre temerile noastre de zi cu zi puse in practica de un criminal in serie intr-o capodopera a macabrului.  „Veti vedea o versiune foarte diferita a lui John Luther (Idris Elba), din cauza situatiei in care se afla”

De astazi pe Netflix puteti vedea Luther: Apus de soare, o continuare epica sub forma de lungmetraj a serialului de televiziune premiat, in care un ingrozitor criminal in serie terorizeaza Londra in timp ce genialul detectiv John Luther (Idris Elba), acum cazut in dizgratie, se afla in spatele gratiilor. Urmarit de esecul incercarii de a-l prinde pe psihopatul cibernetic care il tot provoaca, Luther decide sa evadeze din inchisoare pentru a-si incheia misiunea cu orice pret. Filmul ii mai are in distributie pe Cynthia Erivo, Andy Serkis si Dermot Crowley, care revine in rolul lui Martin Schenk.

Dincolo de povestea care a dovedit ca are mare succes la public, Luther: Apus de soare il are in rolul principal pe Iris Elba, cel care a fost cap de afis pentru noul James Bond si pe care l-ati vazut in Fast & Furious sau in Thor.  Britanicul Elba este si un important actor de teatru (in special pe scenele londoneze), dar si un DJ cu mare succes. Ca actor de film detine premii Bafta, nominalizari la premiile Globul de Aur si Primetime Emmy. Tot el a fost interpretul lui Luther in serialul creat de BBC One care acum are versiune de lung metraj. Va recomandam din inima sa-l vedeti si in Mandela: Long Walk to Freedom, filmul biografic despre viata lui Nelson Mandela unde detine rolul principal.

Filmul pe care il puteti urmari acum pe Netflicx – Luther: Apus de soare – este regizat de Jamie Payne care a fost regizor si pentru serialul original, deci are experienta deplina a povestii, si, pritre altele, a mai regizat si cateva episoade din Doctor Who, una dintre cele mai cunoscute productii britanice de televiziune, un serial SF care e emblema televiziunilor britanice si care e difuzat de mai bine de 20 de ani.

Prin amabilitatea Netflix va prezentam culisele acestui film din perspectiva regizorului Jamie Payne.

Ce v-a inspirat pe toti sa faceti un lungmetraj?

Inainte sa-l regizez, am adorat serialul Luther ca fan. Lucrasem cu Neil Cross ( nota redactiei: creatorul seriei Luther) anterior la un alt proiect, iar colaborarea a fost un succes. Cand mi s-a propus sa regizez tot sezonul cinci, am fost incantat. Desigur, sezonul cinci se incheie cu promisiunea ca povestea va continua. Povestile din Luther aveau un potential imens. Astfel, am dat spatiu acestor povesti sa se dezvolte in jurul unui personaj si al unei vedete de cinema legendare. Crearea unui lungmetraj parea un pas logic.

Iar Neil a fost alegerea naturala pentru asternerea pe hartie a acestei povesti. 

Neil Cross a scris toate episoadele din Luther, el a creat serialul, este universul lui. Neil a scris un roman Luther incredibil de bine gandit si studiat, care arata ca detine controlul asupra fiecarui detaliu din acest univers. Romanul a devenit piatra mea de capatai pentru orice detaliu legat de Luther. Oamenii cred ca Neil Cross este stapanul intunecat al macabrului. Nick are un talent incredibil de a dezvalui temerile noastre de zi cu zi, jongleaza cu ele si creeaza o poveste. Are un suflet mare, dar stie si cum sa aduca la lumina cele mai sumbre povesti.


„Luther are darul unei inteligente si al unei forte incredibile. In aceasta poveste Luther, personajul face eforturi supraomenesti pentru a-l prinde pe criminal.”

Ce ofera formatul de lungmetraj din punctul de vedere al anvergurii? 

Luther: Apus de soare ne-a permis echipei si mie sa exploram o anvergura care da povestii posibilitatea de a se desfasura pe intreaga panza si de a transcende limitele cadrului. A trebuit sa ne asiguram in acelasi timp ca nu ne indepartam de ADN-ul care i-a adus succes serialului. In acest film, avem cateva elemente pure din universul Luther, pe care nu am fi putut sa le avem in formatul pentru televiziune. Calibrul si suspansul in crestere se potrivesc de minune cu formatul fara intreruperi al unui lungmetraj.

Unele seriale sunt predestinate marelui ecran, unde povestile pot respira si se pot desfasura in toata splendoarea lor. Inca de cand am vazut primul episod al primului sezon din Luther, am stiut ca este doar o chestiune de timp. Neil mi-a spus inca de foarte devreme cand scria scenariul ca doreste sa exploreze natura criminalului in serie contemporan.

Nu se gandea la criminalul in serie care te pandeste din gradina, observandu-te prin ferestre sau care te studiaza de la departare, ci la cel care este in casa ta in fiecare zi, care te poate supraveghea sau te poate asculta in cele mai obisnuite sau neobisnuite momente din viata ta cu ajutorul camerei de filmat din televizor sau al difuzorului inteligent. Criminalul care poate urmari cele mai mici detalii ale vietii tale. Acestea erau premisele unui film pe care voiam neaparat sa-l vad!

In ce situatii noi, in care nu l-am mai vazut, doriti sa aduceti personajul?

Luther intotdeauna a trebuit sa se conformeze intr-o anumita masura cu rolul de politist. Dar el este un spirit independent prin excelenta. Este o forta de neoprit. Pana acum, a trebuit sa respecte regulile politiei pentru ca acesta era serviciul lui. Acum, insa, a evadat. A fugit pentru a-l urmari pe Robey. Asadar, il vedem pe Luther scapat din lesa. Luther are darul unei inteligente si al unei forte incredibile. In aceasta poveste Luther, personajul face eforturi supraomenesti pentru a-l prinde pe criminal.

Ce credeti ca aduce Idris de data aceasta in rolul lui Luther?

Dumnezeule, Idris Elba. Tipul este o legenda din toate punctele de vedere si cred ca aceasta interpretare a rolului este cea mai buna de pana acum. Idris m-a surprins in fiecare zi. Are un instinct extraordinar: atunci cand incepe sa lucreze la o scena, iti arata lucruri pe care altii nu le-ar gasi nici daca ar petrece cinci saptamani la repetitii. Cred ca Idris a dorit dintotdeauna sa  extinda universul emotional al lui Luther. Povestea incepe in momentul in care John Luther nu are absolut nimic de pierdut. Este un punct de plecare perfect pentru un nou studiu de personaj. 

De ce a fost Cynthia Erivo alegerea potrivita pentru Odette Raine?

Ca persoana, Cynthia are un cod moral de neclintit. A incalcat o sumedenie de tabuuri. Este foarte onesta. Dar are si o latura blanda. Mi-a placut mult sa lucrez cu ea. A adorat personajul Raine, iar aceasta implicare in universul personajului ne-a permis sa ne jucam. Nu s-a dat inapoi de la nimic, indiferent ca a fost vorba despre a se arunca in extremele actiunii sau despre explorarea sufletului unei mame careia ii este teama pentru fiica ei. A fost un dar sa pot naviga aceste extreme alaturi de ea.

Andy Serkis a trebuit sa se lase prada macabrului pentru a-l juca pe Robey. De ce l-ati ales pentru acest rol?

Pentru o poveste Luther de succes, una dintre premise este calitatea povestii raufacatorului. Neil a creat unul dintre cei mai tulburatori si mai complecsi raufacatori din palmaresul sau, iar eu aveam nevoie de un actor genial care sa-l intruchipeze. Andy este unul dintre actorii nostri cei mai talentati si dedicati. Se intampla sa fie si un colaborator foarte generos. In conversatiile pe care le-am avut foarte devreme, am descoperit o pasiune comuna, care a continuat pana la sfarsitul filmarilor.

De asemenea, stim ca nu ii este teama de extreme in interpretarea personajelor. Dar adevarul este ca Andy poate face acest lucru doar daca intelege viata emotionala a personajului. Nu era interesat sa interpreteze un raufacator bidimensional, purtator de mustata si tributar altor clisee. Trebuia sa intelegem natura umana a lui Robey. Echilibrul pe care l-a gasit intre monstru si om este incredibil de indraznet si genial.

Fiind si dumneavoastra un fan, ce credeti ca va bucura cel mai mult sufletele spectatorilor?

Fanii Luther, care l-au urmarit de peste un deceniu, se vor putea bucura de o poveste de o anvergura incomparabila si de o versiune foarte diferita a lui John Luther, din cauza situatiei in care se afla. De asemenea, sunt nerabdator ca cei care inca nu l-au descoperit pe John Luther sa vada filmul, care va avea o platforma cu totul noua, si sa putem spera la o multime de fani noi.

Citește în continuare